Gdzie w Łodzi zjeść pizzę neapolitańską?
Łodzianie oszaleli na punkcie pizzy neapolitańskiej, czego dowodem są nowe lokale specjalizujące się w serwowaniu pizzy wypiekanej w tradycyjnym włoskim piecu. Część restauracji proponuje klientom pizzę z klasycznymi dodatkami jak np. szynka, grzyby czy kapary, inne stawiają na dobór dodatków z autorskim twistem.Po czym poznać najlepszą włoską pizzę? Jednym z jej sekretów jest ciasto przygotowywane z odpowiedniej mąki, wody, soli i drożdży. Pizza neapolitańska musi być wyrabiana ręcznie w taki sposób, by zawarte w cieście bąbelki powietrza przeniosły się ze środka na brzegi. Powinna być pieczona zaledwie przez kilkadziesiąt sekund w piecu opalanym drewnem. Pizza nie powinna być zbyt duża, około 35 cm średnicy, a jej rant powinien być miękki i puszysty.
Idealne ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, mozzarella i świeża bazylia - ten i inne warianty włoskiej pizzy pokochali wszyscy smakosze kuchni z Półwyspu Apenińskiego, wśród których przybywa łodzian.
W naszej galerii znajdziecie adresy łódzkich restauracji specjalizujących się we włoskiej pizzy. Sprawdźcie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.