Reklama

Reklama

Domowe lody śmietankowe? Pyszne, naturalne i łatwe w przygotowaniu. Spróbuj!

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Domowe lody śmietankowe? Pyszne, naturalne i łatwe w przygotowaniu. Spróbuj!  - Zdjęcie główne

Prosty sposób na domowe lody? Sprawdźcie! | foto Canva

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź Nie jest prawdą, że lody są wyłącznym przysmakiem dzieci. Ten ponadczasowy deser uwielbiają zarówno młodsi, jak i starsi amatorzy słodyczy. Przygotowanie domowych lodów jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że lody powstały na bazie naturalnych składników, więc zdrowiej.

Przepis na lody śmietankowe. Przygotuj je samodzielnie i zaskocz domowników 

Wraz ze wzrostem temperatury na dworze i pierwszymi promieniami wiosennego słońca działalność wznawiają sezonowe lodziarnie. Nic dziwnego – lody to wspaniały deser, który kojarzy się z ciepłymi dniami i spędzaniem czasu na dworze. 

Domowe lody i sorbety stanowią świetną alternatywę dla produktów kupionych w sklepie. Prosty skład i naturalne produkty zapewnią wspaniały smak prawdziwych lodów. 

Gwarancją uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku jest dobór odpowiedniej śmietanki. Powinna mieć około 30-36% tłuszczu i być przeznaczona do ubijania lub do deserów. Nie oszczędzaj – to od jakości śmietanki zależy cały sukces naszych lodów. 

Potrzebne składniki

• 450 ml tłustej śmietanki

• 250 ml mleka 

• 50 g cukru pudru 

Przygotuj odpowiedni pojemnik, w którym później schłodzisz w zamrażarce lody. 

 

Sposób przygotowania

Połowę śmietanki wlej do rondelka. Dodaj cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. 

Do rondelka dolej pozostałą część śmietanki oraz mleko. 

Po dokładnym wymieszaniu przelej otrzymaną miksturę do pojemnika, w którym będziesz chłodzić swoje lody. Następnie masę odstaw do lodówki żeby ją schłodzić. 

Jeśli korzystasz z maszynki do robienia lodów, przelej masę do urządzenia i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli nie posiadasz maszynki, pojemnik z lodami włóż do zamrażarki i co około pół godziny wyjmuj je do zmiksowania. Dzięki temu lody będą lekkie i puszyste. 

Cały proces należy powtarzać przez około 4 godziny. Po tym czasie lody są gotowe. 

Możesz podawać je z sosem owocowym, bakaliami, orzechami lub same, bez dodatków. Z pewnością zasmakują Twoim bliskim i szybko okaże się, że domowe lody staną się niezastąpioną alternatywą dla gotowych sklepowych wyrobów.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy