Jeżeli uważaliście, że powinni je gotować tylko wprawieni kucharze, to nasz przepis sprawi, że zmienicie zdanie.
Sekretem tej zupy jest jej wywar, gotowany przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Dodatkowo trzeba się zaopatrzyć w głowy od karpi. By danie było naprawdę smaczne najlepiej wybrać dobre źródło, gdzie mamy pewność, że ryba nie była karmiona paszą złej jakości i w odpowiednim czasie została odłowiona i przeniesiona ich do tzw. magazynów, czyli mniejszych, ale głębokich stawów z czystą wodą.
Zupa rybna według przepisu Babci Krysi. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste
Aby ugotować zupę rybną, potrzebujemy:
- 4,5 głów (na wywar ok. 7 litrów zupy),
- 4,5 średnie marchewki,
- jedna por,
- dwie cebule (można je opiec na kuchence gazowej, lub w piekarniku)
- jedna seler
- trzy średniej wielkości pietruszki
- świeżą natkę pietruszki
- słodka śmietana 30% (możemy ją zamienić na serek mascarpone).
Po tym czasie możemy zupę przecedzić, dzięki czemu resztki rozgotowanej głowy z ryby nie wylądują w naszym talerzu. Następnie wlewamy do niej słodką śmietanę (małe opakowanie), w razie konieczności dosalamy i zagotowujemy.
Zupę podajemy z lanymi kluskami albo makaronem domowej roboty. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.