- Zasadzić i pielęgnować - recepta na dorodne dynie jest prosta - twierdzi pani Maria, która od kilku lat uprawia te warzywa z mężem.
Dynie z Krzyszkowic pod Piątkiem są wyjątkowe
Co było impulsem do rozpoczęcia uprawy dyni? Jak podkreśla kobieta walory smakowe i odżywcze. Z dyni można ugotować pyszną zupę krem, bigos, pierogi, usmażyć placki, upiec ciasto, można ją też zamarynować.Proces uprawy dyni zmienił się w ostatnich latach z uwagi na zmieniający się klimat.
- Swego czasu sadziliśmy do gruntu ziarnko w marcu, teraz sadzimy w maju, choć przymrozki były nawet w czerwcu. Pierwsze zbiory już były, ale te właściwe będą we wrześniu/październiku - mówi pani Maria.
W Krzyszkowicach około 10 rodzin uprawia dynie. Wzdłuż drogi wojewódzkiej nr 702 już teraz można spotkać stragany z dorodnymi warzywami.
Jacek Stańczak ma 40-arowe pole z dyniami. Sadzi je od około 15 lat. Uprawia różne gatunki, różnią się wyglądem.
- Najwięcej jest chętnych jesienią, przed Halloween - mówi pan Jacek. - Nasze dynie kupują mieszkańcy Kutna, Zgierza czy Łodzi.
W zeszłym roku krzyszkowianin mógł się poszczycić rekordowymi zbiorami. Dwie dynie ważyły po 55 kilogramów. Jedną z nich kupił mieszkaniec Inowrocławia. Mężczyzna umieścił ją w swoim ogrodzie.
- Z dyni można robić ozdoby. Niektórzy wydrążają miąższ i umieszczają w środku świece. Jedna z klientek kupuje dynie dla na przebranie dla całej rodziny. Ja lubię ją jeść, najbardziej smakują mi zacierki z dyni - dodaje pan Jacek.
W tym roku póki co największe dynie ważą po około 20 kilogramów.
- Nie porosły duże, ale jest ich sporo - tlumaczy pan Jacek.
Ile kosztują dynie? Te mniejsze już nawet 8 zł, większe od kilkunastu do 20 zł.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.