reklama
reklama

Pyszny wegetariański pasztet wielkanocny. Nie tylko dla tych, którzy nie jedzą mięsa

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Pyszny wegetariański pasztet wielkanocny. Nie tylko dla tych, którzy nie jedzą mięsa  - Zdjęcie główne

Pyszny i aromatyczny pasztet z ciecierzycy. Sprawdźcie ten przepis | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości i urozmaicić menu wielkanocne, ten przepis jest dla Was. Pyszny wegetariański pasztet z ciecierzycy zasmakuje nie tylko amatorom kuchni roślinnej. Koniecznie spróbujcie tego przepisu.
reklama

Jak przygotować wegetariański pasztet wielkanocny? Z naszym przepisem na pewno się uda 

Pasztet z ciecierzycy to popularna potrawa nie tylko wśród wegetarian. Kruchy, delikatny i dobrze przyprawiony może zostać podany na przystawkę lub jako dodatek do kanapki. Ta wersja pasztetu sprawdzi się jako urozmaicenie na Waszym wielkanocnym stole i świetna alternatywna dla tradycyjnej, mięsnej wersji. 

Potrzebne składniki: 

• 300 g ugotowanej ciecierzycy

• 50 g płatków owsianych

• 1 cebula

• 2 marchewki

• 1 pietruszka 

• 2 jajka

• 3 łyżki żurawiny 

• Olej

• Garść orzechów włoskich

• Pół łyżeczki kminu rzymskiego, curry, imbiru i cynamonu

• Sól i pieprz 

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej namoczyć soczewicę – ten typ strączków powinien leżeć w wodze około 12 godzin. Namoczoną soczewicę płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Dopiero pod koniec gotowania dodajemy sól. 

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę podsmażamy, dodajemy kmin, curry imbir i cynamon. Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie.

Przy pomocy blendera mielimy orzechy. Foremkę (najlepiej keksówkę) smarujemy delikatnie cienką warstwą oleju. W kolejnym kroku ścianki wysypujemy zmielonymi orzechami. 

Nie myjemy blendera, wrzucamy do niego przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Blendujemy wstępnie, następnie do masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy żurawinę oraz pokrojone morele. Doprawiamy solą i pieprzem. Znów mieszamy całość. 

Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. 

Aby mieć pewność, że nie uszkodzimy pasztetu przy wyciąganiu z formy, należy zaczekać do jego wystygnięcia.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama