reklama
reklama

Zamieniłam etat na własny sklep Żabka

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Materiały partnerskie Wielu drobnych przedsiębiorców prowadzi już w województwie łódzkim sklep franczyzowy. Ten model współpracy z siecią pod zielonym szyldem jest znakomitą opcją dla każdego, kto myśli o rozwijaniu własnego biznesu i ma do tego odpowiednio wysoki poziom zaangażowania oraz motywacji. Tym, co do oferty Żabki przyciąga licznych franczyzobiorców jest z pewnością wizja otwarcia działalności w pobliżu miejsca zamieszkania, przy niewielkim poziomie inwestycji. Wymagany do podjęcia współpracy w ramach franczyzy wkład własny to zaledwie ok. 5 tys. zł. Na start każdy franczyzobiorca otrzymuje od sieci wyposażony i zatowarowany sklep, a także pakiet szkoleń, wsparcie serwisowe, zaplecze technologiczne i nowoczesne narzędzia. Sprawdź jak wygląda bliżej współpraca z siecią Żabka w Łodzi i okolicach.
reklama

Monika Dudziak należy do grona ponad 7300 franczyzobiorców Żabki działających w całej Polsce. Własny sklep franczyzowy prowadzi na łódzkich Bałutach od niespełna roku. Mimo, że z siecią franczyzową Żabka związana jest dopiero od kilku miesięcy, już zbiera owoce swojej ciężkiej pracy i dużego zaangażowania.

Jak długo współpracuje Pani z Żabką na zasadzie franczyzy?

Współpracę rozpoczęłam w listopadzie 2021 roku. Szybko poczułam, że to zajęcie dla mnie. Sieć franczyzowa zauważyła jak dobrze sobie radzę i już po pół roku zostałam trenerem ds. szkoleń, którym jestem obecnie, szkoląc przystępujących do sieci nowych kandydatów na franczyzobiorców, jak i innych franczyzobiorców Żabki.

Czym zajmowała się Pani wcześniej, przed otwarciem sklepu franczyzowego Żabka? Jak rozpoczęła się ta współpraca?

Wcześniej również pracowałam w handlu, najpierw zajmowałam się sprzedażą rolet, a następnie byłam handlowcem w branży spożywczej. Niestety w wyniku pandemii straciłam pracę na etacie i to był moment, w którym musiałam coś ze sobą zrobić, zająć się sobą i na siebie postawić. Gdy dowiedziałam się o możliwości podjęcia współpracy franczyzowej z Żabką, sprawdziłam ofertę franczyzy Żabki, bez większego wahania wysłałam zgłoszenie i tak to się zaczęło.

Jak wyglądały początki franczyzy z Żabką?

Początek nie był łatwy. Przez pierwsze miesiące w sklepie spędzałam wiele godzin, maksymalnie angażując się w nowe zajęcie. Ten okres trwał około 2-3 miesięce. Miałam wtedy też kłopoty ze stworzeniem zaufanego zespołu, bo nie jest łatwo znaleźć odpowiednich pracowników. Jednak mimo początkowych wyrzeczeń było warto – dziś nie żałuję swojej decyzji.

Jak radzi sobie Pani obecnie we własnym sklepie Żabka?

W tej chwili zatrudniam dwie kasjerki, do tego w sklepie pomaga także moja mama. Ja sama za kasą staję jedynie w niedzielę. Oczywiście w ciągu tygodnia pojawiam się w sklepie na kilka godziny dziennie, ale ma to związek z organizacją dokumentacji i innymi tego typu obowiązkami. W tej chwili mam swobodę i wolność w organizowaniu własnego dnia pracy. Obecnie sporo czasu poświęcam funkcji trenera ds. szkoleń. Gdy organizuję szkolenia, poświęcam kandydatowi nawet 7-8 godzin swojego czasu, ale lubię to zajęcie, sprawia mi ono satysfakcję. Mam przy tym ​wszystkim czas dla rodziny.

Co jest największym atutem franczyzy z Żabką?

W moim przypadku są to finanse, z których jestem bardzo zadowolona. Dziś moja sytuacja finansowa jest lepsza niż na jakimkolwiek etacie, więc nie narzekam. Choć oczywiście nie od początku ten poziom był taki jak dziś, musiałam go wypracować.

Co poradziłaby Pani tym, którzy zastanawiają się nad rozpoczęciem franczyzy z Żabką?

Przede wszystkim muszą się nastawić na ciężką pracę, szczególnie na początku. Trzeba pilnować, pilnować i jeszcze raz pilnować własnego biznesu. Przede wszystkim mam na myśli dopilnowanie pracowników, staranne ich dobieranie. Bo w przypadku pomyłki najwięcej straty może przysporzyć właśnie nieodpowiedni personel.

Czy docenia Pani wsparcie sieci franczyzowej na co dzień?

Oczywiście. Wsparcie Żabki czuję od samego początku, gdy tylko zaczynałam proces wdrożenia. Później były szkolenia, otwarcie własnej placówki, a dziś mogę liczyć na wsparcie zarówno jako franczyzobiorczyni jak i trenerka. To bardzo ważne, że sieć nie zostawia swoich franczyzobiorców, tylko jest z nimi na każdym etapie od samego startu.

Franczyza z Żabką – warunki współpracy

Przedsiębiorcom, którzy przystępują do sieci na zasadzie umowy franczyzowej Żabka zapewnia odpowiednio dobraną lokalizację sklepu, wynajmuje lokal od właściciela oraz wyposaża placówkę i zapewnia stałe zatowarowanie. Wartość gotowego sklepu sięga około 400 tys. zł. Środki własne, które każdy przedsiębiorca musi wnieść do tej współpracy, są przeznaczane na zakup kasy fiskalnej czy koncesję na sprzedaż alkoholu (koszt zwracany przez sieć po 3 miesiącach współpracy).

Jak każdy przedsiębiorca w Polsce, także i franczyzobiorca Żabki musi spełniać wszelkie wymogi prawne związane z założeniem i prowadzeniem działalności gospodarczej. Do jego obowiązków należy m.in. uiszczanie zobowiązań wobec ZUS i Urzędu Skarbowego, kontrola kosztów, a także wszelkie kwestie pracownicze.

Jeśli chcesz dołączyć do grona ponad 7300 franczyzobiorców w Polsce, poprowadzić swój sklep Żabka w regionie łódzkim i zyskać szerokie wsparcie partnera, dowiedz się więcej na: https://www.zabka.pl/franczyza.

 

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama