Przepis na pyszną domową granolę
Kto powiedział, że pyszne i zdrowe nie idzie ze sobą w parze? Dzięki granoli z naszego przepisu będziecie mieć pewność, że swój dzień rozpoczniecie pełnowartościowym posiłkiem, który zapewni Wam energię i witaminy.Ponieważ bazą do granoli mogą być płatki jaglane, które nie zawierają glutenu, posiłek jest również bezpieczny dla wszystkich osób chorujących na celiakię. Domowa granola ma wiele zalet – zjednuje sobie wszystkie podniebienia również ze względu na dodatki, które można komponować zgodnie z upodobaniami.
Aby przygotować zdrową domową granolę potrzebujemy
• 2 szklanki płatków wielozbożowych (w przypadku nietolerancji na gluten trzeba zastąpić je płatkami jaglanymi
• 1 szklanka płatków owsianych (ta sama uwaga)
• Pół szklanki żurawiny
• Pół szklanki orzechów włoskich
• Pół szklanki migdałów
• Pół szklanki wiórek kokosowych
• 2-3 łyżki miodu
• 3 łyżki oleju kokosowego
• Pół szklanki suszonych bananów
• Pół szklanki soku pomarańczowego
• 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy miód i olej. Po rozpuszczeniu dolewamy do nich sok z pomarańczy. Zostawiamy do przestudzenia.
Do miski dodajemy suche składniki (wszystkie poza czekoladą). Następnie wlewamy do miski przestudzoną zawartość rondelka. Całość mieszamy.
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na blachę i pieczemy przez 35 minut w 160 stopniach. W trakcie pieczenia mieszamy, tak aby kawałki granoli z każdej strony były suche. Po wystawieniu z piekarnika studzimy.
Po ostygnięciu granolę mieszamy z pokrojoną w kawałki gorzką czekoladą.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.