Co uwzględnić przy wyborze odmiany sadzeniaków?
Jedną z najważniejszych kwestii pozostają warunki glebowe oraz klimatyczne. Warto pamiętać o tym, że znaczne różnice istnieją nie tylko między krajami, ale także pomiędzy poszczególnymi regionami Polski. Na północy kraju najlepiej sprawdzi się: Mazur, Denar, Impresja i Bohun. W centralnych częściach kraju, zwłaszcza w województwie wielkopolskim szczególną popularnością cieszy się m.in.: Jelly, Mieszko, Satina, Kuba, Kuras, Zuzanna i Michalina. Na śląsku z powodzeniem można zdecydować się na uprawę: Ballarosy, Riviery, Vinety oraz Werbeny. Za uniwersalne odmiany uchodzi przy tym Tajfun oraz Denar i Satina, które zapewnią dobre plony w niemal wszystkich regionach uprawnych kraju.
Podczas zakupów uwzględnij jednocześnie jakość bulw. Należy unikać sadzenia nadgniłych i uszkodzonych ziemniaków. Unikaj również tych z dużą ilością kiełków. Mogą one znacznie osłabić plony. Najlepiej zdecydować się na zakup sadzeniaków w zaufanym sklepie. Pamiętaj dodatkowo o tym, że wczesne odmiany wykazują lepszą odporność na zarazę ziemniaka oraz alternariozę. Na pierwsze plony możemy liczyć wtedy już w czerwcu.
Jak smakują poszczególne odmiany ziemniaków?
Ważnym aspektem pozostają także walory smakowe i późniejsze zastosowanie gastronomiczne. Odmiany ziemniaków można podzielić na cztery główne typy kulinarne oznaczone kolejnymi literami alfabetu. Typ A zwany sałatkowym słynie ze zwartej konsystencji. Doskonale sprawdza się w zupach i sałatkach. Warzywa po ugotowaniu i krojeniu zachowują swój kształt. Należą do nich m.in. Denar, Impala, Impresja, Musica, Nicola oraz Zenia.
Ogromną popularnością w kuchni cieszy się przy tym Typ B tzw. ogólnoużytkowy. Po ugotowaniu zachowuje swój kształt, jednak łatwo daje się rozgnieść. Najczęściej przygotowywany jest jako dodatek do obiadu. Zaliczamy do niego takie odmiany, jak Agria, Bohun, Gwiazda, Ignacy oraz Victoria. Typ C, lekko mączysty, delikatnie rozsypuje się po ugotowaniu. Suchy miąższ sprawia, że z łatwością przygotujesz z nich placki oraz frytki. Należy do nich przykładowo Jurata, Mazur, Magnolia oraz Tajfun.
Ziemniaki typu D są bardzo mączyste. Można wykorzystać je do pieczenia oraz do przygotowania purée. W niektórych krajach uważane są za niejadalne. Nie można zapomnieć jednocześnie o tym, że niektóre odmiany klasyfikowane są do typów pośrednich AB i BC.
Które odmiany ziemniaków warto wybrać?
Zastanawiasz się, które odmiany ziemniaków warto wybrać? W naszym kraju ogromną popularnością cieszy się Denar, zaliczany do bardzo wczesnych odmian. Sadzonki pozwalają na uzyskanie dużych, jasnych bulw o okrągłym kształcie. Z łatwością przygotujesz z nich swoje ulubione sałatki. Świetnie sprawdzą się także w czasie smażenia oraz pieczenia na grillu.
Ciekawym wyborem będzie również odmiana Lord, którą możesz zasadzić bezpośrednio w gruncie lub w workach uprawnych i pojemnikach. Zaliczany jest do typu AB. Oznacza to, że możesz przygotować z nich sałatki oraz wykorzystać jako codzienny dodatek do obiadu. Wyróżnia się jasnym miąższem, wysokim poziomem odporności na infekcje oraz cenionymi walorami smakowymi.
Jeśli interesują Cię średnio-późne odmiany, postaw na ogólnoużytkową Bryzę. Rozpoznasz ją po owalno-okrągłym kształcie, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Bulwy świetnie nadają się do gotowania, pieczenia, robienia frytek oraz kopytek. Wykazują jednocześnie dobrą odporność na parcha zwykłego.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.