reklama

Jak dbać o odporność organizmu? – domowe sposoby na wzmocnienie odporności

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Jak dbać o odporność organizmu? – domowe sposoby na wzmocnienie odporności - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Materiały partnerskieSprawnie funkcjonujący układ odpornościowy chroni przed infekcjami. Warto dbać o swoją odporność przez cały rok, jednak szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym. Jak naturalnie wzmocnić swoją odporność?

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

Styl życia jest ściśle związany z odpornością organizmu. Często sami ją osłabiamy poprzez palenie tytoniu złą dietę, nadużywanie alkoholu, a także częste leczenie antybiotykami. Wszechobecny stres, napięcia emocjonalne i życie w wiecznym biegu tylko pogarszają sytuację. W trosce o swoje zdrowie, warto dokonać kilku zmian, które zaprocentują w przyszłości.

Najlepsze sposoby, aby wzmocnić swój układ odpornościowy to codzienna aktywność fizyczna, równomierne rozłożenie posiłków w ciągu dnia i zrezygnowanie z nałogów. Prawidłowa dieta powinna być bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze. Nie zaleca się spożywania zbyt dużych ilości mięsa, szczególnie wołowiny i wieprzowiny. W naszym tygodniowym jadłospisie powinny figurować przynajmniej 2 razy w tygodniu ryby, szczególnie tłuste ryby morskie, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 o działaniu prozdrowotnym. Jako uzupełnienie zdrowego stylu życia, bardzo korzystnie na poprawę odporności wpływają preparaty naturalne w postaci suplementów diety, szczególnie popularne w okresie jesienno-zimowym.

Spadek odporności często prowadzi do zakażeń bakteriami i wirusami wywołującymi infekcje układu oddechowego. Wiele osób, by wspierać swoją odporność stosuje olej z wątroby rekina, tran, syrop z dzikiej róży czy czarnego bzu. W budowaniu odporności pomocne są również:

Produkty pochodzenia pszczelego takie jak m.in miód, pyłek pszczeli, pierzga, propolis sprawdzają się we wsparciu odporności.

  1. Witamina C wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, ma właściwości antyoksydacyjne, wspomaga syntezę kolagenu oraz zwiększa wydzielanie przeciwzapalnego interferonu.
  2. Kwasy tłuszczowe omega-3 - dostarczane w odpowiednich ilościach zapewniają większą odporność na infekcje, wspomagają pracę serca i mózgu.  Mają również pozytywny wpływ na florę jelitową, uzupełniając tym samym działanie probiotyków. Ponadto, poprawiają profil lipidowy, obniżając stężenie cholesterolu LDL i triglicerydów. 
  3. Witamina D. Jej niedobór związany jest z licznymi chorobami infekcyjnymi, nowotworowymi czy autoimmunologicznymi. Warto ją przyjmować regularnie, aby zachować zdrowe kości i wspomagać system immunologiczny. 
  4. Probiotyki i prebiotyki. Ich kombinacja wywiera silny wpływ na układ odpornościowy. Probiotyki, poza hamowaniem wzrostu niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych, wytwarzają składniki pokarmowe, regulują czynność jelit, eliminują substancje toksyczne z organizmu, zwiększają tolerancję na laktozę. 
  5. Spirulina Według badań, bioaktywne peptydy w niej zawarte mają właściwości przeciwbakteryjne i wspomagają odporność. Alga ta jest skarbnicą substancji odżywczych – aminokwasów, minerałów, niezbędnych kwasów tłuszczowych i witamin.
  6. Żeń-szeń (Panax Ginseng) stosowany był w medycynie chińskiej od wieków. Wpływa na odpowiedź immunologiczną, poprawiając skuteczność takich komórek układu odpornościowego jak limfocyty T i komórki NK. 
  7. Jeżówka purpurowa (Echinacea Purpurea) poza aktywnością immunomodulującą, zawiera kwas chlorogenowy o wielu korzystnych działaniach zdrowotnych.

Dbajmy o to, aby wzmacniać układ odpornościowy, by unikać przeziębień.

Piśmiennictwo do artykułu:

  1. Bufalo, Michelle Cristiane, et al. "The immunomodulatory effect of propolis on receptors expression, cytokine production and fungicidal activity of human monocytes." Journal of Pharmacy and Pharmacology 66.10 (2014): 1497-1504.
  2. Gutiérrez, Saray, Sara L. Svahn, and Maria E. Johansson. "Effects of omega-3 fatty acids on immune cells." International journal of molecular sciences 20.20 (2019): 5028.
  3. Krzysik, Monika, Jadwiga Biernat, and Halina Grajeta. "Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka." Adv. Clin. Exp. Med 16.1 (2007): 123-133.
  4. Frei, Remo, Mübeccel Akdis, and Liam O'Mahony. "Prebiotics, probiotics, synbiotics, and the immune system: experimental data and clinical evidence." Current opinion in gastroenterology 31.2 (2015): 153-158.
  5. https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/jak-wzmocnic-organizm-na-jesienzime-jakie-preparaty-stosowac,40.html

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE