Proste przepisy na dania z rabarbaru. Jak kreatywnie wykorzystać go w kuchni?
Trudno pomylić go z inną rośliną. Najpopularniejsza polska odmiana rabarbaru ma charakterystyczne zielone liście oraz długie i grube ogonki. Jest źródłem wielu witamin oraz soli mineralnych. Kwaśny i aromatyczny rabarbar jest chętnie wykorzystywany w kuchni. Jak go przygotować? Czytajcie dalej.• Kompot z rabarbaru
To absolutny klasyk i jeden z bardziej charakterystycznych smaków naszego dzieciństwa. Dobry kompot z rabarbaru powinien orzeźwiać smakiem i zachwycać bladoróżowym kolorem. Dobrze komponuje się także z innymi owocami np. jabłkami.
Wariacją dla odważniejszych może być lemoniada rabarbarowa, do której dołożycie kostki lodu, cytrynę i rozmaryn.
• Dżem rabarbarowy
Jeśli chcecie zamknąć w słoiku trochę wiosny, koniecznie przygotujcie dżem z rabarbaru. To świetny dodatek do naleśników czy pieczywa, który nawet zimą przywoła smaki ciepłych dni.
• Beza z rabarbarem
Wielu nieprzekonanych do bezy twierdzi, że ten klasyczny deser jest za słodki. Idealnym przełamaniem słodkości bezy będzie kwaśny rabarbar, który stworzy z nią nierozerwalny i zgodny duet. Świetnym pomysłem dla ambitnych jest przygotowanie tortu bezowego z rabarbarem.
• Ciasto sezonowe z rabarbarem
Bez względu na to, czy wybierzecie spód z ciasta kruchego, czy może preferujecie ciasto drożdżowe, rabarbar z sukcesem wzbogaci smak waszych wypieków.
• Pierogi z rabarbarem
Choć nie jest to oczywisty wybór, rabarbar świetnie nada się na farsz do pierogów. Ta potrawa idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanych pierogów będzie polewa z jogurtu z cynamonem i odrobiną cukru.
• Sałatka z truskawkami i rabarbarem
Wielu ekspertów kulinarnych podkreśla, że idealnym towarzystwem dla rabarbaru jest truskawka. Oba zgrillowane składniki świetnie sprawdzą się np. w towarzystwie sera halloumi czy orzechów włoskich.
CZYTAJ TAKŻE >>> Płyty Queen z czekolady i słodkości dla majsterkowiczów. Co jeszcze na czekoladowej majówce na Pietrynie? [zdjęcia]
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.