Wszystkie miejsca na pudle dla Łodzi
Z danych mobilnej aplikacji do zamawiania jedzenia wynika, że najwięksi fani sernika pochodzą z Łodzi. Wszyscy klienci, którzy zajęli trzy pierwsze miejsca pod kątem największej ilości zamówień tego deseru w ostatnich 12 miesiącach pochodzią właśnie z naszego miasta! Pod względem liczby zamówień sernikowych Łódź zajmuje zatem nie tylko pierwsze, ale i drugie oraz trzecie miejsce w kraju.
Sernikowy lider Europy
Jak podaje Glovo, co niecałe 4 minuty w Polsce ktoś składa zamówienie na sernik. Według SW Research, to ulubione ciasto Polaków, bez którego nie wyobrażają sobie chociażby świąt. Potwierdzają to też dane Glovo. Polacy są liderem pod kątem zamówień sernika na świecie. Co ciekawe, na drugim miejscu znalazły się Włochy, a na trzecim Hiszpania.Chociaż ulegamy sernikowym modom, np. na bardzo popularny sernik baskijski, na świecie to właśnie polska wersja tego deseru święci triumfy. W 2024 r. polski sernik został ogłoszony globalnym numerem jeden przez Taste Atlas, wyprzedzając tym samym deser w stylu japońskim i słynny sernik nowojorski.
Polski sernik to numer 1 na świecie. Z rodzynkami czy bez? Jaki wolisz?
Dlaczego go kochamy?
Czym różnią się od siebie wszystkie trzy desery na podium? Sernik japoński, znany jako „cotton cheesecake”, jest najlżejszy. Przygotowuje się go na bazie serka kremowego, mleka i dużej ilości jaj, do których dodaje się ubite białka, co nadaje mu niezwykłą puszystość i lekkość przypominającą biszkopt.Sernik nowojorski to zupełne przeciwieństwo japońskiego. Jego masa powstaje z kremowego serka typu Philadelphia, śmietanki i często kwaśnej śmietany. Charakterystyczny jest też jego ciasteczkowy spód.
- Polska wersja różni się od obu poprzednich przede wszystkim użytym serem i strukturą. Podstawą jest twaróg, zwykle tłusty lub półtłusty, mielony kilkakrotnie. Dzięki temu zyskuje przyjemnie zwartą strukturę, jest wyraźnie cięższy i pozostaje apetycznie wilgotny. Smak jest wyraźnie serowy, umiarkowanie słodki, często wzbogacony rodzynkami, skórką pomarańczową i wanilią. Spód bywa kruchy, ale wiele tradycyjnych wersji, jak sernik wiedeński, go nie ma
- mówi Aleksandra Sowa-Trzebińska, mistrzyni cukiernictwa i członkini zarządu Cukierni Sowa.
Sernik japoński to najlżejszy z serników
5 sernikowych błędów
Z okazji Dnia Sernika, Glovo zapytało też mistrzynię cukiernictwa o 5 największych błędów w pieczeniu sernika.Jak ich uniknąć? Radzi Aleksandra Sowa-Trzebińska:
1. Za szybkie i zbyt intensywne miksowanie - napowietrza masę, co prowadzi do pękania sernika podczas pieczenia.
2. Zbyt wysoka temperatura pieczenia - sernik szybko rośnie, a potem opada i pęka.
3. Za zimne składniki - ser i inne składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, aby masa była gładka.
4. Zbyt długie pieczenie lub wyciągnięcie ciasta z piekarnia od razu po pieczeniu - lepiej pozwolić sernikowi „dojść” w uchylonym piekarniku, aby nie opadł.
5. Niewłaściwy wybór składników - najważniejszy element w serniku to ser, ważny jest dobrze dobrany twaróg, najlepiej tłusty, trzykrotnie mielony.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.