Rum biały
Biały rum wyróżnia się delikatnym smakiem, który wynika z dojrzewania przez kilkanaście miesięcy w beczkach po bourbonie. Po tym czasie jest poddawany dokładnej filtracji, pozbawiającej go charakterystycznej barwy, jaką uzyskał podczas leżakowania. Rum biały to doskonała baza wielu popularnych drinków, na które przepisy znajdziesz na stronie Miksologia.pl, takich jak między innymi Cuba Libre czy klasyczne Mojito. Warto osobiście przekonać się o jego walorach smakowych, sięgając po rum Bacardi Superior, Cruzan Estate Light, Rubi Rey bądź Mount Gay Silver.
Rum złoty
Klasyczny rum w odcieniu szlachetnego złota swój kolor zawdzięcza leżakowaniu w drewnianej beczce. W jego aromacie wyróżnić można słodką wanilię, migdały oraz karmel, dzięki czemu stanowi on idealną bazę drinków o wyrazistym smaku. Smakosze doceniają go również w wersji solo, kiedy podany jest wyłącznie z lodem. Chcąc skosztować wyśmienitego bursztynowego rumu, zaopatrz się w Barcelo Dorado, Abuelo, Appleton Special, El Dorado 5 lub Bermudez Ron Dorado.
Rum ciemny
Dark rum dostępny jest zarówno w odcieniu ciemnego złota, jak i bardzo ciemnego brązu, wpadającego niemal w czerń. Jego barwa zależna jest zarówno od procesu dojrzewania trunku w beczce, jak i od ilości dodanego do niego karmelu. Ciemny rum posiada intensywny smak, który przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Doskonale sprawdza się solo oraz jako składnik mocniejszych drinków, takich jak Old Fashioned. W pełni poznasz jego aromat wybierając Bacardi Select, Angostura Dark 5, Barcelo Dorado bądź Santa Teresa Selecto.
Rum czarny
Rum tego rodzaju najczęściej produkowany jest z melasy, której zawdzięcza swoją ciemną barwę oraz słodki smak z nutą karmelu, dzięki czemu często stanowi składnik słodkich wypieków. Wpływ na jego bogaty aromat ma również proces dojrzewania w mocniej wypalanych beczkach, co potęguje późniejsze doznania smakowe, kiedy trunek jest gotowy do spożycia. Jego aromat w pełni odkryją przed tobą takie marki jak Cruzan Black Strap, Maui Dark Rum, Skipper Demerara czy Coruba.
Spiced Rum
Ostatni z rodzajów rumu kryje w sobie prawdziwą feerię smaków - odnajdziesz w nim nuty przypraw, ziół i suszonych oraz świeżych owoców, dzięki czemu trunek wyróżnia się wyjątkowo intensywnym aromatem. Spiced Rum zawiera najniższą objętość alkoholu, przez co często bywa porównywany ze słodkim likierem. Złożony smak tego rumu sprawia, że świetnie komponuje się on między innymi z coca-colą. Stanowi on również idealną bazę takich drinków jak Cuba Libre czy Pina Colada, zwłaszcza, gdy przeważa w nim aromat kokosa. Własny egzotyczny koktajl przyrządzisz na bazie rumów Captain Morgan Spice Gold, Malibu Coconut Rum, Parrot Bay oraz Sailor Jerry.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.