Reklama

Reklama

Na Politechnice Łódzkiej opracowano metodę pozyskiwania opakowań z roślinnych odpadów!

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

Na Politechnice Łódzkiej opracowano metodę pozyskiwania opakowań z roślinnych odpadów!  - Zdjęcie główne

Na zdj. autorki rozwiązania trzymają jadalne opakowania wykonane zgodnie z opracowaną technologią. Od lewej: mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz oraz dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka (fot. mat. prasowe) |wiadomości łódzkie | Łódź | TuŁódź

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź Politechnika Łódzka. Trzy naukowczynie - mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Politechniki Łódzkiej opracowały nowatorskie opakowania z odpadów roślinnych. Rozwiązanie powstałe w laboratoriach Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ zostało zgłoszone do ochrony patentowej. 

Politechnika Łódzka. Trzy naukowczynie stworzyły ekologiczne opakowania z odpadów roślinnych

!reklama! 

Autorki projektu zwracają uwagę na obciążenie środowiska wynikające z nadprodukcji żywności. Podkreślają, że w tej sytuacji niezwykle istotnym stało się zagospodarowanie ogromnej ilości powstających odpadów.  

Opracowując nowe metody ich przetwarzania trzeba mieć na celu nie tylko ochronę środowiska naturalnego, ale także zachowanie zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń. – tłumaczą badaczki. 

Wzrost ekologicznej świadomości społeczeństwa doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych.

W celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego. Taka produkcja przynosi również wysoką emisją dwutlenku węgla do atmosfery – zaznacza dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka zaznacza

Polecamy:  Szczepienia Łódź. Pan Ryszard nie ma odporności po szczepieniu. Chce przyjąć trzecią dawkę. Czy będzie mógł?

Politechnika Łódzka. Na czym polega innowacyjność zaproponowanego rozwiązania?   

Na rynku dostępne są opakowania i naczynia jednorazowe z produktów roślinnych np. ze zbóż. Jednakże, do ich produkcji wykorzystuje się surowcowe o cechach konsumpcyjnych, które nie są trudnym w zagospodarowaniu odpadem. Stanowią pełnowartościową żywność, a na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem.

Nasz zespól opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego – mówi dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka. – Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania.

Opakowania i naczynia jednorazowych wykonane z odpadów roślinnych z branży spożywczej mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja.  

Pomysł opracowany przez zespół naukowy z Politechniki Łódzkiej bierze udział w konkursie „Mam pomysł na startup” organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem zaproponowanego rozwiązania do powszechnego użytku.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy