Roślinny enzym i „klapka bezpieczeństwa”
Zespół z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ - mgr inż. Maciej Nielipiński, dr inż. Agnieszka Pietrzyk-Brzezińska i dr hab. inż. Bartosz Sekuła - otrzymał prestiżowy tytuł „Diament Krystalograficzny” przyznawany przez Komitet Krystalografii PAN. Wyróżniono ich za odkrycie i opis budowy roślinnego enzymu - ornitynowej transkarbamylazy (OTC), którego struktura została opisana w czasopiśmie Frontiers in Plant Science.Enzym ten odgrywa ważną rolę w rozwoju roślin. Umożliwia produkcję aminokwasów potrzebnych do wzrostu. Naukowcy po raz pierwszy zobaczyli jego dokładną budowę dzięki wykorzystaniu krystalografii rentgenowskiej. W enzymie odkryto swoisty „mechanizm bezpieczeństwa” - ruchomą część przypominającą klapkę, która kontroluje, co może dostać się do wnętrza i wywołać reakcję chemiczną.
Bakterie i ich toksyczna sztuczka
Problem w tym, że niektóre bakterie (na przykład Pseudomonas syringae) potrafią przechytrzyć ten system. Produkują toksynę do złudzenia przypominającą naturalny składnik, który enzym „wpuszcza” do środka. W efekcie dochodzi do zablokowania działania enzymu, a roślina zaczyna chorować i przestaje rosnąć.
Nowa broń na chwasty
Choć samo zjawisko jest groźne dla upraw, jego dokładne poznanie może pomóc opracować nowe, precyzyjne środki ochrony roślin. Naukowcy z PŁ podkreślają, że wiedza o strukturze OTC i sposobach jego „wyłączania” może zostać wykorzystana do opracowania nowoczesnych herbicydów, działających wyłącznie na chwasty, a nie na rośliny uprawne czy otaczającą przyrodę.Badania zostały sfinansowane z grantu SONATA Narodowego Centrum Nauki i mogą mieć realny wpływ nie tylko na naukę w Polsce, ale też na rozwój zrównoważonego rolnictwa na świecie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.