reklama
reklama

Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Zobacz, pięknie udekorowane koszyczki wielkanocne [galeria]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości ŁódźTak słonecznych świąt nie było w naszym regionie od wielu lat. W Wielką Sobotę wierni ruszyli do kościoła z koszyczkiem wielkanocnym, by poświęcić pokarmy na Wielkanoc. Zwyczaj jest typowo polski. Tylko w nielicznych krajach Europy tradycja ta jest kultywowana. Czy Wy już byliście ze swoją święconką?
reklama

Tradycja święcenia pokarmów w Wielką Sobotę

Mianem święconki określa się pokarmy, które święci się w kościele katolickim w Wielką Sobotę. Tradycja jest typowo polska, ale w niektórych krajach europejskich też jest obecna. Jakie potrawy wkładamy do koszyczka wielkanocnego? Przede wszystkim jajka, które są symbolem nowego życia. Mogą być po prostu ugotowane bez malunków. Wkłada się również pisanki lub kraszanki. W koszyczku powinien się znaleźć także baranek. Kiedyś formowała się go z masła albo ciasta. Obecnie najczęściej jest cukrowy. Przymocowana jest do niego chorągiewka z napisem Alleluja. Baranek ma symbolizować zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa. Do święconki wkładamy również sól, która ma chronić przed zepsuciem. Musi się znaleźć także chleb na pamiątkę chleba eucharystycznego, którym Jezus dzielił się z Apostołami. Inne potrawy, które umieszczamy w koszyczku wielkanocnym, to: wędliny, chrzan, pieprz, babka wielkanocna oraz w niektórych regionach także miód. Wiklinę przystrajamy najczęściej białą serwetką i bukszpanem.

reklama

Obecnie święconka zawiera symboliczną ilość potraw. Kiedyś święciło się całe jedzenie, które miało być skonsumowane podczas Wielkanocy. Do kościoła chodziło się z wielkimi wiklinowymi koszami, które zapewne były bardzo ciężkie. 

- Naobchodziwszy po kościołach obrzędowe groby w piątek i sobotę, gotowano się do uroczystej procesji, do święcenia bab i kołaczów, szołdr i jaj, aby spożywszy razem jajko powetować na mięsie uprzykrzony post. Pstre pisanki z tłuczeniem jaj o wygraną bawiły dzieci, barenek pieczony młodzież wiejska i miejska śpiewając pieśni wielkanocne obchodziła domy po dyngusie zbierając datki - pisał Aleksander Bruckner w Encyklopedii staropolskiej.

Tradycja nakazuje, by w Wielkanoc podczas śniadania podzielić się jajkiem, tym które było w święconce. Zapraszamy do naszej galerii, gdzie możecie obejrzeć piękne koszyczki z kilku kościołów w naszym regionie. 

reklama

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama