reklama
reklama

Nie tylko grill! Szybkie i proste przepisy na majówkę. Musisz je wypróbować!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva/zdjęcie poglądowe

Nie tylko grill! Szybkie i proste przepisy na majówkę. Musisz je wypróbować! - Zdjęcie główne

Szybkie i proste przepisy na majówkę - sprawdźcie! | foto Canva/zdjęcie poglądowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź Długi weekend majowy to czas, który chętnie spędzamy ze znajomymi, przyjaciółmi czy rodziną. Majówkowe spotkania z bliskimi najczęściej odbywają się przy stole pełnym smacznych dań i przekąsek. Chcecie spróbować czegoś innego niż tradycyjny grill? Podrzucamy Wam kilka prostych przepisów, którymi zachwycicie swoich gości.
reklama

Proste przepisy na majówkę – koniecznie spróbujcie!

Organizując przyjęcie w długi majowy weekend najczęściej nie chcemy spędzać długich godzin w kuchni. Ten czas chcemy przeznaczyć na wypoczynek i wspomniane spotkania z najbliższymi. Zależy nam więc na tym, by szybko przygotować smaczne potrawy. Planujecie rozpalić grilla? To już majówkowa tradycja, jednak jeśli szukacie dodatkowych inspiracji na proste dania zerknijcie do kilku sprawdzonych przez nas smacznych propozycji.  

Sałatka gyros 

Składniki:

  • pół fileta z kurczaka 
  • kapusta pekińska 
  • mała puszka kukurydzy  
  • papryka czerwona 
  • ogórek zielony 
  • przyprawa do gyrosa 
  • majonez 
  • ketchup
  • olej 
  • pieprz i sól 
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa (można to zrobić wcześniej i odłożyć mięso na  około dwie godziny do lodówki). Smażymy je na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po przygotowaniu mięso przekładamy na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. W międzyczasie, w drobną kostkę kroimy kapustę pekińską, czerwoną paprykę i ogórka. Kukurydzę z puszki odsączamy na sitku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie, według uznania, dodajemy ketchup i majonez oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Szybkie ciasto marchewkowe 

Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 2 szklanki startej na wiórki marchewki 
  • pół szklanki oleju 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • płaska łyżeczka cynamonu lub gałki muszkatołowej  
  • 2 szklanki mąki 
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie w dużym naczyniu. Po uzyskaniu jednolitej masy przelewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut (w razie potrzeby można piec je nieco dłużej – pod koniec najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem). 

Domowe burgery 

Składniki (na dwie porcje): 

  • 2 nieduże bułki 
  • filet z kurczaka
  • 1 pomidor 
  • kilka liści sałaty 
  • 1 cebula czerwona 
  • majonez 
  • olej
  • pieprz i sól
  • panierka: 4 łyżki mleka, 1 łyżka mąki, 1 jajko, pół szklanki bułki tartej
Filet z kurczaka dzielimy na dwa cieńsze, równej grubości kotlety. Najpierw moczymy je w mleku, następnie obtaczamy w jajku doprawionym pieprzem i solą, a na sam koniec w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Przekrojone na pół bułki podgrzewamy w piekarniku lub opiekaczu. Po wyjęciu smarujemy je majonezem, na niego kładziemy sałatę, plaster pomidora, drobno posiekaną cebulę i kurczaka.  

Co najczęściej przygotowujecie na majówkę? Podzielcie się przepisami w komentarzach!

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama