Przysmaki bałkańskie i tureckie
Pani Julia na przykład oferuje przysmaki bałkańskie i tureckie.
- Zapraszam na pistacjową chałwę i rachatłukum. Warto też spróbować baklawy.
Rachatłukum to słodycz, zwykle o smaku owocowym i galaretowatej konsystencji, wyrabiana z mąki ziemniaczanej lub skrobi pszennej, podawana w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem.
Baklawa to z kolei deser z ciasta filo, którego warstwy są przełożone orzechami w słodkim syropie.
Orzechy oblane sokiem
Pani Julia poleca też lokum, czyli turecki przysmak w formie batona z orzechów włoskich oblanych skondensowanym sokiem.
- Na tureckich bazarach zwykle wisi w pęczkach i, ponieważ często jest czerwony, przypomina paprykę
- mówi pani Julia.
Orientalne słodycze kosztują od 10 do 25 zł za 100 gramów.
Są też stoiska tradycyjne
Na jarmarku znajdziemy też oczywiście chleby na naturalnym zakwasie, sery, soki i syropy owocowe, miody z rodzinnych pasiek. Nie brakuje świątecznego rękodzieła: palemek, wyrobów z wikliny, ozdób wielkanocnych.Nad wszystkim - jak co roku - czuwa kurczak Manuel, którego widać już z daleka. Wiele osób przystaje i robi sobie zdjęcia ze świąteczną maskotką.
Jarmark można odwiedzać codziennie w godz. 10 - 20. Potrwa do 18 kwietnia.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.