reklama
reklama

Włoska pizza w Łodzi? Musicie odwiedzić te miejsca [lista]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź To potrawa, która nigdy nie wychodzi z mody! Tradycyjne ciasto, intensywny pomidorowy sos, najlepsza oliwa i wysokiej jakości dodatki to znaki rozpoznawcze pizzy neapolitańskiej. Na terenie Łodzi przybywa miejsc, w których możemy spróbować tej kultowej włoskiej potrawy w wersji tradycyjnej lub z twistem. Jeśli jesteście w gronie jej miłośników lub chcecie w końcu rozpocząć tę kulinarną przygodę, musicie poznać te adresy.
reklama

Gdzie w Łodzi zjeść pizzę neapolitańską?

Łodzianie oszaleli na punkcie pizzy neapolitańskiej, czego dowodem są nowe lokale specjalizujące się w serwowaniu pizzy wypiekanej w tradycyjnym włoskim piecu. Część restauracji proponuje klientom pizzę z klasycznymi dodatkami jak np. szynka, grzyby czy kapary, inne stawiają na dobór dodatków z autorskim twistem. 

Po czym poznać najlepszą włoską pizzę? Jednym z jej sekretów jest ciasto przygotowywane z odpowiedniej mąki, wody, soli i drożdży. Pizza neapolitańska musi być wyrabiana ręcznie w taki sposób, by zawarte w cieście bąbelki powietrza przeniosły się ze środka na brzegi. Powinna być pieczona zaledwie przez kilkadziesiąt sekund w piecu opalanym drewnem. Pizza nie powinna być zbyt duża, około 35 cm średnicy, a jej rant powinien być miękki i puszysty. 

Idealne ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, mozzarella i świeża bazylia - ten i inne warianty włoskiej pizzy pokochali wszyscy smakosze kuchni z Półwyspu Apenińskiego, wśród których przybywa łodzian.  

W naszej galerii znajdziecie adresy łódzkich restauracji specjalizujących się we włoskiej pizzy. Sprawdźcie. 

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama