Najoryginalniejsze i najciekawsze pizze? Restauratorzy przygotowali wiele niecodziennych propozycji
Szósta edycja Jemy w Łodzi Pizza Fest rozpoczęła się w piątek 28 stycznia i potrwa do 6 lutego. W tym czasie, miłośnicy pochodzącego z Włoch specjału mogą spróbować aż 40 wyjątkowych pizz przygotowanych z myślą o tej okazji przez lokale z Łodzi i okolic.Okres festiwalu to jak zawsze okazja, by sięgnąć po mniej popularne smaki i spróbować potraw z ciekawymi dodatkami, pochodzącymi z kuchni całego świata.
– Festiwal pizzy to nie tylko propozycje rodem z Włoch – łódzkie lokale szukają inspiracji w kuchniach całego świata. Poza cienką rzymską pizzą i tą neapolitańską, z puszystymi, wyrośniętymi brzegami, podczas imprezy spróbujemy również arabskich chlebków, flatbread, orkiszowego ciasta z makiem czy placka pszenno-szpinakowego. A co na wierzchu? Udziec barani, wędzona pierś kaczki, kurczak garam masala, wołowina bulgogi, przegrzebki na palonym maśle, pastrami, jagnięcina czy japoński brzuch chashu – mówi Agata Zarębska, organizatorka wydarzenia z portalu Jemy w Łodzi.
Wśród tegorocznych propozycji naszą uwagę przykuły m.in. pizza z wędzoną kaczą piersią, pizza alla ratatouille, pizza góralska, pizza z figami, z sosem daktylowym, z mango czy z glonami wakame.
Zdjęcia najoryginalniejszych pizz tegorocznego festiwalu znajdziecie w naszej galerii.
CZYTAJ TAKŻE >>> Najlepsze chińskie restauracje w Łodzi. Sprawdź, które lokale łodzianie cenią najbardziej [top 8]
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.