Tłuste osady szybko osadzają się wewnątrz urządzenia
Tłuste osady szybko osadzają się wewnątrz urządzenia, dlatego wiele osób decyduje się na silne, nierzadko drogie preparaty chemiczne. Okazuje się jednak, że można poradzić sobie inaczej – taniej, naturalnie i bardzo skutecznie. Wystarczy zwykła sól kuchenna.Do żaroodpornego naczynia należy wsypać sól, dodać wodę i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Powstająca para stopniowo rozmiękcza przypalone zabrudzenia. Po mniej więcej pół godzinie wystarczy przetrzeć wnętrze wilgotną ściereczką, by piekarnik odzyskał czystość.
Sól, soda i ocet – domowi sprzymierzeńcy w walce z brudem
Równie prostą metodą jest posypanie zabrudzonej powierzchni solą, lekkie jej zwilżenie i podgrzanie piekarnika do 50°C. Gdy sól zmieni kolor na jasnobrązowy, oznacza to, że wchłonęła tłuszcz. Na koniec wystarczy szybkie czyszczenie gąbką.Świetnie sprawdza się także mieszanka sody oczyszczonej z wodą. Taką pastę nakłada się na zabrudzenia i pozostawia na około godzinę. Następnie wnętrze piekarnika przeciera się gąbką zwilżoną wodą z octem – uporczywy tłuszcz znika bez intensywnego szorowania.
Pomocna okazuje się również gorąca para
Pomocna okazuje się również gorąca para. Umieszczenie w piekarniku nagrzanym do 230°C naczynia z wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny na około godzinę sprawia, że przypalone osady łatwo odchodzą. Dodatkowym atutem jest przyjemny, świeży zapach unoszący się w kuchni.Naturalne sposoby czyszczenia nie tylko skutecznie usuwają brud, ale też pozwalają zrezygnować z drażniących detergentów. Są bezpieczne, niedrogie i efektywne – dokładnie takie rozwiązania, jakie ceni się w domowej kuchni.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.