Czy łodzianie lubią pizzę?
Ten cudowny w swej prostocie przysmak narodził się we Włoszech, w Neapolu, będąc na początku daniem głównie dla ludzi uboższych. Dziś pizza kojarzy nam się raczej z miłym i relaksującym wieczorem, spędzonym w gronie przyjaciół lub podczas randki z ukochaną. Jest stosunkowo tania i syta, a dzięki swojemu wyglądowi i smakowi, idealnie sprawdzi się zarówno na romantyczny wieczór jak i na imprezę ze znajomymi.Zdecydowanie można powiedzieć, że łodzianie kochają pizzę, a najlepsze restauracje cieszą się niesłabnącą popularnością. Na samej ulicy Piotrkowskiej i w jej najbliższej okolicy znajduje się aż 15 pizzerii! Łodzianie chętnie wybierają pizzę z dostawą do domu.
W przypadku większości pizzerii, w menu znajdziemy nawet do 15-20 rodzajów pizzy, z najprzeróżniejszymi składnikami. Zaczynając od pizz serowych, mięsnych, warzywnych, z owocami morza, aż do nowoczesnych odmian – z wegańskim „serem” i „szynką”. Nie da się ukryć, że Polacy kochają dodawać do swoich posiłków sosy i tak też stało się w przypadku pizzy. Pomimo, że włoski oryginał nie przewiduje nakładania dodatkowej porcji sosu, to w polskich pizzeriach najczęściej spotkamy się z dwoma podstawowymi ulubieńcami – sosem pomidorowym i czosnkowym.
Według informacji zebranych od pracowników łódzkich pizzerii – łodzianie najbardziej kochają klasyki! Najczęściej wybieramy pizze mięsne i serowe – rzadziej rodzaje na słodko i z owocami morza. Często wybieramy pizzę z pieczarkami, oliwkami, rukolą, salami, kiełbasą i cebulą, przy czym lubimy mieć możliwość samodzielnego dobrania składników. Łodzianie chętniej zamawiają pizzę na grubym cieście, z jak największą ilością dodatków. Pracownicy pizzerii wspominają także, że pizzę lubimy jeść w towarzystwie piwa lub drinków, a restauracje odwiedzamy najczęściej wieczorem.
Które pizze wybierają łodzianie?
Capricciosa – to właśnie ona króluje w łódzkich pizzeriach. Pizza przygotowywana jest na włoskim cieście, z sosem z pomidorów, mozzarellą, szynką i pieczarkami. Jest to jeden z klasyków w świecie pizzy.Margherita – jest to uboższa wersja capricciosy – na cieście znajdziemy jedynie sos z pomidorów oraz mozzarellę.
Havaii – na trzecim miejscu znalazła się pizza hawajska, która nieraz skłóciła wielbicieli tego przysmaku. Składnikiem, który w jednych wzbudza odrazę, a w drugich miłość jest ananas. Na pizzy znajdziemy także sos pomidorowy, mozzarellę, szynkę oraz ananasa.
Na czwartym miejscu znajduje się nazywana różnie pizza „bardzo mięsna” – z bekonem, salami pepperoni, kiełbasą czy kabanosami. We prawdziwie włoskich restauracjach raczej nie znajdziemy odpowiednika polskiego ulubieńca.
Quattro fromaggi – nazywana po polsku pizzą 4 sery, zawsze cieszy się dużą popularnością wśród wielbicieli serów. Serowe wykończenie znajdziemy nie tylko na cieście, ale także w jego brzegach.
Jak na miasto czterech kultur przystało – w tym zakresie także potrafimy się różnić. Łodzianie na pierwszych dwóch miejscach stawiają na klasyki, a kolejnymi udowadniają, że na pizzy lubią także nietypowe składniki! Pizzę z ananasem traktujemy z miłością zamiast nienawiścią, a w naszych kolejnych ulubieńcach, chętnie stawiamy także na dodatkowe mięso i ser.
Podziel się opinią w komentarzu - którą pizzę najczęściej wybierasz?
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.