Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami, to szczególna grupa składników odżywczych. Ich głównym zadaniem jest powstrzymywanie lub opóźnianie procesów utleniania. Antyoksydanty działają w kontrze do wolnych rodników.
Wolne rodniki to związki okryte złą sławą ze względu na ich negatywny wpływ na zdrowie. Jednoczesne ich powstawanie i dezaktywacja są nieprzerwanymi procesami metabolicznymi zachodzącymi w organizmie. Zdrowy organizm potrafi utrzymać naturalną homeostazę tych reakcji. Problemem staje się jednak zaburzenie równowagi między utleniaczami a przeciwutleniaczami. Nadmierne powstawanie wolnych rodników i nieskuteczna ich neutralizacja prowadzą do powstania stresu oksydacyjnego.
Nadmiar wolnych rodników skutkuje przede wszystkim niższą odpornością. Organizm jest bardziej podatny na infekcje i choroby. Zdrowy tryb życia i dieta bogata w przeciwutleniacze korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego i nasze samopoczucie.
Do naturalnych antyoksydantów, występujących w żywności, zaliczamy przede wszystkim witaminy A, C i E oraz selen, cynk, polifenole i karotenoidy.
Witamina A
Witamina A odgrywa wiele ważnych ról w organizmie. Jest składnikiem białka znajdującego się w siatkówce oka, więc bezpośrednio wpływa na proces widzenia. Odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci oraz przyspiesza gojenie ran. Co więcej, witamina A wpływa na prawidłowy przebieg procesów wzrostowych i pełni ważną funkcję w pobudzaniu szpiku kostnego do produkcji krwinek. Do tego działa antyoksydacyjnie – wzmacnia odporność, zapobiega zakażeniom i chroni przed drobnoustrojami.
Witamina A występuje pod kilkoma postaciami, z czego najpopularniejsze są: retinol i beta-karoten. Ten pierwszy związek znajdziemy produktach odzwierzęcych – głównie podrobach, rybach, maśle, jajach i serach. Z kolei witamina A pod postacią beta-karotenu ukrywa się w kolorowych warzywach: marchewce, dyni, papryce czerwonej, jarmużu i szpinaku.
Witamina C
Witamina C to silny przeciwutleniacz, ale nie tylko. Związek korzystnie wpływa na pracę układu krążenia: uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, zapobiega odwapnieniu kości i jest aktywatorem wielu enzymów. Jej wyjątkowe właściwości znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Kwas askorbinowy reguluje produkcję kolagenu, spowalnia procesy starzenia się skóry i przyspiesza gojenie ran.
Źródłem witaminy C w diecie jest nie tylko cytryna. Wbrew pozorom najwięcej tego związku znajduje się w warzywach – natce pietruszki, czerwonej papryce, brukselce, kalarepie i brokułach. Dopiero za nimi znajdują się cytrusy, porzeczki, kiwi i truskawki.
Witamina E
Związek zwany “witaminą młodości”. Oprócz właściwości antyoksydacyjnych witamina E korzystnie wpływa na układ krwionośny: obniża poziom złego cholesterolu i reguluje krzepnięcie krwi. Przyczynia się również do zachowania prawidłowych funkcji narządów rozrodczych mężczyzn i kobiet. Co więcej, witamina E poprawia nawilżenie i elastyczność skóry, leczy także drobne stany zapalne.
Najwięcej witaminy E znajdziemy w zbożach, orzechach i migdałach. Jej dobrym źródłem są również oleje roślinne, pestki dyni oraz morele suszone.
Szukasz zdrowej diety pełnej witamin? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego z dostawą w Łodzi na stronie: https://www.maczfit.pl/lodz.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.