reklama
reklama

Jest pierwsza restauracja z zakazem wstępu dla niezaszczepionych! Czy kolejne pojawią się w Łodzi?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Jest pierwsza restauracja z zakazem wstępu dla niezaszczepionych! Czy kolejne pojawią się w Łodzi? - Zdjęcie główne

Jest pierwsza restauracja z zakazem wstępu dla niezaszczepionych! Czy kolejne pojawią się w Łodzi? | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers ŁódźPierwsza w Polsce restauracja już od 1 października wpuści w swoje progi tylko tych gości, którzy są zaszczepionych, ozdrowieńców i osoby z negatywnymi testami nie starszymi niż 48 godzin, które nie są zaszczepione. Czy na podobny krok zdecydują się łódzcy restauratorzy?
reklama

Restauracja tylko dla zaszczepionych w Warszawie. Pierwsze takie miejsce w Polsce 

Warszawska restauracja Der Elefant, jako pierwsza w Polsce, będzie wpuszczać tylko osoby zaszczepione, ozdrowieńców lub gości, którzy mają negatywny wynik testu na COVID-19. Nowe zasady działania lokalu mają wejść w życie już 1 października.

Od tego dnia, wzorem niektórych restauracji z niektórych innych krajów na zachodzie Europy, goście będą proszeni przed wejściem o pokazanie dokumentu potwierdzającego zaszczepienie, przechorowanie lub negatywny test. Do identyfikacji będzie potrzebny także dowód tożsamości.

Jak podkreśla właściciel restauracji Der Elefant, takie kroki zostały podjęte po to, by zagwarantować jak największe możliwe bezpieczeństwo pracownikom i odwiedzającym lokal gościom.

reklama

Chociaż wstęp tylko dla zaszczepionych w Polsce to nowość, to już niedługo obiekty gastronomiczne mogą być się dostępne wyłącznie dla osób zaszczepionych na terenie całego kraju. W ciągu kilku tygodni Rada Ministrów ma rozpocząć prace legislacyjne i programowe nad projektem ustawy w tej sprawie.

Restauracje tylko dla zaszczepionych? Co o tym sądzą łódzcy przedsiębiorcy?

Niewykluczone, że wzorem restauracji Der Elefant pójdą także inni właściciele lokali gastronomicznych. 

Niemniej jednak osoby z Łodzi, z którymi rozmawialiśmy, są raczej przeciwne takim rozwiązaniom.

- Ja nie widzę takiej potrzeby. Jeśli ktoś chce podjąć takie kroki, to proszę bardzo, Ale gdyby faktycznie pojawiło się takie prawo, to byłby to dodatkowy obowiązek nałożony na właściciela, a nie realna walka z pandemią - mówi nam właściciel jednego z pubów w Łodzi. - Popatrzmy na to, co się teraz dzieje w sklepach i galeriach handlowych. Maseczkę poprawnie nosi mniej niż połowa klientów. Tych zasad, które są teraz i tak ludzie nie przestrzegają, więc wprowadzanie kolejnych jest dla mnie bez sensu - dodaje.

reklama

Podobne zdanie ma właściciel lokalu Ramenownia by Susharnia w Łodzi. 

- Nie zamierzamy nic takiego wprowadzić. U nas wszyscy goście są mile widziani. Nie widzę potrzeby wprowadzania jakiejś segregacji sanitarnej u nas w lokalu - mówi w rozmowie z TuŁódź.pl.

Wstęp tylko dla zaszczepionych? Podzielone zdania klientów Der Elefant

Decyzja właściciela Der Elefant o wpuszczaniu do lokalu tylko tych gości, którzy są zaszczepionych, ozdrowieńców i osoby z negatywnymi testami nie starszymi niż 48 godzin, które nie są zaszczepione wzbudziła w internecie spore emocje. 

Nie brakuje bowiem osób, które pochwalają takie podejście i zapewniają, że będą częstym klientem „najbezpieczniejszej restauracji w Polsce.

reklama

  • „Bardzo się cieszę, że antyszczepionkowcy przestaną przychodzić do Elefanta. Będę czuł się bezpieczniej i częściej będę do Was zaglądał.
  • Za trzy tygodnie będę w Warszawie więc odwiedzę was na 100 procent. A foliarstwo niech sobie szczeka. Podjęliście słuszną decyzję.
  • Gratuluję restauracji super podejścia do sprawy odpowiedzialności społecznej!”
Z drugiej jednak strony pojawia się też sporo komentarzy negatywnie oceniających zamknięcie lokalu dla osób niezaszczepionych.

  • „Ja wam naprawdę ludzie się dziwie.dajecie się dzielić i skłócać jak marionetki- brawo Polacy....ja jestem zaszczepiona, ale NIE GODZE SIE NA SEGREGACJE LUDZI! Nigdy więcej was nie odwiedzimy.
  • Najpierw płaczecie ze rząd was zamknął i nie możecie normalnie pracować gdzie dzięki NAM klientom, którzy zamawiali i wspomagali cala gastronomie podczas bardzo trudnego czasu, wytrwaliście, A WY segregujecie ludzi. Nóż w plecy”
  • Do jej pory byłam Waszym częstym gościem, zarówno na części otwartej z owocami morza jak i w części restauracyjnej. Przychodziłam z mężem i synem albo znajomymi z pracy. Niestety teraz się to ukróci bo i mój nastoletni syn nie jest szczepiony”
A Wy co sądzicie o całej sprawie? Czy wstęp tylko dla zaszczepionych do dobre rozwiązanie? Dajcie znać w komentarzach.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama