Foodlovers ŁódźDługi weekend majowy to czas, który chętnie spędzamy ze znajomymi, przyjaciółmi czy rodziną. Majówkowe spotkania z bliskimi najczęściej odbywają się przy stole pełnym smacznych dań i przekąsek. Chcecie spróbować czegoś innego niż tradycyjny grill? Podrzucamy Wam kilka prostych przepisów, którymi zachwycicie swoich gości.
Proste przepisy na majówkę – koniecznie spróbujcie!
Organizując przyjęcie w długi majowy weekend najczęściej nie chcemy spędzać długich godzin w kuchni. Ten czas chcemy przeznaczyć na wypoczynek i wspomniane spotkania z najbliższymi. Zależy nam więc na tym, by szybko przygotować smaczne potrawy. Planujecie rozpalić grilla? To już majówkowa tradycja, jednak jeśli szukacie dodatkowych inspiracji na proste dania zerknijcie do kilku sprawdzonych przez nas smacznych propozycji.
Sałatka gyros
Składniki:
pół fileta z kurczaka
kapusta pekińska
mała puszka kukurydzy
papryka czerwona
ogórek zielony
przyprawa do gyrosa
majonez
ketchup
olej
pieprz i sól
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa (można to zrobić wcześniej i odłożyć mięso na około dwie godziny do lodówki). Smażymy je na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po przygotowaniu mięso przekładamy na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. W międzyczasie, w drobną kostkę kroimy kapustę pekińską, czerwoną paprykę i ogórka. Kukurydzę z puszki odsączamy na sitku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie, według uznania, dodajemy ketchup i majonez oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
reklama
Szybkie ciasto marchewkowe
Składniki:
4 jajka
2 szklanki startej na wiórki marchewki
pół szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka cynamonu lub gałki muszkatołowej
2 szklanki mąki
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie w dużym naczyniu. Po uzyskaniu jednolitej masy przelewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut (w razie potrzeby można piec je nieco dłużej – pod koniec najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem).
Filet z kurczaka dzielimy na dwa cieńsze, równej grubości kotlety. Najpierw moczymy je w mleku, następnie obtaczamy w jajku doprawionym pieprzem i solą, a na sam koniec w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Przekrojone na pół bułki podgrzewamy w piekarniku lub opiekaczu. Po wyjęciu smarujemy je majonezem, na niego kładziemy sałatę, plaster pomidora, drobno posiekaną cebulę i kurczaka.
Co najczęściej przygotowujecie na majówkę? Podzielcie się przepisami w komentarzach!
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.