Bagatela Restauracja w Hotelu Kolumna Park***
Restauracja Bagatela to miejsce, w którym tradycja kulinarna spotyka się z ekologią. Lokalna, domowa kuchnia, oparta jest na regionalnych produktach i przepisach, które zachowały się w historii kulinarnej tego regionu. To idealne połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnym stylem. Menu na wiosenny Festiwal to dwie wyjątkowe propozycje, w pierwszej na przystawkę terrina warzywna podana z sałatą rzymską, cytrusami, popcornem z kaszy sorgo, musem z buraka i hibiskusa. Danie główne w menu A to fish&chips z nie_rybą z kwiatów bananowca podana z pieczoną kukurydzą, sałatką ze świeżych warzyw z miętą i żelem yuzu. Alternatywna propozycja menu to gravlax z łososia i dorsza, podany z sałatą rzymską, cytrusami, popcornem z kaszy sorgo, musem z buraków i hibiskusa, następnie biodrówka wołowa podana na risotto z gruszką, octem z czarnego bzu, czerwoną kapustą w cieście francuskim, sałatką z świeżych warzyw z miętą i sosem musztardowym. Kulinarny happy-end tego menu to donut z ciasta parzonego z kremem pistacjowym, konfiturą z jeżyn i musem prosecco. Nie ma co czekać- rezerwuj!
Ramki
Restauracja w której rezerwacja to jedyne co uchroni przed kolejkami. O bardzo zdolnym Chefie kuchni, wyjątkowym wystroju i znakomitym jedzeniu słyszał już każdy w Łodzi. Chef kuchni Norbert Szefer przygotował specjalne menu na Festiwal, na przystawkę krem ziemniaczany na palonym maśle z maślanką i wędzonym serem podany z gzikiem, chipsami chlebowymi i oliwa koperkową. W propozycji bezmięsnej na talerzach pyza z grzybami i polskim serem bursztyn na chruście z pora i kiszonej kapusty oraz sosem na bazie palonej kaszy i grzybów z nutą estragonu, całość opruszona pudrem grzybowym. Alternatywne danie główne to pyza z konfitowaną, szarpaną gęsiną podana porowym chruście z kiszoną kapustą, sosem drobiowym z nutą kafiru i bergamotki i pudrem ze słoniny. Finał tej kulinarnej opowieści to domowy drożdżowiec z kremem angielskim z macerowanymi jagodami i kruszonką migdałową. Tej uczty nie możesz przegapić!
Manuarte
W zabytkowym budynku dawnej, łódzkiej elektrowni znajdującym się na rynku Manufaktury znajduje się artystyczna przestrzeń łącząca ze sobą taniec, muzykę, sztuki wizualne, oraz kulinaria. Miejsce inspirowane kulturą Ameryki Łacińskiej wyróżnia się na mapie Łodzi bogactwem kolorów, pozytywną energią i gościnnością na bardzo wysokim poziomie. Z okazji wiosennej edycji RestaurantWeek® w Manuarte spróbujecie na przystawkę chipsów z plantana w dwóch wersjach: z komosą ryżową, grillowanym ananasem i awokado, lub z krewetkową sałatką, awokado i jogurtowym sosem. Rolę główną odegra danie główne: frytki z yuki, podane z majonezem jalapeno, kapustą pak choy z przesmażonymi warzywami, grillowane bao i sos kokosowo-sezamowy, lub w menu mięsnym: szarpane żeberko wieprzowe w cieście, kapustą pak choy z przesmażonymi warzywami, grillowane bao i sos kokosowo-sezamowy. Na deser bestseller: chrupiące ciasto filo z orzechami, smażonymi morelami, cynamonem i miodem, oraz lody z palonym masłem.
Doki Gastrobar
Doki to łódzka miejscówka dla miłośników różnorodnej kuchni, hipsterskiego designu i dzikiej atmosfery. Restauracja "for gentlemen, punks and divas", zrodzona z inspiracji gastro-konceptami rodem z Berlina, Londynu, Tel-Avivu i Sydney. W festiwalowym menu podają na przystawki: roladkę z suszonego łososia, piankę z chilli, tartaletkę z papieru ryżowego, żel z kokosa i żel z ananasa, lub parfait z gęsiej wątróbki, cointreau, galaretkę pomarańczową, płatki róży, mus z owoców leśnych, pistację oraz grzankę. Na danie główne w menu A: łosoś a’la Wellington z musem z wędzonego łososia, koprem, palonym fenkułem, sosem śmietanowo-pietruszkowym i redukcją z soku jabłkowego, w menu B: polędwiczka wieprzowa, polenta, popcorn z kaszy gryczanej, demi-glace z jeżynami, pomarańczowe chimichurri i pieczony burak. Na zwieńczenie uczty fondant z nadzieniem pistacjowym, musem z malin, pistacjami i świeżymi malinami. Nie czekaj- stoliki szybko znikają!
El Buos
Restauracja, która swoje początki miała na czterech kółkach. Właścicielki Ania i Magda wkładają mnóstwo serca w przygotowywane dania, a lokal przy ul. Łubinowej 54A to ich prawdziwa duma. Podstawą festiwalowej przystawki jest maślana chałka wypiekana przez rodzinną piekarnię, dodatki to piklowana czerwona cebula, grillowane papryczki padron, sos aioli, kiełki oraz czarnuszka, do wyboru wersja z szarpanym seitanem lub wieprzowiną. Danie główne to domowe gnocchi z ricotty zapiekane w śmietanie i parmezanie, podane z bakłażanem miso, marynowaną rzepą, kolendrą i prażonym sezamem. Mięsna alternatywa to gnocchi z ricotty, karmelizowane mini marchewki, wołowina miso z chipsami z imbiru, pak choy i prażony sezam. Na deser słodki burger: czekoladowy ptyś własnego wypieku, mus daktylowo-czekoladowy, karmelizowany ananas, kiwi, pomarańcza, banan i wiórki kokosowe.
Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!
RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.
Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.
Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https:// restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.
Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.