reklama
reklama

Łódzki szlak wypieków. Wzdłuż Piotrkowskiej spróbujemy prawdziwych przysmaków [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

Łódzki szlak wypieków. Wzdłuż Piotrkowskiej spróbujemy prawdziwych przysmaków [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
9
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Łódź po godzinachOd jakiegoś czasu furorę wśród łodzian robią wypiekane w kilku miejscach wzdłuż ul. Piotrkowskiej przysmaki. Można je wziąć w rękę i delektować się nimi, nie przerywając spaceru Pietryną. Wśród nich są m.in. drożdżówki, precle i pączki.
reklama

Łódzki szlak wypieków. Autorskie drożdżówki

Te pierwsze oferuje niewielka piekarnia zlokalizowana na odcinku Piotrkowskiej między al. Piłsudskiego a ul. Zamenhofa. Spróbujemy tam: 

- Autorskich wypieków na bazie ciasta drożdżowego

- jak można przeczytać na stronie internetowej.

Łódzki szlak wypieków. Klienci zachwyceni

Obok wystawionych w przeszklonej witrynie przysmaków nie sposób przejść obojętnie. Kupimy tu zarówno tradycyjne drożdżówki z serem, jak i bardziej wyszukane, np. z jagodą i mascarpone. Są też rurki z ciasta francuskiego z kremem waniliowym i cukrem dekoracyjnym, a także cynamonki, malinianki i rogale maślane.

reklama

- Lepszej drożdżówki nigdy nie jadłam! A rollsem z pistacją przeszliście samych siebie! Uczta dla podniebienia
- Coś przepysznego! Jagodzianka 10/10, drożdżówka z serem również 10/10!
- Przepyszne drożdżówki. Bardzo dobre nadzienie, ciasto puszyste i smaczne

- tak o Łódzkiej Drożdżówce piszą łodzianie.

Łódzki szlak wypieków. Z maliną i białą czekoladą

Kilka kroków dalej natkniemy się na Gorącego Precla. Kupimy tu charakterystycznie zwinięte przysmaki wypiekane w wersji zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

- Najczęściej łodzianie kupują precle z maliną i białą czekoladą, a także z pistacją. Poza tym popularnością cieszą się także te z serem, makiem czy solą

reklama

- mówi pani menadżer i dodaje, że największy ruch i zainteresowanie preclami jest zauważane w weekendy.

Łódzki szlak wypieków. W drodze do pracy

Przechodnie nie szczędzą preclom komplementów

- Często tu zaglądam, przyznaję. Zwykle biorę precla z czekoladą i konsumuję go, idąc do pracy

- zdradza pani Małgorzata.

Z kolei pan Piotr uważa, że precel jest świetnym przerywnikiem podczas pracowitego dnia.

- Niedaleko mam biuro i ze znajomymi na zmianę przynosimy sobie do niego precle.

Łódzki szlak wypieków. Pączki z pistacją

Na szlaku wypieków z Piotrkowskiej są także pączki.

reklama

- Klienci najczęściej pytają o te z pistacją oraz z różaną marmoladą

- mówi pani Zuzanna, ekspedientka w Gorącej Pączkarni.

Łódzki szlak wypieków. Kolejka się nie kończy

Choć wielbicieli pączków, podobnie jak precli, najwięcej jest w weekendy, to w tygodniu wiele osób kupuje je sobie jako przekąskę do pracy.

- Jest też sporo zamówień przez kurierów

- dodaje pani Zuzia.

reklama

Do okienka, w którym przyjmuje zamówienia, co kilka chwil ustawia się kolejka. Klienci zwykle biorą po jednym pączku, choć zdarzają się też większe zakupy.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama