Produkt skażony Salmonellą
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w jednej z pięciu próbek wskazanego poniżej produktu.
Chodzi o Ser Złoty Mazur 150 g; Numer partii: 30.08/P6 16:59; Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024; Kod kreskowy: 5900820008406. Producentem sera jest Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie.
Sanepid ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Przedsiębiorca i sanepid reagują
Główny Inspektor Sanitarny zapewnia, że producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Zalecenia dla konsumentów
GIS przestrzega przed spożywaniem produktu z partii objętej komunikatem.
- W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE” - informuje sanepid.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.