reklama
reklama

Zupa rybna na święta. Prosty przepis Babci Krysi. To danie nie może wam się nie udać

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Zupa rybna na święta. Prosty przepis Babci Krysi. To danie nie może wam się nie udać - Zdjęcie główne

Zupa rybna to jedno z 12 dań wigilijnych w wielu polskich domach | foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers ŁódźNiektórzy nie wyobrażają sobie wigilii bez zupy grzybowej, inni bez barczu, a jeszcze inni bez zupy rybnej. I właśnie przepis na to danie przedstawiamy wam dzisiaj.
reklama

Jeżeli uważaliście, że powinni je gotować tylko wprawieni kucharze, to nasz przepis sprawi, że zmienicie zdanie. 

Sekretem tej zupy jest jej wywar, gotowany przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Dodatkowo trzeba się zaopatrzyć w głowy od karpi. By danie było naprawdę smaczne najlepiej wybrać dobre źródło, gdzie mamy pewność, że ryba nie była karmiona paszą złej jakości i w odpowiednim czasie została odłowiona i przeniesiona ich do tzw. magazynów, czyli mniejszych, ale głębokich stawów z czystą wodą. 

Zupa rybna według przepisu Babci Krysi. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste

Aby ugotować zupę rybną, potrzebujemy:

  • 4,5 głów (na wywar ok. 7 litrów zupy),
  • 4,5 średnie marchewki,
  • jedna por,
  • dwie cebule (można je opiec na kuchence gazowej, lub w piekarniku)
  • jedna seler
  • trzy średniej wielkości pietruszki
  • świeżą natkę pietruszki
  • słodka śmietana 30% (możemy ją zamienić na serek mascarpone). 
Głowy należy dobrze umyć i zalać zimną wodą (ok. 7 litrów). Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z głowami. Solimy (według uznania). Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu, pod przykrywką, przez ok. półtorej godziny. 

reklama

Po tym czasie możemy zupę przecedzić, dzięki czemu resztki rozgotowanej głowy z ryby nie wylądują w naszym talerzu. Następnie wlewamy do niej słodką śmietanę (małe opakowanie), w razie konieczności dosalamy i zagotowujemy. 

Zupę podajemy z lanymi kluskami albo makaronem domowej roboty. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki. 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama