Walentynki warto świętować z ukochaną osobą przy stole zastawionym smakołykami. Część osób zdecyduje się na wizytę w restauracji, ale ci, którzy postanowią zostać w domu, również mogą uczcić święto zakochanych w wyjątkowy sposób.
Zaskocz partnera lub partnerkę już na samym początku walentynkowej kolacji, serwując oryginalną i pyszną przystawkę. Do takich z pewnością należy tatar z wędzonego łososia z awokado. Wyjątkowym dodatkiem są tu pokruszone sezamki, które przełamują słodkim akcentem klasyczne połączenie ryby i awokado.
To nietypowy pomysł na wykorzystanie tej zdrowszej słodkiej przekąski. Sezamki często pojawiają się jako dodatek do dań słodkich – np. pokruszone są świetnym urozmaiceniem deserów lodowych. Jednak tutaj warto odważyć się i urozmaicić nimi danie wytrawne.
Do tej przystawki wykorzystuje się wędzonego łososia w plastrach, a samo jej przygotowanie jest niezwykle proste – poradzą sobie nawet początkujący domowi kucharze. Efekt wow – murowany!
Przepis przygotowała blogerka kulinarna Asia Banad „Posypane”. Tatar z łososia z awokado i sezamkami.
- 2 porcje:
- 1 awokado
- 250 g wędzonego łososia
- 1/2 czerwonej cebuli
- Sok i skórka z 1 limonki
- Szczypta płatków chilli
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki słodkiego sosu chilli (opcjonalnie, ale warto!)
- 2 opakowania sezamków.
Wydrąż miąższ z awokado i posiekaj w drobną kostkę, posiekaj także cebulę. Łososia również pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj awokado, cebulę i łososia w misce i dopraw skórką i sokiem z limonki, płatkami chilli, sosem sojowym i słodkim sosem chilli. Układaj na talerzu za pomocą ringa metalowego lub filiżanki/szklanki (tak, aby uformować ładny kształt). Na górę każdej porcji wbij sezamki. Podawaj z ćwiartką limonki.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.