Barry Callebaut to wiodący na świecie producent wysokiej jakości wyrobów czekoladowo-kakaowych. - Jesteśmy sercem i motorem branży kakao i czekolady. Obsługujemy całą branżę spożywczą. Jako wybrany partner, oferujemy rozwiązania szyte na miarę – od ziaren kakaowych po najlepszy produkt czekoladowy - informuje firma.
Z Łodzi w świat wyjedzie jeszcze więcej czekolady. Tym razem białej
Grupa Barry Callebaut ma swoją siedzibę w Zurychu, natomiast fabryki w 66 krajach na całym świecie. Firma swoje produkty sprzedaje do 144 krajów. W Polsce największa fabryka czekolady znajduje się na Nowym Józefowie w Łodzi, która dodatkowo znowu się powiększy, ponieważ Barry Callebaut otwiera kolejną linię produkcyjną w naszym mieście. Będzie ona produkować białą czekoladę.
Nowa hala ma powierzchnię ponad 3000 m2. Przy projektowaniu linii numer 9 zastosowano innowacyjne rozwiązania technologiczne, które umożliwiły zwiększenie mocy produkcyjnej o 26 000 ton rocznie. W nowej hali produkcyjnej zainstalowaliśmy pompę ciepła, która wykorzystuje odzysk energii z procesu, a także zastosowaliśmy zautomatyzowane zarządzanie danymi zgodnie z ideologią Fabryki Przyszłości. Wraz z digitalizacją oraz przestrzenią magazynową oraz w postaci gruntów fabryka w Łodzi ma ogromny potencjał na dalsze inwestycje i rozwój w swojej branży
- informują przedstawiciele firmy.
Jako ciekawostkę dodają, że zeszłym roku ich ciężarówki z czekoladą przejechały na terenie całej Europy ponad 4 460 273 kilometry, co przekłada się na 111 okrążeń wokół kuli ziemskiej.
Nowa linia produkcyjna i nowe miejsca pracy
Rozbudowa firmy zazwyczaj wiążę się z nowymi miejscami pracy. Tak też jest w tym przypadku. Firma poszukuje m.in. specjalisty ds. logistyki (wymagane co najmniej dwuletnie doświadczenie na podobnym stanowisku), inżyniera projektu IT (m.in. 3-5 lat doświadczenia na stanowisku inżyniera platformy Microsoft Azure), starszego specjalista ds. zarządzania tożsamością i dostępem (wśród wymagań m.in. tytuł magistra w dziedzinie technologii informatycznych, bezpieczeństwa informacji, audytu, ryzyka lub dziedziny pokrewnej) oraz ekspert analityk biznesowy - analityka ( wymagana udokumentowana wiedza ekspercka na temat różnych technologii analitycznych ze szczególnym uwzględnieniem Microsoft Azure i PowerBI).Szczegółowe informacje dotyczące ofert znajdziecie na stronie Barry Callebaut.
Czytaj również: Niedziele będą znowu dniami handlowymi? Wszystkie czy tylko część? Plany przyszłego rządu
Primient wprowadził się do biura na Piotrkowską. Firma współpracuje z gigantami branży spożywczej
Barry Callebaut to nie jedyna międzynarodowa firma, która postanowiła rozwinąć się w Łodzi. Kolejną jest Primient, producent żywności i składników przemysłowych wytwarzanych z odnawialnych źródeł pochodzenia roślinnego, używanych w branży spożywczej i przemysłowej. Firma współpracuje z takimi gigantami jak Coca Cola, Pepsi, Kraft, Nestle, Monster Energy, Ferrero. Jakiś czas temu jej przedstawiciele poinformowali o otwarciu swojego nowego biura dla globalnego centrum usług wspólnych w nowoczesnym budynku Hi Piotrkowska.W biurze o powierzchni ponad 770 metrów kwadratowych pracować będzie około 100 pracowników firmy Primient.
Zaprojektowaliśmy i zbudowaliśmy naszą nową przestrzeń dla wszystkich, dbając o to, aby stworzyć biuro przystępne, przyjazne i dostosowane do potrzeb nie tylko naszych pracowników, ale także naszych klientów, dostawców i społeczności
- poinformowała Magdalena Kowalska, Head of Finance Operations, Primient.
Obecnie firma szuka analityka ds. zamówień publicznych, a także stażysty HR.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.