reklama
reklama

Monopolisowy piknik, czyli ponowne otwarcie gastronomii i świeży powiew dobrej kuchni.

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Monopolisowy piknik, czyli ponowne otwarcie gastronomii i świeży powiew dobrej kuchni. - Zdjęcie główne

Restauracje Monopolis

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź Wraz z otwarciem ogródków wróciła możliwość spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Niebawem do dyspozycji gości oddane zostaną także wnętrza restauracji. Aby uczcić powrót do świętowania poza domem,  w Monopolis w najbliższą niedzielę zorganizowany zostanie piknik rodzinny. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci, ale też bogatej oferty kulinarnej. W dawnym kompleksie wódczanym powstaje tez nowy lokal serwujący steki i burgery – Indian Steak.
reklama

Wielomiesięczny lockdown spowodował przede wszystkim rozluźnienie więzi międzyludzkich. O tym, jak bardzo wszyscy potrzebujemy powrotu do normalności, świadczy chociażby liczba dokonywanych rezerwacji i gości w ulubionych ogródkach restauracyjnych.

 

Z falą telefonów po konferencji prasowej premiera i ministra zdrowia, dotyczącej luzowania obostrzeń, musiały zmierzyć się także monopolisowe restauracje. Trzeba przyznać jednak, że na ponowne otwarcie ich właściciele i personel czekali nie mniej, niż stęsknieni Klienci.

 

Warto zauważyć, że lokale usytuowane w Monopolis nie trwoniły czasu. W dobie pandemii udoskonalały menu i przygotowywały zupełnie nowe pozycje na powrót Gości. Będzie zatem można ponownie skosztować znanych i lubianych potraw, ale także poznać zupełnie nowe smaki. O doskonałe doznania kulinarne zadbają niezmiennie śródziemnomorska Arteria, japońska Sendai Sushi&Ramen, włoska Trattoria Italiana, klimatyczne Monocafe i  pachnąca domowymi wypiekami Piekarnia Łódź. W oczekiwaniu na otwarcie restauracyjnych wnętrz, w ogródkach już można próbować tych wszystkich dań.

 

A w najbliższą niedzielę z myślą o spotkaniach z przyjaciółmi Monopolis przygotowuje piknik rodzinny. Każdy z lokali zaproponuje na tę okoliczność specjalne menu, które idealnie sprawdzi się także na wynos. W piknikowej ofercie znajdziemy dania z grilla, sushi przygotowywane na oczach gości na zewnątrz, czy też owoce morza serwowane z wielkiej patelni. W amfiteatrze natomiast na najmłodszych czekać będą rozmaite atrakcje, a w klubie dla dzieci wyjątkowe warsztaty. Wszystko to z myślą także o zbliżającym się Dniu Dziecka. Dlatego już teraz warto zarezerwować sobie czas.

 

To jednak nie wszystko. Magia Monopolis sprawia, że nawet w pandemii otwiera się tu nowy lokal. Kompleks wzbogacił się bowiem o jeszcze jedną restaurację, która już w najbliższych dniach rozpocznie swą działalność. To serwujący steki i burgery Indian Steak zlokalizowany obok doskonale rozpoznawalnej Trattorii Italiana. Ściany z czerwonej cegły, łukowe sklepienia i żeliwne słupy pofabrycznego budynku oraz minimalistyczne wyposażenie doskonale wpisują się w koncept stworzony przez dwóch przyjaciół. We wnętrzu lokalu, uwagę gości z pewnością zwróci potężna, zabytkowa, ceglana arkada, na której wsparte jest południowe skrzydło głównego zabytkowego obiektu Monopolis oraz otwarta kuchnia dzięki, której proces przygotowania potraw obserwować będzie można „na żywo”.

 

Właścicieli połączyło zamiłowanie do motocykli oraz prowadzony przez każdego z nich biznes w sektorze gastronomii. Jeden jest producentem najlepszych steków i burgerów z najlepszej, kruchej, soczystej długo dojrzewającej wołowiny oraz jagnięciny, natomiast drugi właścicielem sieci znanych cukierni Sowa w Poznaniu. Tam też, w odrestaurowanych, byłych Koszarach Wojskowych – obecnie o nazwie City Park, stworzyli swój pierwszy wspólny lokal. Jak mówi Zbigniew Stempień: „Naszą wspólną misją jest stworzenie wyjątkowego miejsca, w którym nie tylko będzie można zjeść smaczne, wykwintne i obfite dania w umiarkowanych cenach, ale również dowiedzieć się wszystkiego na temat steków i burgerów, długo dojrzewającej wołowiny, BBQ, grillowania czy sposobów przyrządzania potraw.”

 

W karcie Indian Steak nie zabraknie zatem dań z doskonałej jakości długo sezonowanej wołowiny z Polski, USA i Szkocji. Oprócz standardowych Rib Eye Steak czy T-Bone Steak, różnorodnych burgerów, zjemy także żebro wołowe, Tomahawk Steak i Fiorentina Steak. To jednak nie wszystko, podniebienia Gości zaspokoją także tatar z jelenia i kotlety jagnięce z kostką. Jak dodaje Lech Domagała „Przy tworzeniu naszego wspólnego projektu, współpracuje z nami zespół nietuzinkowych i wykwalifikowanych specjalistów z branży gastronomicznej, dla których gastronomia to nie praca lecz sens życia. Ponadto trzeba wspomnieć że INDIAN STEAK to nie tylko Restauracja, to również miejsce gdzie odbywać się będą cykliczne szkolenia kulinarne zarówno dla zawodowców, jak i amatorów.”

 

W lokalu powstanie również sklepik, w którym będzie można zakupić różnego rodzaju steki i burgery. Wykwalifikowany personel restauracji udzieli wszelkich informacji oraz porad jak przyrządzić samodzielnie w domowych warunkach, wyjątkowe danie z tychże produktów.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama