Magda Gessler tradycyjnie już przygotowała świąteczną ofertę. Osoby, które nie potrafią, albo też nie będą miały czasu gotować, będą mogły zaserwować rodzinie potrawy według przepisu najsłynniejszej w Polsce restauratorki. Tylko, czy każdego będzie na to stać?
Myślicie o świątecznym cateringu? Tyle zapłacicie za dania od Magdy Gessler
Co roku oferta, którą na święta proponuje Magda Gessler, wzbudza dużo emocji. I to nie ze względu na to, jakie potrawy serwuje, ale ich cenę. Jej córka - Lara już kilkukrotnie wyjaśniała, skąd się one biorą.
Przychodzą do nas cukiernicy, którzy są w szoku, że trzeba rozbijać jajka, bo normalnie wszystko jest z kartonu, z proszku. No u nas tak nie jest. Jesteśmy bardzo retro i wszystkie produkty są prawdziwe, to kosztuje. Kostka masła kosztuje 11 złotych, więc o czym my mówimy. Jeśli do jednej baby dajemy 40 żółtek, to jest 40 jajek
- wyliczała ostatnio w rozmowie z dziennikarzem "Kozaczka". Jak dodała, już dawno ich cukiernie i restauracje nie są najdroższe na rynku, jednak ze względu na to, że obie ze sławną mamą działają w show-biznesie, są na "afiszu", dlatego to o ich lokalach mówi się najwięcej.
Jakim więc trzeba dysponować budżetem, aby na świąteczną kolację zaserwować pierogi, barszcz, czy też sernik według przepisu sławnej restauratorki?
Zajrzeliśmy do jej łódzkiej Polki, która również przygotowała ofertę świąteczną. I tak: za kilogram pierogów (ok. 18 sztuk) z kapustą i grzybami trzeba zapłacić 105 zł, tyle samo kosztują pierogi ruskie i pierogi z mięsem. Jeżeli chodzi o ryby, to za dorsza po grecku, lub dorsza w galarecie z warzywami (150 g) trzeba zapłacić 48 zł, śledzik pod puszystą śmietaną z cebulą i jabłkiem - 36 zł za 150 g, śledzik marynowany w oleju z cebulą - 34 zł, a za pastę z makreli - 28 zł (słoiczek 28 g).
Za kilogram staropolskiego bigosu trzeba zapłacić 105 zł, natomiast kapusta z grochem (również 1 kg) kosztuje 65 zł. Mięsa domowe pieczone to koszt 115 zł. Natomiast za porcję zupy (350 ml) trzeba zapłacić: za barszcz z uszkami, - 29 zł, grzybową z łazankami - 32 zł, a krem z białych warzyw z prażoną dynią - 26 zł.
Można również zamówić dania główne: wołowinę w czerwonym winie z kapeluszami podgrzybków (porcja 200 g kosztuje 67 zł), kaczkę lakierowaną miodem (porcja 600 g kosztuje 74 zł), czy też dorsza z kaparami, oliwkami i pomidorkiem koktajlowym (porcja 200 g - 54 zł). W menu znalazły się również dania dla wegetarian, np. za gołąbki z kaszą w sosie grzybowym trzeba zapłacić 44 zł (dwie sztuki).
A ile trzeb zapłacić za desery "a' laMagda Gessler"? Sernik krakowski z bakaliami to koszt 115 zł (porcja 1 kg), piernik z bakaliami w czekoladzie - 130 zł, tort Pavlova - 200 zł, tiramisu - porcja 150 g - 32 zł.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.