reklama
reklama

Serce ekologii bije w Łodzi. Be eco!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Serce ekologii bije w Łodzi. Be eco! - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź Odbywające się w Łodzi Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „NATURA FOOD” oraz Targi Ekologicznego Stylu Życia „beECO” to dla branży ekoproduktów najważniejsze wydarzenie w Europie Środkowo-Wschodniej.
reklama

W sumie 358 wystawców z całego świata, m.in. z Korei Południowej, Palestyny, Grecji, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Łotwy, Litwy i Niemiec, od 18 do 20 października gości w Łodzi na XII Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej „NATURA FOOD” oraz VIII Targach Ekologicznego Stylu Życia „beECO”. Bogata oferta przekłada się na duże zainteresowanie imprezą, organizatorzy mówią o 12 tys. odwiedzających targi.

Przestrzeń relacji dla branży eko

- Nie pozostajemy obojętni na rozwój rynku i stąd nasza ciągła ewolucja. Gdyby porównać naszą ubiegłoroczną edycję z tą z 2010 roku, to ilość wystawców wzrosła aż o 200! Jednak zmiany to nie tylko liczby, ale przede wszystkim sposób myślenia. Przez te lata znacząco zwiększyła się jakość prezentowanych przez firmy produktów i usług, a standardem stało się prezentowanie produktów certyfikowanych, które pochodzą z rolnictwa ekologicznego – tłumaczy Mateusz Szewc, kierownik Targów „NATURA FOOD” i „beECO”.

Ilość wystawców oraz zainteresowanie targami „NATURA FOOD” i „beECO” pozwalają stwierdzić, że „serce ekologii” bije w Łodzi. Organizatorzy imprezy uruchomili platformę ułatwiającą spotkania biznesowe podczas imprezy. Nawiązywaniu nowych relacji w ekobranży służy strefa dedykowana spotkaniom handlowym, gdzie można w odpowiedniej atmosferze prowadzić rozmowy biznesowe.     

Zainteresowanie ubiegłorocznym Kongresem EKOBRANŻY owocuje znacznie rozszerzoną formułą w tym roku. Organizatorzy zwracają uwagę na BIObiznes Forum, które poza właścicielami sklepów i restauratorami obejmuje cały sektor HoReCA. Także tegoroczna edycja jest okazją do wręczenia tradycyjnych wyróżnień w ramach targów, czyli „Złotych medali” dla najlepszych produktów.  

- Z myślą o pasjonatach ekologicznej, naturalnej kuchni, wegetarianach, weganach, alergikach i osobach będących na dietach eliminacyjnych zaprezentujemy nową, całkowicie odmienioną, strefę pokazów kulinarnych. Wszystkie serwowane tam dania, będą wydawane na naczyniach biodegradowalnych, a gośćmi będą między innymi znany i lubiany kucharz Karol Okrasa, Adam Marciniak z restauracji La Vende oraz Mama Alergika Gotuje, czyli Katarzyna Jankowskazachęca Agnieszka Ławniczak-Janeczek, kierownik Targów „beECO”.

Nowinki na rynku eko

Targi „NATURA FOOD” i „beECO” to również premiery produktowe. W hali Expo-Łódź nowe firmy zaprezentują szeroką gamę produktów i ciekawych rozwiązań, które wchodzą na rynek. Nie zawiodą się również poszukujący produktów regionalnych wysokiej jakości, opartych na tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach. Z myślą o nich Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego przygotował konkurs Tygiel Smaków.

Edukacja i wymiana doświadczeń

- Szczególną uwagę przykładamy do wartości merytorycznej targów, stąd też jeszcze większa ilość gości specjalnych oraz warsztatów – deklaruje Mateusz Szewc. Na targach „NATURA FOOD” i „beECO” pojawią się m.in. Karol Okrasa, Davina Reeves-Ciara (miss Nowego Jorku), Katarzyna Jankowska - Mama Alergika Gotuje czy Katarzyna Konopa z PINK MINK Studio. Ekspertkami IV Forum Alergii będą dr n. med. Danuta Myłek i dr n. med. Barbara Majkowska-Wojciechowska, a oprócz tego swoim czasem i cenną wiedzą z uczestnikami targów podzielą się redakcje Magazynów Hipoalergiczni (Żaneta Geltz), Ekostyl (Katarzyna Gubała), Biokuriera (Karol Przybylak) i Ekodostawców (Karolina Kałdońska).

Interesującą propozycją dla uczestników targów „NATURA FOOD” i „beECO” są bezpłatne warsztaty fotograficzne, w trakcie których będzie można dowiedzieć się, jak wykonywać zdjęcia swoich potraw i na tym zarabiać. Zajęcia poprowadzi ekspertka kuchni roślinnej Katarzyna Gubała. Chętni dowiedzą się również, w jaki sposób przygotować makijaż naturalny, a nawet będą mogli samodzielnie stworzyć domowe kosmetyki, jak: peeling, czy tonik. Eksperci targów „NATURA FOOD” i „beECO” opowiedzą odwiedzającym imprezę, jak zadbać o ochronę klimatu, poświęcając na to tylko 15 minut każdego dnia. Warto się przekonać, jak w prosty sposób wprowadzić do swojego życia styl „zero waste”. Chętni będą mogli się zapoznać z ciekawym rozwiązaniem eko, jakim jest tzw.  Cosmetomat, który wzbudza ogromne zainteresowanie wszędzie tam, gdzie tylko się pojawi.

***

12. Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „NATURA FOOD”

8. Targi Ekologicznego Stylu Życia „beECO”
Hala Expo-Łódź, al. Politechniki 4

  • Piątek (18 października), godz. 10-18
  • Sobota (19 października), godz. 10-18
  • Niedziela (20 października), godz. 10-16
- Bilet jednorazowy normalny -15 PLN (online – 11 PLN)

- Bilet jednorazowy ulgowy - 10 PLN

- Bilet trzydniowy – 30 PLN (online – 22 PLN)

- Bilet jednorazowy rodzinny (2+1, 2+2) - 30 PLN

- Dzieci do lat 10 bezpłatnie - 0.00 PLN

Więcej informacji na temat targów można znaleźć na stronie: naturafood.pl

Źródło: Mat. organizatora

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama