Proste przepisy na majówkę – koniecznie spróbujcie!
Organizując przyjęcie w długi majowy weekend najczęściej nie chcemy spędzać długich godzin w kuchni. Ten czas chcemy przeznaczyć na wypoczynek i wspomniane spotkania z najbliższymi. Zależy nam więc na tym, by szybko przygotować smaczne potrawy. Planujecie rozpalić grilla? To już majówkowa tradycja, jednak jeśli szukacie dodatkowych inspiracji na proste dania zerknijcie do kilku sprawdzonych przez nas smacznych propozycji.
- pół fileta z kurczaka
- kapusta pekińska
- mała puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- ogórek zielony
- przyprawa do gyrosa
- majonez
- ketchup
- olej
- pieprz i sól
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa (można to zrobić wcześniej i odłożyć mięso na około dwie godziny do lodówki). Smażymy je na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po przygotowaniu mięso przekładamy na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. W międzyczasie, w drobną kostkę kroimy kapustę pekińską, czerwoną paprykę i ogórka. Kukurydzę z puszki odsączamy na sitku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie, według uznania, dodajemy ketchup i majonez oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szybkie ciasto marchewkowe
- 4 jajka
- 2 szklanki startej na wiórki marchewki
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cynamonu lub gałki muszkatołowej
- 2 szklanki mąki
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie w dużym naczyniu. Po uzyskaniu jednolitej masy przelewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut (w razie potrzeby można piec je nieco dłużej – pod koniec najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem).
Składniki (na dwie porcje):
- 2 nieduże bułki
- filet z kurczaka
- 1 pomidor
- kilka liści sałaty
- 1 cebula czerwona
- majonez
- olej
- pieprz i sól
- panierka: 4 łyżki mleka, 1 łyżka mąki, 1 jajko, pół szklanki bułki tartej
Filet z kurczaka dzielimy na dwa cieńsze, równej grubości kotlety. Najpierw moczymy je w mleku, następnie obtaczamy w jajku doprawionym pieprzem i solą, a na sam koniec w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Przekrojone na pół bułki podgrzewamy w piekarniku lub opiekaczu. Po wyjęciu smarujemy je majonezem, na niego kładziemy sałatę, plaster pomidora, drobno posiekaną cebulę i kurczaka.
Co najczęściej przygotowujecie na majówkę? Podzielcie się przepisami w komentarzach!
Komentarze (0)