reklama
reklama

Zaskocz swoją Walentynkę wyjątkowym daniem dla zakochanych

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Materiał partnera

Zaskocz swoją Walentynkę wyjątkowym daniem dla zakochanych - Zdjęcie główne

Tatar z łososia z sezamkami | foto Materiał partnera

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź Przez żołądek do serca – to znane powiedzenie nie traci na aktualności. Na zbliżające się Walentynki wiele osób planuje wyjątkową kolację dla swojej drugiej połówki. Zaskakującą propozycją na początek może być niebanalna przystawka – prosty tatar z łososia z dodatkiem… sezamków.
reklama

Walentynki warto świętować z ukochaną osobą przy stole zastawionym smakołykami. Część osób zdecyduje się na wizytę w restauracji, ale ci, którzy postanowią zostać w domu, również mogą uczcić święto zakochanych w wyjątkowy sposób.

Zaskocz partnera lub partnerkę już na samym początku walentynkowej kolacji, serwując oryginalną i pyszną przystawkę. Do takich z pewnością należy tatar z wędzonego łososia z awokado. Wyjątkowym dodatkiem są tu pokruszone sezamki, które przełamują słodkim akcentem klasyczne połączenie ryby i awokado. 

To nietypowy pomysł na wykorzystanie tej zdrowszej słodkiej przekąski. Sezamki często pojawiają się jako dodatek do dań słodkich – np. pokruszone są świetnym urozmaiceniem deserów lodowych. Jednak tutaj warto odważyć się i urozmaicić nimi danie wytrawne. 

Do tej przystawki wykorzystuje się wędzonego łososia w plastrach, a samo jej przygotowanie jest niezwykle proste – poradzą sobie nawet początkujący domowi kucharze. Efekt wow – murowany!

Przepis przygotowała blogerka kulinarna Asia Banad „Posypane”. Tatar z łososia z awokado i sezamkami.

  • 2 porcje:
  • 1 awokado
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • Sok i skórka z 1 limonki
  • Szczypta płatków chilli
  • 1/2 łyżki sosu sojowego 
  • 1/2 łyżeczki słodkiego sosu chilli (opcjonalnie, ale warto!)
  • 2 opakowania sezamków.
 

Wydrąż miąższ z awokado i posiekaj w drobną kostkę, posiekaj także cebulę. Łososia również pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj awokado, cebulę i łososia w misce i dopraw skórką i sokiem z limonki, płatkami chilli, sosem sojowym i słodkim sosem chilli. Układaj na talerzu za pomocą ringa metalowego lub filiżanki/szklanki (tak, aby uformować ładny kształt). Na górę każdej porcji wbij sezamki. Podawaj z ćwiartką limonki.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama