Pod lupę trafił suplement diety „Morwa biała. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek)”, którego producentem jest Herbapol – Lublin S.A. Zidentyfikowana partia nosi numer L 0185 i ma datę minimalnej trwałości maj 2027. Wśród pięciu przebadanych próbek jedna była skażona bakterią Salmonella spp.
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego ocenili, że produkt z tej partii stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Objawy zakażenia Salmonella spp.
Salmonella jest bakterią wywołującą ostrą chorobę przewodu pokarmowego. Objawia się biegunką, bólem brzucha, podwyższoną temperaturą, nudnościami i wymiotami. Pierwsze symptomy mogą wystąpić już po kilku godzinach od spożycia skażonego produktu.
Lekarze ostrzegają, że choroba może prowadzić do odwodnienia organizmu. Najbardziej narażone są dzieci, osoby starsze i pacjenci z osłabioną odpornością – u nich infekcja przebiega ciężej i częściej wymaga leczenia szpitalnego.
Reakcja GIS i działania producenta
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by nie spożywać produktu z tej partii. Konsumenci, którzy zdążyli go wypić i doświadczają objawów zatrucia, powinni jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.
Producent współpracuje z organami urzędowej kontroli żywności w ramach postępowania wyjaśniającego. Celem dochodzenia jest ustalenie przyczyn skażenia i wykluczenie ryzyka w innych partiach produktów.
Skąd Salmonella w produktach roślinnych?
Choć bakteria najczęściej kojarzona jest z mięsem i jajami, może pojawić się również w ziołach. Źródłem skażenia bywają warunki zbiorów, transportu czy pakowania.
Nieprawidłowa higiena w procesie produkcji powoduje, że bakterie trafiają do gotowego produktu i mogą przetrwać przez długi czas. Dla konsumentów, którzy sięgają po suplementy w trosce o zdrowie, to szczególnie niepokojąca informacja.
Co zrobić z herbatką z zakażonej partii?
Najlepszym rozwiązaniem jest zwrot produktu do sklepu lub jego bezpieczna utylizacja. Konsumenci powinni dokładnie sprawdzić oznaczenia na opakowaniach – tylko partia L 0185 jest objęta komunikatem GIS.
Nie należy ryzykować spożycia, nawet jeśli produkt nie ma zmienionego smaku czy zapachu. Salmonella jest niewidoczna gołym okiem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.