Przepis na placki ziemniaczane. Będzie chrupiąco i pysznie!
Idealne placki ziemniaczane powinny być jednocześnie chrupiące oraz delikatne i puszyste. Wypieczone i złociste, podawane z różnymi dodatkami, znikną z talerza w mgnieniu oka.Do przygotowania placków (4 -5 porcji) potrzebujemy:
• Kilogram ziemniaków
• Cebulę
• 2 łyżki mąki
• Jajko
• Śmietana (12% lub 18%)
• Olej
• Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem w przygotowaniu placków jest oczywiście starcie ziemniaków i cebuli do miski. Używamy do tego traki o drobnych lub średnich oczkach. Przygotowaną masę odciskamy z nadmiaru soków.
Do osuszonej masy dodajemy jajko i mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę śmietany, która spowoduje, że placki po upieczeniu staną się delikatne; ma to także zapobiegać ciemnieniu ciasta.
Masę doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron. Ich wielkość zależy od naszych preferencji.
Placki możemy podawać z gęstym jogurtem doprawionym solą, cytryną i kolendrą.
CZYTAJ TAKŻE >>> Włoska kuchnia w Łodzi. Które restauracje polecają lokalni smakosze?
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.