Jemy w Łodzi Burger Fest już po raz piąty
Jemy w Łodzi Burger Fest rozpocznie się w piątek 27 maja 2022 i będzie trwał 10 dni, do 5 czerwca. Wydarzenie organizują: Łódzkie Centrum Wydarzeń i portal Jemy w Łodzi, głównym partnerem jest firma Bidfood Farutex, a w tym roku dołączył również Wolt (serwis do zamawiania jedzenia online). W czasie wydarzenia na fanów burgerów będzie czekało 39 różnych propozycji przygotowanych specjalnie na festiwal. Co ciekawe, poza lokalami z Łodzi, w imprezie wezmą udział restauracje z Aleksandrowa Łódzkiego, Konstantynowa Łódzkiego, a nawet z Tomaszowa Mazowieckiego.
- Mięsne, rybne i wegańskie
To moment, w którym można już zdradzić festiwalowych uczestników i ich propozycje. - Jak zwykle restauracje pozytywnie zaskakują niecodziennymi połączeniami smaków i składnikami. W tym roku królują szparagi –znajdziemy je aż w ośmiu burgerach, ale to nie jedyne sezonowe warzywo – w kilku daniach pojawi się również młoda kapusta czy rabarbar. - mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi. Wśród mięs wygrywa wołowina, ale ma dużą konkurencję, bo w festiwalowych burgerach spróbować będzie można kotletów z jagnięciną, tuńczykiem, krabem, flądrą, kałamarnicą, wołowym żebrem czy brzuchem wieprzowym. Restauracje nie zapomniały również o osobach niejedzących mięsa. Na prośbę gości w wielu propozycjach będzie można zamienić kotlet na roślinny, a 8 spośród festiwalowych burgerów jest w stu procentach wegańskich, w których mięso zastąpiono tofu lub kotletami z brokułów, czerwonej fasoli, soczewicy czy kaszy jaglanej.
Co ciekawe, w tej edycji wiele lokali będzie samodzielnie wypiekało pieczywo do burgerów. Najwięcej jest bułek maślanych, ale również botwinkowa, szpinakowa czy ta z dodatkiem kozieradki i pokrzywy. Są restauracje, które w ogóle zrezygnowały z bułek – tradycyjną formę zastąpiono gofrem czy arabskim chlebkiem. Jeśli o pieczywie mowa, związana jest z nim jedna z festiwalowych atrakcji. Wraz z restauracją Drukarnia i KUSZ Production organizatorzy nakręcili instruktażowy film, jak w domu upiec bułki do burgerów. Zostanie wyemitowany w mediach społecznościowych podczas festiwalu i jest idealnym uzupełnieniem wcześniejszej produkcji o przygotowywaniu mięsa.
- Grill, koktajle i burgerowy Dzień Dziecka
To nie jedyne wydarzenie towarzyszące. W poniedziałek 30 maja restauracje z Manufaktury (Szpulka i Zielona) przygotują specjalne zestawy składające się z festiwalowego burgera i koktajlu w promocyjnej cenie, a już dzień później Centralna Gastromachina zaprosi na wyjątkowego grilla w podwórku Piotrkowskiej 93. We wtorek w restauracji będzie gotował, piekł i smażył nie tylko Wiktor Kaczanowski, szef kuchni restauracji, ale również zaproszeni goście: Przemysław Bednarz z restauracji Szwalnia i Bartosz Snecz Dębski. Uwaga – restauracja będzie świętowała także w środę. Z okazji przypadającego Dnia Dziecka Gastromachina przygotuje słodkości dla młodszych gości i wyjątkowe koktajle dla tych starszych. A dla wszystkich od 16.00 grill i steki ze smokera.
Jakich burgerów spróbujemy w trakcie Jemy w Łodzi Burger Fest 2022?
Burger gołąbek z azjatyckim twistem - mięso wołowe wzbogacone słodyczą banana w liściu pak choi/maślana bułka/ostro-kwaśna kiszona rzodkiewka/pędy bambusa/sos szalotkowy
- Bałucki Burger (Zgierska 69)
Burger Hawana Kubana – maślana bułka Bałuckiego Burgera/3 rodzaje mięs: pieczona szynka wieprzowa w marynacie MOJO, wołowina, szarpany kark wieprzowy w marynacie MOJO/cheddar/miodowo-pikantne pikle Bałuckiego Burgera/sos Hawana
Barlickiego 30 (Barlickiego 30, Tomaszów Mazowiecki)
Wege burger – kotlet z kaszy jaglanej i pieczonych buraków/gorzka czekolada z majonezem wasabi/ zielony ogórek/czerwona cebula/sałata lodowa/maślana brioszka
Burger z kurczakiem – kurczak faszerowany mozzarellą i suszonymi pomidorami/kremowa ricotta z bazylią/marynowany karczoch/sałata lodowa/maślana brioszka
Burger z szarpaną wieprzowiną – szarpana wieprzowina/salsa z wędzonych papryczek chipotle i grillowanego ananasa/sos wiśniowy na bazie whisky/czerwona cebula i sałata lodowa w maślanej brioszce
- Beka Bistro&Pub (Struga 7)
Chicken burger w stylu Nashville - marynowana pierś z kurczaka w maślance i belgijskim piwie w chrupiącej panierce/puree z wędzonej kukurydzy/remulada z selera/bekon/cheddar/sos BBQ/belgijskie frytki
- Breadnia (Piotrkowska 86)
Burger festiwalowy - bułka naszego wypieku/kotlet wołowy/sos ranczerski/camembert w panko/konfitura z cebuli/szparagi z grilla z solą morską/szpinak
- Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)
Ciemna Strona Mocy - mielony antrykot/długo wędzona szarpana łopatka wieprzowa w słodko-ostrym teriyaki z limonką/kapusta pekińska przesmażana na maśle z sezamem/grzyby shitake/marchewka/czarna bułka pszenna z sezamem
- Prosty a pyszny - mielony soczewicowy/młoda zasmażana kapustka z koperkiem/ogórek małosolny/ sos czosnkowy
Cena: 32 zł
- Ciasno jak w Ulu (Księży Młyn)
Ulowy Burger - panierowane udko z kurczaka w panko/domowe gofry/salsa mango/majonez słodkie chili/wędzony boczek/pikle/sałata rzymska/frytki
- Cochise (Piotrkowska 209 | Kusocińskiego 67 | Sacharowa 30 | Umińskiego 12)
Luca Cabbage – wołowina 225g/młoda kapusta/2xcheddar/sałata/sos BBQ/złoty sos
Burger DaVella - panierowany ser Scamorza/szynka Prosciutto Crudo/bułka maślana/pesto majonezowo-bazyliowe/Grana Padano/rukola/grillowany pomidor malinowy/ziemniaczki opiekane
- Drukarnia (OFF Piotrkowska)
Burger Mac&Cheese - burger wołowy/sałata lollo/pomidor/ogórek/pikle/boczek/cheddar/czerwona cebula/makaron mac&cheese/frytki stekowe
Szparagowy Raban - kotlet Lindy McCartney/szparagi w bułce tartej/pieczone plastry ziemniaka/rzodkiewka/rabarbarowy sos BBQ/cytrusowe majo
- Farina Bianco (Al. Piłsudskiego 14)
Orient Express - siekana wołowina z rostbefu w orientalnej marynacie/nacho serowe/papryka konserwowa/czerwona cebula/sos mango – jalapeño/orzechy włoskie/sałata lodowa/teriyaki/bułka fit z ziarnami
- Cena: 41,99 zł (z frytkami 48,99 zł)
Fatamorgana (Księży Młyn)
Spring Burger - botwinkowa bułeczka naszego wypieku/polska wołowina Angus 200 g/ser Groser z czarną truflą od Spiżarni Rydzyńskiej/kapusta pekińska z vinegretem/domowy ketchup/szparagi/frytki
- Food Art (Piotrkowska 37)
Burger P37 – bułka maślana z sezamem/wołowina 200 g/sałata bianco/ogórek małosolny/pomidor/szparagi/boczek wędzony/sos bazyliowo-kolendrowy (bazylia tajska)/sałatka kimchi
- Gastromachina Stacja Dąbrowskiego (Dąbrowskiego 59/61)
Żółto-czarny potwór – wołowina/ananas marynowany w Tabasco i miodzie/panierowane krążki kalmarów/salsa z rabarbaru, cebuli i kolendry/sałata/pomidor/sos do wyboru/czarna bułka
Hamra Meat Burger - kotlet jagnięco-wołowy/libański chlebek/cheddar/rukola/sos z kolendrą i miętą/libańskie pikle
Hamra Vegan Burger - wędzone tofu w panko/libański chlebek/rukola/wegański sos/libańskie pikle/awokado
- Indian Burger (ul. Wojska Polskiego 20, Aleksandrów Łódzki)
Burger Żebro Bizona - żebro wołowe wolno pieczone/bułka/placek ziemniaczany/ogórek chilli/cebula czerwona/pomidor/kapusta kiszona/sos béarnaise z Brandy/sos BBQ
Burger z brzuchem wieprzowym by Bartłomiej Kornacki - bułka własnego wypieku z dodatkiem kozieradki i pokrzywy/brzuch wieprzowy w glazurze z piwa lager z browaru Wiatr/sałatka z liści czosnaczku, szalotki i truskawek/relish z ogórka małosolnego i kopru
- It-Am Pizza&Burger (Złocieniowa 33a)
Martha's Burger - krucha wołowina w sosie własnym/liście botwinki/ciemny sos pieczeniowy/młoda kiszona kapusta/ogórek małosolny/pomidor malinowy/rzodkiewka/sos jogurtowo-szczypiorkowy z nutą chili i czosnku
Cena: 38 zł (w zestawie z ćwiartkami ziemniaczków ze skórką - 44 zł)
- Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)
SeaBurger - maślana bułka własnego wypieku/macki z kałamarnicy Humboldta/pomidor bawole serce/krążki czerwonej cebuli/plastry smażonej czerwonej papryki/sałata bianco/autorski sos paprykowy/tradycyjne frytki
Cena: 49 zł (z frytkami z batata + 4zł)
Południowiec - burger wołowy/grillowana cukinia, bakłażan, papryka i pomidor/sałata z sosem tzatziki/frytki
- GreenGo - szpinakowa bułka/burger z czerwonej fasoli, kuminu, wędzonej papryki i chilli/pomidor/czerwona cebula/nachos/sos pomidorowo-ziołowy/frytki
Cena: 37 zł
- Musztarda po Obiedzie (Pomorska 86)
Wiosenny przysmak - 2 x 100 g wołowiny przekładane aksamitnym serem camembert/bułka maślana/sos na bazie rzodkiewek z majonezem/sałata lodowa/pomidor malinowy/blanszowane szparagi/jajko sadzone
- Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)
Crabby Smash (smash burger) - krab soft shell w panierce/wołowina/2x cheddar/rukola /aioli ze skórką limonki i chili/frytki
- Pizza Premium House (Żwirki 26)
Burger Agnello - bułka naszego wypieku/kotlet z jagnięciny/roszponka/sos z zielonego pieprzu z mięta/pikle/konfitowana czerwona cebula/opcjonalnie płatki chilli
- Pizza Premium House (Plac Kościuszki 13, Konstantynów Łódzki)
Burger Szparagus - bułka Premium House/antrykot wołowy 200g/szparagi/camembert /suszone pomidory/jajko sadzone/sałata rzymska/sos firmowy
- Rajskie Jadło (Traktorowa 63)
Pork burger - plastry wieprzowej polędwiczki/ maślana bułka z sezamem z naszego pieca/sos majonezowy z ogórkiem kiszonym i papryką wędzoną/sałata/rukola/pomidor malinowy/ogórek/karmelizowana czerwona cebulka z miodem
Green burger – pieczony kotlet z brokuła z prażonymi migdałami/wegańska bułka z sezamem z naszego pieca/pesto z natki pietruszki ze słonecznikiem/pomidor malinowy/ogórek/liście szpinaku/grillowaną gruszka
SzparagoweLove - maślana brioche/plastry wolno pieczonego rostbefu/zielone szparagi/emiligrana/ aioli/sałata rzymska/pomidor malinowy/ogórek małosolny/cebula/frytki
Burger Lemur – wołowina/chutney jabłkowy z chilli, kolendrą i limonką/chrupiące, smażone ogórki konserwowe/rukola
Burger Prawn Cocktail – bułka własnego wypieku/mięso z antrykotu 180 g/krewetki koktajlowe/grillowany ananas/sos 1000 wysp/sałata rzymska/sambal
- Tawerna Tłusty Śledź (Syrenki 35a)
Tuńczyk Ostro Umoczony - grillowana polędwica z tuńczyka/sos z marynowanego zielonego pieprzu/ grillowane warzywa/czerwona cebula/pomidor/sałata
- Tłusty Śledź (Retkińska 64)
Flądra Burger – smażony filet z naszej bałtyckiej flądry/panierowane krążki cebulowe/cheddar/colesław/pomidor/sos tatarski
- Wall Street BBQ (Al. Piłsudskiego 10)
Małe Chinatown - wołowina z woka/ wołowina z antrykotu/kiełki fasoli mung/cheddar/kimchi/pomidor/sos majo-chili/sałata/sezam/bułka black
Cena: 41,99 zł (z frytkami 48,99 zł)
- Whiskey in the jar (Manufaktura)
Sweet Smoky Burger – wołowina/grillowany ser wędzony/ogórek kiszony/czerwona cebula/roszponka/sałata lodowa/sos cumberland na bazie żurawiny i czerwonego wina z sokiem z pomarańczy i chrzanową nutą
Zielony Szparag - maślana bułka/”jajeczne” tofu/”boczek” z papieru ryżowego/szparagi w migdałach/sałata/rukola/ogórek/czerwona cebula/sos musztardowy/sos majonezowy/balsamico/pieczone ziemniaczki z sosem piklowym
- Zielony Chrzan (Żwirki 8)
Pan Japan Beef Curry Burger - szarpana wołowina w japońskim curry/japoński coleslaw/ piklowana czerwona cebula/grillowany pak choi/sos KFC/sałata/ogórek kimchi
Dla zaostrzenia apetytów zajrzyjcie do naszej galerii - tam znjdziecie zdjęcia części festiwalowych burgerów.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.