Jak przygotować wegetariański pasztet wielkanocny? Z naszym przepisem na pewno się uda
Pasztet z ciecierzycy to popularna potrawa nie tylko wśród wegetarian. Kruchy, delikatny i dobrze przyprawiony może zostać podany na przystawkę lub jako dodatek do kanapki. Ta wersja pasztetu sprawdzi się jako urozmaicenie na Waszym wielkanocnym stole i świetna alternatywna dla tradycyjnej, mięsnej wersji.Potrzebne składniki:
• 300 g ugotowanej ciecierzycy
• 50 g płatków owsianych
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 2 jajka
• 3 łyżki żurawiny
• Olej
• Garść orzechów włoskich
• Pół łyżeczki kminu rzymskiego, curry, imbiru i cynamonu
• Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej namoczyć soczewicę – ten typ strączków powinien leżeć w wodze około 12 godzin. Namoczoną soczewicę płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Dopiero pod koniec gotowania dodajemy sól.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę podsmażamy, dodajemy kmin, curry imbir i cynamon. Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie.
Przy pomocy blendera mielimy orzechy. Foremkę (najlepiej keksówkę) smarujemy delikatnie cienką warstwą oleju. W kolejnym kroku ścianki wysypujemy zmielonymi orzechami.
Nie myjemy blendera, wrzucamy do niego przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Blendujemy wstępnie, następnie do masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy żurawinę oraz pokrojone morele. Doprawiamy solą i pieprzem. Znów mieszamy całość.
Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Aby mieć pewność, że nie uszkodzimy pasztetu przy wyciąganiu z formy, należy zaczekać do jego wystygnięcia.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.