reklama

Jesienne smaki w Fuzji — odkryj kulinarną stronę jesieni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Łódź po godzinachJesień w Fuzji pachnie aromatyczną kawą, cynamonem, pieczoną dynią i rozgrzewającymi przyprawami. Restauracje i kawiarnie w postindustrialnych przestrzeniach dawnej fabryki Scheiblera wprowadziły do swoich kart nowe, sezonowe propozycje. To idealny moment, by wpaść do Fuzji i zanurzyć się w smaku – dosłownie. Dodatkowo w dniach 19 października – 7 listopada w Fuzji odwiedzić będzie można wyjątkową farmę dyń.

Włoska jesień w Sartoria Ristorante & Pizzeria

W Sartoria Ristorante & Pizzeria królują włoskie klasyki w jesiennym wydaniu. Nowe pozycje w menu kuszą aromatem i kolorem – Pizza Vegetariana z pesto bazyliowym, rukolą i papryką to ukłon w stronę miłośników lekkich smaków, a Pizza Salsiccia z włoską kiełbasą i suszonymi pomidorami to propozycja dla tych, którzy lubią bardziej wyraziste połączenia. Wśród przystawek pojawiły się m.in. delikatne carpaccio wołowe i krewetki aglio olio, a wśród dań głównych risotto grzybowe z karczochem i gorgonzolą – prawdziwy smak jesieni na talerzu. Dla tych, którzy wolą morskie klimaty – filet z łososia lub tagliatelle con sepia z owocami morza. Na deser warto skusić się na ciasto czekoladowe z lodami straciatella lub panna cottę kasztanową z musem śliwkowym. Brzmi jak włoski wieczór w sercu Łodzi.  

Bułkę przez Bibułkę – śniadanie w jesiennym nastroju

Bułkę przez Bibułkę, znana z niepowtarzalnych śniadań, wprowadziła do menu kilka pysznych, jesiennych propozycji. Ruben Sandwich z pastrami, kiszoną kapustą i sosem marie rose rozgrzeje nawet w chłodny dzień, a pumpkin avotoast z pieczoną dynią i jajkiem sadzonym to must-try sezonu. Warto też spróbować jesiennej cranberries matcha latte z domowym syropem żurawinowym, klasycznego pumpkin spice latte z cynamonem lub rozgrzewających herbat i naparów: rose’merry z miodem i owocami albo ginger hot z imbirem i przyprawami korzennymi.  

Słodka strona jesieni w DESEO

Jesień w DESEO smakuje wyjątkowo! Cukiernia przygotowała nowości, które sprawią, że chłodne dni od razu staną się cieplejsze i słodsze. Cynamonka z kremem cynamonowym to maślana, półfrancuska bułeczka pełna aromatu korzennych przypraw i kremu na bazie czekolady karmelowej z mascarpone. Idealna na poprawę nastroju w jesienne poranki. W DESEO nie mogło zabraknąć klasyki – szarlotki w wersji z prażonymi jabłkami z cynamonem, delikatnym kremem z białej czekolady i wanilii Bourbon oraz chrupiącą kruszonką. Smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu. Fani orzechów pekan z pewnością ucieszy Pekan Roll – pachnący syropem klonowym, z aksamitnym kremem z karmelowej czekolady i mascarpone, wykończony orzechami pekan w karmelu. Do DESEO powrócił też ulubiony smak jesieni – ciastko PUMPKIN! Dynia Hokkaido, nuta pomarańczy, aksamitny cynamonowy ganache i kruche ciasteczko Speculoos w kształcie malutkiej dyni – kwintesencja jesieni, która cieszy oczy i podniebienie. Idealna do Pumpkin Spice Latte. Od 17 października w DESEO dostępny będzie także Ptyś Cinnapple. W środku ukryte zostały prażone jabłka z cynamonem, które pachną jak domowa szarlotka prosto z pieca. Do tego aksamitny krem cynamonowy, odrobina płynnego karmelu i chrupiące ciasto parzone z kruszonką na wierzchu. Każdy kęs to połączenie ciepła, słodyczy i korzennego aromatu – dokładnie tego, za czym tęsknimy, gdy robi się chłodniej. To ciastko to kwintesencja jesieni: ciepłe, pachnące i superpyszne.    

Dla fanów mięsnych klasyków – Trzykrotny Mistrz Burgerowy

Tu nie ma miejsca na kompromisy – każdy burger to dzieło sztuki. Trzykrotny Mistrz Burgerowy słynie z perfekcyjnych kompozycji smaków i jakości, która zdobyła uznanie na ogólnopolskich zawodach food trucków. Jesienią warto spróbować sezonowanych steków z wołowiny Black Angus – Rib Eye, Tomahawk czy Filet Mignon zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. To miejsce dla tych, którzy wierzą, że prawdziwy komfort food to dobrze wysmażony burger.  

Włoskie wino i ciepła atmosfera – Casa del Primitivo

To winiarnia, która przeniesie gości do włoskiej Apulii, czyli jednego z najpopularniejszych regionów winiarskich – zarówno we Włoszech jak i na świecie. Casa del Primitivo to nie tylko sklep z winem, ale prawdziwa podróż smakowa, oferująca jedynie wina z własnej winnicy. Goście mogą tu spróbować win prosto z beczki przed zakupem. Na półkach znajdą się też wina butelkowane importowane z winnicy Lomartire. Casa del Primitivo to miejsce, które łączy miłość do wina z pasją do opowieści o jego produkcji.  

Jesienne w Cukierni Sąsiedzi

Cukiernia Sąsiedzi to miejsce z duszą – pachnące domowymi wypiekami i dobrą kawą. Jesienne menu rozgrzewa aromatami – raf dyniowy, cappuccino lawendowe i herbata z rokitnikiem lub z kandyzowanymi owocami, miodem i cynamonem to kwintesencja tej pory roku. Dla miłośników czegoś wyjątkowego – bezalkoholowy grzaniec, idealny na jesienne popołudnie.  

Orientalne akcenty w Sayuri Sushi

Jesień w Fuzji nie kończy się na europejskich smakach. W Sayuri Sushi można spróbować wyjątkowych kompozycji przygotowanych przez Sushi Mastera z 13-letnim doświadczeniem. To miejsce, gdzie każdy kęs to podróż do Japonii – pełna świeżych składników, precyzji i harmonii smaków.  

Farma dyń – wyjątkowe miejsce w sercu Łodzi  

Od 19 października do 7 listopada przestrzeń zabytkowej Kotłowni Elektrowni Karola Scheiblera zamieni się w magiczną farmę dyń – jedyne takie miejsce w mieście, gdzie jesienne klimaty spotykają się z wyjątkową architekturą i industrialnym urokiem. Farma dyń w Fuzji to niezwykła sceneria, która pozwoli poczuć pełnię jesiennej atmosfery bez względu na pogodę. Setki dyń w różnych kształtach i rozmiarach, poukładane w skrzyniach i koszach, bele słomy, pęki kukurydzy oraz kolorowe kwiaty w donicach stworzą klimatyczną aranżację w zabytkowej Kotłowni. Całość będzie idealnym tłem do pamiątkowych zdjęć i jesiennych spotkań z bliskimi. Farma będzie czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00–19:00, a w weekendy od 11:00 do 20:00. Wstęp na farmę dyń jest bezpłatny za okazaniem paragonu z danego dnia na dowolną kwotę wydaną w restauracjach, kawiarniach, punktach usługowych lub sklepach zlokalizowanych na terenie Fuzji.  

Fuzja zaprasza – spróbuj jesieni z najlepszej strony!  

 

Fuzja to flagowa inwestycja Echo Investment prowadzona w centrum Łodzi na terenie dawnych zakładów fabrycznych Karola Scheiblera. Wielofunkcyjny projekt powstaje na obszarze 8 ha w otoczeniu historycznej zabudowy, która zyska nowe funkcje. Inwestycja po wielu latach od upadku zakładów Uniontex powraca do Łodzi jako pełnoprawna część miasta z ofertą kulturalną, rozrywkową, gastronomiczną, usługowo – handlową, a także budynkami mieszkalnymi, nowoczesną powierzchnią biurową, miejskim placem (Ogrody Anny) i otwartymi, zielonymi terenami wspólnymi. Łącznie na 8 ha zlokalizowane będą 22 budynki, z czego 15 to obiekty historyczne. Za część mieszkaniową inwestycji odpowiedzialny jest Archicom, należący do Grupy Echo Investment. Łódzka Fuzja zdobyła dwie najbardziej prestiżowe nagrody na światowym rynku nieruchomości - MIPIM Awards 2025 w kategorii Best Urban Regeneration Project oraz Special Jury Award. Wielofunkcyjny kompleks został doceniony za przywrócenie lokalnej społeczności historycznego obszaru miasta w duchu zrównoważonego rozwoju. Za projekt odpowiada pracownia architektoniczna Medusa Group.  

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
logo