W tym roku odbyła się druga edycja globalnego wydarzenia #HEINZSelectionFinals w Polsce. Wśród finalistów znalazło się dwadzieścia burgerowni wyłonionych na podstawie rekrutacji online. Finał konkursu odbył się podczas Gastrotargów SMAKKi w warszawskim EXPO XXI.
Łódzka burgerownia wśród najlepszych w Polsce
W tej edycji zabawy pojawiło się wiele nowych twarzy, a także uczestnicy, którzy postanowili ponownie zmierzyć się z wyzwaniem. Jak informują organizatorzy, Burger Masterzy poza umiejętnościami kulinarnymi i kreatywnością musieli wykazać się stalowymi nerwami, bowiem mijający czas budował odczuwalną presję. W przygotowaniu burgera konkursowego należało uwzględnić wykorzystanie sosu, czy też sosów marki HEINZ. Dodatkowe punkty można było uzyskać za użycie chrupiących dodatków od Aviko HoReCa Polska i skorzystanie ze sprzętu od RM Gastro Polska. Szanse kandydatów nawygraną zwiększały także czystość stanowiska i kultura pracy.
Kucharza swoje burgery prezentowali przed doświadczonymi Szefami Kuchni z wielu części świata. W skład Jury Profesjonalnego weszli Doradcy Kulinarni Kraft Heinz zarówno z Polski, jak i USA, Brazylii, Hiszpanii i Libanu oraz Eksperci partnerów Aviko HoReCa Polska i RM Gastro. Po każdej turze swoją opinię dotyczącą konkursowych pozycji wyrażali reprezentanci Jury Degustacyjnego w składzie: Steve Chantry, manager w firmy Heinz oraz influencerzy - Maciej
Blatkiewicz (Maciej je), Paweł Jaworski (Jawor) i Mikołaj Bagiński (Bagi).
Organizatorzy konkursu zapewniają, że walka była naprawdę zacięta. Ostatecznie w tym roku wyróżniono lokali:
● Faceburger, Kielce
● KraCow Burgers, Kraków
● SmaszMi, Łódź
● Gęba w niebie. Burgery & Pizza, Białystok
● The Goood Burger, Warszawa
● BRO Burger, Żory
● Matt’s Cheesesteaks, Kraków
● CHAPS gastropub, Gliwice
● Lucky food Burger, Kraków
● Dzika Kuchnia, Szczecin.
Adam Imielski, Sales Director w Kraft Heinz informuje, że podczas konkursu doceniane są niesieciowe burgerownie z całej Polski. - To takie lokale, które podzielają bliskie nam wartości takie jak najwyższa jakość, smak, kreatywność i odwaga, by iść własną drogą. W tym roku rękawicę podjęli najlepsi z najlepszych i to było widać. Burger Masterzy wykazali się finezją oraz kreatywnością i na bazie pysznych sosów HEINZ stworzyli niepowtarzalne
burgery, których smak i wygląd wzniosły starcie na światowy poziom - przyznał.
Zwycięzcy dołączą do globalnej społeczności, która zrzesza ponad 400 najlepszych burgerowni z 22 krajów na całym świecie.
Łódzki Burger. Tym SmaszMi podbił kubki smakowe jury
Łódzką restaurację w konkursie w Warszawie reprezentował Damian Korkosz. Czym zaskoczył jury? Jak nam mówi, postawił na łódzkiego burgera inspirowanego naszą zalewajką.Co znalazło się w maślanej bułce burgera? - Musztarda barbecue, smashowane mięso (podwójna porcja), ser czedar, rosti ziemniaczane, grillowana biała kiełbasa, smażona cebulka z majerankiem oraz sos na bazie zalewajki - wylicza.
Jak dodaje, w menu restauracji znajdziemy kilka rodzajów burgerów, wszystkie na bazie świeżych i wysokiej jakości produktach. Burgerownia ma również propozycje dla wegetarian. - Zapewniam, że będą usatysfakcjonowani - mówi nam.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.