Takich tłumów w hali EXPO przy al. Politechniki w Łodzi dawno nie było.
X Targi Piw Regionalnych i Browarnictwa w EXPO Łódź
Dwa weekendowe dni 8-9 marca w Łodzi przebiegły pod znakiem 10. edycji targów piw regionalnych i browarnictwa. Łódź odwiedziło 26 największych polskich browarów kraftowych.
To praktycznie browary z całego kraju. Wszyscy odwiedzający halę EXPO mogli spróbować rodzajów piwa m.in. z lokalnej PIWOTEKI, Świdnicy (jeden z najstarszych browarów w Europie), Wrocławia, Turka, a nawet prosto znad morza. Nie zabrakło także zwycięzców ostatniej edycji - browaru Moczybroda.
Wśród wystawców z całego kraju znalazł się również browar Gryfus ze Szczecina. Jakie rodzaje piwa przywieźli ze sobą do Łodzi?
- Mamy wiele rodzajów, to również piwa bezalkoholowe, ale też te z kolendrą, skórką pomarańczy albo grejpfruta. Stawiamy nie tylko na jakość podawanych piw, ale także na naszą lokalność. Gdy dobrze się przyjrzymy naszym etykietom to dostrzeżemy, że każda nazwa i to, co znajduje się pod nią to część Szczecina – umieściliśmy tam mapę miasta z lotu ptaka.
- mówi nam Krzysztof Pronobis, Browar Gryfus ze Szczecina.
Oprócz piwa "Gryfus" przywiózł również ze sobą kawę oraz symbol Szczecina - paprykarz szczeciński.
Tegoroczne targi to również atrakcyjna oferta muzyczna. Już pierwszego dnia gościem był Kuba Sienkiewicz, lider Elektrycznych Gitar, który przyciągnął rzeszę fanów. Także w piątek 8 marca z okazji Dnia Kobiet zorganizowano plebiscyt w kategorii „ulubione piwo kobiet”. Wśród plebiscytu odbył się również wybór ulubionego piwa mężczyzn, dziennikarzy, a wisienką na torcie będzie najlepsza premiera piwna.
Miłośnicy piwa zjechali do hali EXPO przy al. Politechniki w Łodzi
Oprócz degustacji i zwiedzania browarów z całego kraju głównym punktów targów są także wykłady edukacyjne. Podczas tegorocznej edycji rozmawiano na temat połączenia piwa z czekoladą oraz zaprezentowano piwo Gruit, którego głównym składnikiem są zioła.
Na odwiedzających czekały również food-trucki, a dla wszystkich odważnych zorganizowano konkurs jedzenia najostrzejszych sosów i przypraw.
Wydarzenie potrwa do soboty 10 marca do godziny 24.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.