Politechnika Łódzka. Trzy naukowczynie stworzyły ekologiczne opakowania z odpadów roślinnych
!reklama!Autorki projektu zwracają uwagę na obciążenie środowiska wynikające z nadprodukcji żywności. Podkreślają, że w tej sytuacji niezwykle istotnym stało się zagospodarowanie ogromnej ilości powstających odpadów.
- Opracowując nowe metody ich przetwarzania trzeba mieć na celu nie tylko ochronę środowiska naturalnego, ale także zachowanie zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń. – tłumaczą badaczki.
Wzrost ekologicznej świadomości społeczeństwa doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych.
- W celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego. Taka produkcja przynosi również wysoką emisją dwutlenku węgla do atmosfery – zaznacza dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka zaznacza
Politechnika Łódzka. Na czym polega innowacyjność zaproponowanego rozwiązania?
Na rynku dostępne są opakowania i naczynia jednorazowe z produktów roślinnych np. ze zbóż. Jednakże, do ich produkcji wykorzystuje się surowcowe o cechach konsumpcyjnych, które nie są trudnym w zagospodarowaniu odpadem. Stanowią pełnowartościową żywność, a na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem.- Nasz zespól opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego – mówi dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka. – Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania.
Opakowania i naczynia jednorazowych wykonane z odpadów roślinnych z branży spożywczej mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja.
Pomysł opracowany przez zespół naukowy z Politechniki Łódzkiej bierze udział w konkursie „Mam pomysł na startup” organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem zaproponowanego rozwiązania do powszechnego użytku.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.