reklama
reklama

Rabarbarowy król powrócił. Sprawdźcie pomysły na dania i wypieki z rabarbaru

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Rabarbarowy król powrócił. Sprawdźcie pomysły na dania i wypieki z rabarbaru - Zdjęcie główne

Pomysły na przepisy z rabarbaru? Skorzystajcie z tych inspiracji | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź Jeśli na ryneczkach i straganach pojawia się rabarbar, to znaczy, że wiosna już w pełni mocy. W Polsce uznawany jest za warzywo, w USA za owoc. Bez względu na przyporządkowanie nie ma wątpliwości co do tego, że rabarbar jest pyszny a kreatywne podejście do gotowania pozwala wykorzystać jego walory smakowe na wiele sposobów. Poznajcie propozycje na wspaniałe dania z rabarbaru.
reklama

Proste przepisy na dania z rabarbaru. Jak kreatywnie wykorzystać go w kuchni? 

Trudno pomylić go z inną rośliną. Najpopularniejsza polska odmiana rabarbaru ma charakterystyczne zielone liście oraz długie i grube ogonki. Jest źródłem wielu witamin oraz soli mineralnych. Kwaśny i aromatyczny rabarbar jest chętnie wykorzystywany w kuchni. Jak go przygotować? Czytajcie dalej. 

• Kompot z rabarbaru

To absolutny klasyk i jeden z bardziej charakterystycznych smaków naszego dzieciństwa. Dobry kompot z rabarbaru powinien orzeźwiać smakiem i zachwycać bladoróżowym kolorem. Dobrze komponuje się także z innymi owocami np. jabłkami. 

Wariacją dla odważniejszych może być lemoniada rabarbarowa, do której dołożycie kostki lodu, cytrynę i rozmaryn. 

• Dżem rabarbarowy 

Jeśli chcecie zamknąć w słoiku trochę wiosny, koniecznie przygotujcie dżem z rabarbaru. To świetny dodatek do naleśników czy pieczywa, który nawet zimą przywoła smaki ciepłych dni. 

• Beza z rabarbarem 

Wielu nieprzekonanych do bezy twierdzi, że ten klasyczny deser jest za słodki. Idealnym przełamaniem słodkości bezy będzie kwaśny rabarbar, który stworzy z nią nierozerwalny i zgodny duet. Świetnym pomysłem dla ambitnych jest przygotowanie tortu bezowego z rabarbarem. 

• Ciasto sezonowe z rabarbarem 

Bez względu na to, czy wybierzecie spód z ciasta kruchego, czy może preferujecie ciasto drożdżowe, rabarbar z sukcesem wzbogaci smak waszych wypieków. 

• Pierogi z rabarbarem

Choć nie jest to oczywisty wybór, rabarbar świetnie nada się na farsz do pierogów. Ta potrawa idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanych pierogów będzie polewa z jogurtu z cynamonem i odrobiną cukru. 

• Sałatka z truskawkami i rabarbarem 

Wielu ekspertów kulinarnych podkreśla, że idealnym towarzystwem dla rabarbaru jest truskawka. Oba zgrillowane składniki świetnie sprawdzą się np. w towarzystwie sera halloumi czy orzechów włoskich. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama