reklama
reklama

Przepis na tradycyjny żurek wielkanocny. Jak przygotować go na śniadanie?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva/poglądowe

Przepis na tradycyjny żurek wielkanocny. Jak przygotować go na śniadanie? - Zdjęcie główne

Wielkanocny żur | foto Canva/poglądowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Łódź po godzinachNa stole podczas śniadania wielkanocnego nie może zabraknąć tradycyjnego żurku. To najpopularniejsza potrawa, którą znajdziemy w każdym domu, choć często przygotowywany jest inaczej. Jak zrobić tradycyjny, domowy żurek wielkanocny? Sprawdźcie przepis.
reklama

Jak ugotować żurek wielkanocny?

Tradycyjna wielkanocna zupa jest gotowana na wędzonce i można podać z ziemniakami lub bez, dodać zapieczoną kiełbasę lub pokrojone wędliny, a często dodawana jest biała kiełbasa. Nie powinno też zabraknąć gotowanych jajek podczas podania.

Przepis na wielkanocny żurek z kiełbasą i jajkiem

Poniższy przepis wystarczy na sporządzenie żurku dla sześcioosobowej rodziny. Jeśli przy stole zasiądzie więcej osób należy odpowiednio zwiększyć proporcje.  

Jak przygotować aromatyczny żurek na wielkanocne śniadanie? Będzie potrzebne kilka składników:

  • 3,5 litra wody
  • 500g wędzonki - mogą być wędzone żeberka, kości wołowe, boczek
  • 500g białej kiełbasy - może być surowa lub parzona
  • 300g kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • por
  • 0,5-1 litr żurku z butelki (w sklepie można znaleźć pod nazwą żur lub barszcz, zazwyczaj w półlitrowych butelkach)
  • 250g śmietany
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe.

Przygotowanie wielkanocnego żurku krok po kroku

Do dużego garnka wlej wodę i postaw na gazie. Włóż umytą wcześniej wędzonkę i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć.

reklama

Do gotującego mięsa dodaj obrane i umyte warzywa, a następnie dopraw do smaku – sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę.

Białą kiełbasę nakłuj widelcem w kilku miejscach i dołóż do garnka. Po około 15 minutach dodaj też kiełbasę wiejską. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

Następnie dopraw zupę majerankiem, pieprzem oraz żurkiem z butelki. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszy, wyrazisty smak, możesz dodać kolejną butelkę. Gotuj kolejne 10 minut.

Wielkanocny żur już prawie gotowy. Wyłącz ogień, wlej nieco zupy do miski lub kubka i dodaj śmietany, wymieszaj i wlej do garnka z zupą.

Zupę można podać na wiele sposobów. Polecamy dodać do niej pokrojona białą kiełbasę i jajka gotowane ze święconki.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo