reklama
reklama

Lubicie lekkie śniadania na słodko? Ta granola przypadnie Wam do gustu!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Lubicie lekkie śniadania na słodko? Ta granola przypadnie Wam do gustu!  - Zdjęcie główne

Granola - najlepszy sposób na szybkie i zdrowe śniadanie | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź Granola to idealna opcja na śniadanie lub podwieczorek. Ten zdrowy dodatek do jogurtu ożywi każdy posiłek i sprawi, że dostarczycie organizmowi wielu potrzebnych witamin i błonnika. Spróbujcie naszego przepisu na pyszną i zdrową granolę!
reklama

Przepis na pyszną domową granolę 

Kto powiedział, że pyszne i zdrowe nie idzie ze sobą w parze? Dzięki granoli z naszego przepisu będziecie mieć pewność, że swój dzień rozpoczniecie pełnowartościowym posiłkiem, który zapewni Wam energię i witaminy. 

Ponieważ bazą do granoli mogą być płatki jaglane, które nie zawierają glutenu, posiłek jest również bezpieczny dla wszystkich osób chorujących na celiakię.  Domowa granola ma wiele zalet – zjednuje sobie wszystkie podniebienia również ze względu na dodatki, które można komponować zgodnie z upodobaniami. 

Aby przygotować zdrową domową granolę potrzebujemy

• 2 szklanki płatków wielozbożowych (w przypadku nietolerancji na gluten trzeba zastąpić je płatkami jaglanymi 

• 1 szklanka płatków owsianych (ta sama uwaga)

• Pół szklanki żurawiny

• Pół szklanki orzechów włoskich

• Pół szklanki migdałów

• Pół szklanki wiórek kokosowych 

• 2-3 łyżki miodu

• 3 łyżki oleju kokosowego

• Pół szklanki suszonych bananów 

• Pół szklanki soku pomarańczowego

• 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Do rondelka wlewamy miód i olej. Po rozpuszczeniu dolewamy do nich sok z pomarańczy. Zostawiamy do przestudzenia. 

Do miski dodajemy suche składniki (wszystkie poza czekoladą). Następnie wlewamy do miski przestudzoną zawartość rondelka. Całość mieszamy.

Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na blachę i pieczemy przez 35 minut w 160 stopniach. W trakcie pieczenia mieszamy, tak aby kawałki granoli z każdej strony były suche. Po wystawieniu z piekarnika studzimy. 

Po ostygnięciu granolę mieszamy z pokrojoną w kawałki gorzką czekoladą. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama