Według ostatniej aktualizacji (29.03.2022) na portalu cenynaswiecie.pl średnia cena chleba w Polsce to obecnie 2,80 zł (zakres cen to 1,35 zł – 7 zł). Oczywiście to duże uogólnienie – cena za bochenek różni się w zależności od miasta, sklepu, piekarni i jakości pieczywa.
Ceny pieczywa wciąż rosną. Ile obecnie zapłacimy za chleb?
Najmniej za pieczywo zapłacimy teraz w popularnych marketach. W Biedronce w tym tygodniu cena chleba wyniesie 2,56 zł (chleb rodzinny, 410g, 6,24 zł/kg). Chleb słonecznikowy to 2,75 zł za 480- gramowy bochenek (5,73 zł/kg). W ofercie znajduje się też chleb nowodworski – 2,80 zł za 450g (6,33 zł/kg) oraz chleb fitness – 3,13 za 410g (7,63 zł/kg). W Lidlu chleb ciabattowy to z kolei cena 2,39 za 330g (7,24zł/kg). Jeśli wolimy jednak pieczywo z mniejszych osiedlowych sklepów spożywczych lub lokalnych piekarni rozbieżność cenowa jest dość duża. Za chleb pszenny zapłacimy około 4,20 zł, z kolei duży chleb żytni to już 12 zł.
„Ceny chleba, to jakiś kosmos. Można oczywiście kupić bochenek za kilka złotych, ale jakościowe pieczywo kosztuje w Łodzi kilkanaście złotych. Ostatnio widziałam chleb pszenno-żytni za 13 zł, a orkiszowy za 16 zł. A jeszcze rok temu był to wydatek rzędu 4-6 zł. Dlatego zaczęłam sama piec chleb. Mąka pszenna kosztuje niecałe 3 zł, bio chlebowa 4,75 zł. Z kilograma mam dwa bochenki, do tego drożdże 1,80 zł za 8 gramów. Nie uwzględniając kosztów prądu, jeden chlebek kosztuje mnie niewiele ponad 4 zł” – mówi pani Anna.
Ile zapłacimy za chleb w Łodzi? „Ceny przyprawiają o zawrót głowy”
Łodzianie ubolewają nad wysokimi cenami pieczywa. Na facebookowej grupie Foodlovers Łódź podzielili się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Mieszkańcy miasta coraz częściej decydują się właśnie na własnoręczne wypiekanie chleba. Zwracają też uwagę, że kwoty za dobrej jakości pieczywo sięgają nawet kilkunastu złotych za bochenek.
„Żytni trudno kupić poniżej dychy, chyba że mały” – pisze jeden z internautów.
„Ja chyba zacznę piec, bo ceny pieczywa prowadzą do zawrotu głowy. Chleb orkiszowy – 16 zł!” – dodaje łodzianka.
„Zgadzam się z przedmówczynią – ceny jakościowego pieczywa to koszmar”.
Wy też rozważaliście na przejście na własnoręcznie robiony chleb? Biorąc pod uwagę, że ceny nieustannie rosną możliwe, że wiele osób zdecyduje się na takie rozwiązanie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.