Mapa lokali gastronomicznych w Łodzi jest naprawdę długa i szeroka.
Nowa restauracja na rynku Manufaktury - Rebernia już otwarta
Lokale z przeróżnymi daniami spotkamy nie tylko na Piotrkowskiej, ale i w innych częściach miasta jak np. Księży Młyn, Monopolis i Manufaktura – to właśnie w tej ostatniej od połowy lipca działa pierwsza w Polsce restauracja sieci Rebernia.Otwarcie pierwszej restauracji Rebernia w Polsce akurat na rynku Manufaktury okazało się strzałem w dziesiątkę. Tłumy gości były obecne nie tylko pierwszego dnia otwarcia, ale przez cały następny weekend. Od piątku do niedzieli restauracja obsłużyła około 3 tysięcy gości.
Tym, jak działa Rebernia zachwycił się sam Robert Makłowicz, który zwrócił uwagę na jeden z najważniejszych wyróżników marki. Mowa o otwartych grillach, na których wchodząc do lokalu możemy podejrzeć przygotowywane danie główne restauracji, czyli żeberka.
Lokal nowej restauracji na rynku Manufaktury zaskakuje także samym wnętrzem. Na ścianach restauracji znajdziemy liczne murale oraz komiksy, m.in. autorstwa Andrzeja Mleczko, Andrzeja Rysuje, Hanny Kmieć oraz Karyny Piwowarskiej.
Kolejnym elementem, który wyróżnia restaurację na tle innych jest brak sztućców, brak obrusu oraz specjalne „mundurki”. Posiłki spożywa się jedząc rękami, zamiast obrusu znajdziemy papierowy „stół” z namalowanymi talerzami. Specjalne „mundurki” mają ochronić nasze ubranie przed potencjalnym pobrudzeniem.
Jakie oceny obowiązują w Reberni? Czy można zjeść coś innego niż żeberka?
W menu restauracji znajdziemy pięć kategorii, jedna z jedzeniem i cztery z napojami.Zakładka „Dania” podzielono na z grilla, dodatki do żeberek, dania dla dzieci, zupy, desery i sosy.
Z grilla otrzymamy żeberka z ognia za 49 zł, doradę z grilla za 54 zł lub antrykota wołowego z ognia za 79 zł.
Dodatkami do żeberek są palaniczka własnej produkcji (11 zl), kapusta Kimchi (14 zł), ogórki bite (15 zł), sałatkę z pomidorów i bryndzą (16 zł), boczniaki marynowane (19 zł), warzywa marynowane (22 zł), warzywa z grilla (23 zł) i camemberta z grilla (29 zł).
Wśród dań dla dzieci znalazły się: corn dogi z parówką/mozzarellą w cenie 12 zł oraz kurczak sous vide z warzywami grillowymi w cenie 26 zł.
Menu restauracji Rebernia. Jakie ceny? Jakie dania? Jakie godziny otwarcia?
W zakładce zupy znajdziemy trzy propozycje: bulion warzywny (15 zł), zupę mięsną (19 zł) lub bulion azjatycki (19 zł).W deserach znalazły się lody (13 zł) i serek glazurowany (15 zł).
Dodatkami do potraw są także sosy BBQ, musztardowy, żurawinowy, śmietankowy, passata pomidorowa i sos jogurtowo-limonkowy – każdy sos w cenie 5 zł.
Restauracja Rebernia oferuje także szeroki wybór napojów zimnych podawanych z nalewaka, w butelce lub puszce.
Lokal mieści się na rynku Manufaktury obok głównego wejścia do Qulinarium i jest czynny codziennie: niedziela – środa w godz. 11:00 – 24:00 i od czwartku do soboty od godz. 11:00 do 1:00.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.