Kawa Łódź. Poranna kawa przed wyjściem do pracy?
Statystycznie poranną kawę przed wyjściem z domu pije 56% Polaków. Dla wielu jest to czynność, bez której nie można rozpocząć dnia z energią. W polskich domach z reguły króluje klasyczna kawa zalewana wrzątkiem. Warto jednak pamiętać o tym, że kawy nie należy pić tuż po przebudzeniu. Wypicie kawy na czczo to zdecydowanie dobry sposób na szybki zastrzyk energii, jednak bardzo krótkotrwały – następnie ponownie odczuwa się zmęczenie.!reklama!
Kawiarnie to wiele różnorodnych kaw. Którą zamówić?
W kawiarniach wszystko wygląda zdecydowanie inaczej – profesjonalne ekspresy do kawy, specjalne dysze do spieniania mleka i wiele rodzajów kaw. Jak je rozpoznać? Przede wszystkim, na początku warto zastanowić się, jaka kawa nas interesuje. Czy preferujemy zdecydowanie mocniejsze smaki i większą dawkę kofeiny, czy klasyczną latte z syropem smakowym. Podpowiadamy.Espresso to klasyczna kawa, którą podaje się w malutkich filiżankach, najczęściej z dodatkiem wody. Woda jest dodawana, aby przepłukać kubki smakowe. Espresso charakteryzuje m.in.: esencjonalny i intensywny smak. Według klasycznych włoskich zaleceń – espresso powinno mieć 25 ml objętości.
Espresso macchiato – objętościowo bardzo podobne do klasycznego espresso. Na powierzchni kawy znajdziemy odrobinę spienionego mleka.
Americano to kawa, która może być podawana z mlekiem, ale nie musi. Wiele osób nazywa ją też popularną czarną lub po prostu – kawą z mlekiem. W napoju znajduje się więcej szotów espresso niż w pozostałych napojach. Kawa rozcieńczana jest gorącą wodą i jest dość intensywna.
Latte i Latte macchiato – choć często bywają mylone, są do siebie całkiem podobne. Kawa, stereotypowo, uwielbiana przez kobiety z uwagi na dużą ilość spienionego mleka i niewielką ilość kawy. W zależności od kawiarni występuje w rozmiarze 250-400 ml. Latte macchiato cechuje się jednak popularnym 3-warstwowym wyglądem, dlatego podawane jest w wysokich szklankach.
Cappuccino powinno podawane być w niewielkiej filiżance. W rozmiarze 150-180 ml znajdziemy espresso i bardziej spienione mleko niż w klasycznym latte. Dzięki temu w ustach będziemy odczuwać kremową rozkosz. Idealne cappuccino to takie, w którym piana jest idealnie gładka (bez bąbelków).
Flat white, czyli połączenie mocnej kawy z odrobiną mleka. W kawie poczujemy przede wszystkim mocno wyczuwalne espresso, a mleko będzie tylko dodatkiem. Kawa, podobnie jak mniej intensywne cappuccino, z reguły występuje w rozmiarze 150-180 ml.
Mocha – to zdecydowania kawa dla tych, którzy są fanami słodkich smaków. To odmiana latte, która podawana jest z czekoladowym syropem, spienionym mlekiem i espresso. Mocha to także idealna kawa na deser – napój wykończony jest bitą śmietaną, a także posypany kakao lub cymamonem.
Przepis na kawę mrożoną
Pyszną kawę mrożoną możemy przyrządzić także w domu. Podajemy przepis:1. Parzymy kawę, najlepiej 50 ml espresso.
2. Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, a następnie do połowy szklanki dolewamy zimne mleko.
3. W szklance zanurzamy łyżeczkę – wypukłą stroną do góry i cienkim strumieniem wlewamy kawę.
4. Kawę mrożoną ozdabiamy ulubionymi dodatkami, np. gałką lodów lub bitą śmietaną.
Które kawy pijecie odwiedzając kawiarnie? A może specjalne kawy przygotowujecie sobie sami w domu? Czekamy na Wasze opinie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.