!reklama!
Lubisz chiński chleb?
W marketach kusi nas teraz zapach świeżych bułeczek i ciemnego chleb, ale o pochodzeniu ich ciasta krążą już legendy. "Nie kupuj, to sama chemia" - strofują często siebie wzajemnie klienci dużych sklepów.Każdy ma swoje własne wyobrażenie na temat idealnego chleba. Dla jednych będzie to lekko kwaskowaty razowiec na zakwasie, dla innych delikatny i puszysty chleb pszenny. Możliwości w wyborze chleba jest sporo, a wiele osób decyduje się na jego samodzielne przygotowanie w domu. Miłośnicy wypieku domowego chleba raczej niechętnie kupują pieczywo, początkujący domowi piekarze pewnie robią to częściej, gdyż brakuje im do codziennego pieczenia czasu i doświadczenia. Ostatecznie każdemu na pewno zdarzyło się kupić gdzieś chleb, chociażby na wakacjach. Dlatego ważną umiejętnością jest jego odpowiednie wybieranie w trakcie zakupów.
Kupując chleb warto zwrócić uwagę na:
Skórkę
Nie ma uniwersalnej recepty na znalezienie w sklepie idealnego chleba, ponieważ wiele zależy od rodzaju, na jaki się zdecydujemy. W prawie każdym przypadku, skórka dobrze wypieczonego chleba powinna być chrupiąca. Cienka, blada i miękka może wskazywać, że wypiek jest podejrzany. Skórka chleba pszennego powinna być złocista, chleba żytniego oraz razowego powinna być szaro-brązowa. Rudawo-brązowo odcienie chleba mogą oznaczać jego specjalne zabarwienie.W przypadku dodatków w postaci np. ziaren słonecznika, czy posypania z wierzchu bochenka mąką, nie należy się kierować tylko kolorem. Stan chleba warto ocenić nie tylko wzrokiem, ale też dotykiem. Po dotknięciu skórki – palec nie powinien się zapadać w chlebie, a po delikatnym zgnieceniu – chleb powinien powrócić do pierwotnego kształtu. Po postukaniu chleba od spodu – poprawnie upieczony bochenek wyda z siebie charakterystyczny „głuchy odgłos”, przypominający pukanie do drzwi. W sklepach pamiętajcie o używaniu rękawiczek!
Kolor
O kolorze chleba decyduje głównie mąka, chociaż dodatki również wpływają na jego barwę. Przyjmuje się zasadę, że im jaśniejszy jest chleb pszenny, tym gorszy jakościowo. Wszystko dlatego, że mąkę można podzielić na typ, w zależności od sposobu jej zmielenia. Im wyższy typ mąki i jej bardziej szarawy odcień, tym przyszły chleb zdrowszy, ponieważ będzie zawierał więcej błonnika i składników mineralnych.W przypadku chlebów żytnich, razowych i pełnoziarnistych, lepiej wybierać te o kolorze szaro-brązowym, ponieważ jest to naturalny odcień mąki. Wszystkie chleby rudawo-brązowe mogły zostać dodatkowo zabarwione lepszymi lub gorszymi składnikami np. słodem jęczmiennym.
Termin ważności
Bardzo łatwo ocenić jakość chleba po jego dacie ważności. Klasycznie upieczony bochenek na zakwasie może w warunkach domowych być świeży nawet tydzień, drożdżowy bez podejrzanych dodatków wytrzyma znacznie krócej. Pieczywo pakowane w folię mające termin ważności dłuższy niż kilka dni lepiej omijać szerokim łukiem.
Cena
Wybierając dobry chleb nie można się kierować przesadną oszczędnością. Dobrej jakości mąka swoje kosztuje, dlatego podejrzanie tanie chleby prawdopodobnie zostały upieczone na skalę masową i przemycono do nich niekoniecznie wartościowe dla zdrowia dodatki.
Ważne bardzo jest także miejsce, gdzie kupujemy chleb. Oczywiście najlepiej mieć swój ulubiony lokalny sklep z zaprzyjaźnioną ekspedientką. "Pani Jadzia" z pewnością nas nie zawiedzie.
A Wy gdzie kupujecie chleb?
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.