Tegoroczna Festiwal to już 4. edycja tego wydarzenia w Łodzi. W tym roku festiwalową ofertę najpopularniejszego włoskiego dania znajdziemy w 32 restauracjach w całym mieście. Największe skupisko lokali biorących udział w wydarzeniu znajdziemy na ulicy Piotrkowskiej – tutaj znajduje się 15 restauracji zaproszonych do Pizza Fest 2020. Co ciekawe, w tym roku wydarzenie wychodzi poza granice Łodzi - w Pabianicach, w restauracji Zielona Górka, również będziemy mogli spróbować festiwalowych smaków. Reszta z lokali uczestniczących w wydarzeniu jest rozsiana po całej Łodzi. Jak je rozpoznać? Na drzwiach będą wisiały plakaty promujące wydarzenie. Kiedy już trafimy do właściwego lokalu nie musimy martwić się żadnymi ograniczeniami: po prostu zamawiamy pizzę i cieszymy się smakiem.
!reklama!
Podczas najbliższych 10 festiwalowych dni na amatorów pizzy czeka nie tylko klasyczna pizza włoska, ale także dużo smaków egzotyki. Wszystko dlatego, że organizatorzy zdecydowali się w tym roku zaprosić do udziału w wydarzeniu także te restauracje, które do tej pory nie miały pizzy w swoim menu. To rozwiązanie pozwoli łodzianom spróbować wielu międzynarodowych odmian włoskiego przysmaku m.in. alzackich podpłomyków czy pizzy libańskiej.
O Festiwalu i pizzach, których będzie można w tym roku zamówić opowiadali organizatorzy wydarzenia podczas konferencji prasowej w jednej z festiwalowych restauracji.
- Możemy się pochwalić, że w tym roku na Festiwalu mamy rekordową liczbę lokali, ponieważ zgłosiło się aż 32 uczestników. (…) Mamy zatem 32 restauracje, natomiast pizz do spróbowania będzie więcej, ponieważ niektóre z lokali przygotowały dwie wersje: wegańską i mięsną. Jesteśmy otwarci na opcje wegańskie i to dobra wiadomość: będzie aż 9 wegańskich propozycji, ale na tym nie koniec. Będą też propozycje bezglutenowe, jak również wariacje na temat pizzy. Jedną częścią Festiwalu będzie pizza włoska, ale będą również np. pizza arabska, alzackie podpłomyki, pizza na spodzie ziemniaczanym i na spodzie z ciecierzycy. Będzie klasyka, bo tej nie mogło zabraknąć, z włoskimi wyselekcjonowanymi produktami, ale będzie też dużo składników niestandardowych, których na co dzień nie spotykamy na pizzy. Będzie zatem pizza w stylu azjatyckim, z sosem na bazie miso i z płatkami ryby. Będzie pizza z jagnięciną w stylu arabskim, jak również pizza z ragout z zająca - powiedziała Izabella Borowska jedna z organizatorek Jemy w Łodzi Pizza Fest
Jemy w Łodzi Pizza Fest 2020 będzie zatem fuzją smaków, której podstawą będzie cienkie, włoskie ciasto. Uczestnicy spróbują zarówno klasycznych pizz, jak i egzotycznych wariacji na temat tego bardzo popularnego dania. Ogółem w ciągu jednego dnia trwania Festiwalu będzie można spróbować prawie 4 różnych pizz.
Co więcej, nadchodzący Festiwal to nie tylko okazja do spróbowania niezwykłych smaków, ale także interesujące wydarzenia towarzyszące. O nich właśnie mówiła druga z organizatorek wydarzenia, Daria Wójcicka
- Tegoroczna edycja Festiwalu to także wiele wydarzeń towarzyszących. Tak naprawdę zaczęliśmy już przed Festiwalem, ponieważ ruszył już konkurs fotograficzny, gdzie ludzie mogą pokazywać jak bardzo kochają pizzę. Do wygrania są wejściówki na Festiwal. W tym roku przygotowaliśmy też warsztaty kulinarne. Zaczynamy od warsztatów, które odbędą się w Book&Cook, a które poprowadzi Jędrzej Lewandowski z restauracji Zielona Górka w Pabianicach. Dodatkiem do nich będą weekendowe warsztaty z tworzenia mozzarelli. Dla największych miłośników pizzy mamy coś, czego w Łodzi jeszcze nie było. Nawiązaliśmy współpracę z 5 łódzkimi studiami tatuażu, których artyści przygotowali specjalne wzory tatuaży, które będzie można sobie wytatuować podczas trwania Festiwalu. Jak ostatni chciałam przedstawić Hot Pizza Challenge; będzie to konkurs jedzenia ostrej pizzy na czas, który odbędzie się w środę w Agrafce o godzinie 18.30. Liczymy na sporo fanów ostrości. Konkurs będzie na pewno bardzo widowiskowy - powiedziała Daria Wójcicka, z portalu Jemy w Łodzi
Czym byłby festiwal kulinarny bez szefów kuchni? To właśnie oni stoją za sekretami idealnej pizzy. Przygotowanie smacznego dania to zadanie wymagające nie tylko odpowiednich składników, urządzeń (np. pieca), ale także bardzo dużej wiedzy. O przepisie na idealną pizzę mówił Marcin Saternus, założyciel i szef kuchni pizzerii Forno Nero
- Idealna pizza powinna zawierać najważniejszy składnik: miłość. No i dużo wiedzy. Zrobić dobrą pizzę wcale nie jest łatwo. Pizzeria mamy bardzo dużo, ale okrągły placek z pomidorami i serem to jeszcze nie pizza. Żeby zrobić dobrą pizzę trzeba mieć dużo wiedzy. Jak mówi włoska kuchnia, podstawą są dobrej jakości produkty. Powiedziałbym, że za sekretem włoskiej pizzy stoi w 50 procentach wiedza i odpowiednie składniki - powiedział Marcin Saternus
Szczegółowe informacje o Festiwalu można znaleźć na stronie internetowej portalu Jemy w Łodzi. Wydarzenie potrwa od 31 stycznia do 9 lutego. Będzie to zatem 10 bardzo smacznych dni w Łodzi.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.