reklama
reklama

Te okropności kazali nam jeść w dzieciństwie! Pamiętacie?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Łódź po godzinach Takiej podróży w przeszłość na TuŁódź.pl jeszcze nie było. Pamiętacie, co babcia albo mama kazały wam zjeść i to mimo waszego kategorycznego sprzeciwu? 
reklama

Zobaczcie listę najgorszych posiłków, z jakimi trzeba się było zmierzyć, gdy byliśmy dziećmi!

  1. Zupa owocowa z makaronem
    Tyle pysznych rzeczy można przygotować używając owoców. Ale na pewno nie zupę z makaronem, która niejedną osobę przyprawiła o mdłości. 
  2. Brukselka
    Mała kapustka a tyle zamieszania. Kolejna potrawa, której gotowanie narusza komfort naszego powonienia. Brukselką katowano nas bo zdrowa, ale jej smak i zapach do dziś wzbudza  nieprzyjemne doznania.
  3. Syrop z cebuli
    Babciny sposób na przeziębienie. Może i skuteczny, ale słodko-ostry smak oraz niemiły zapach nie zawsze były warte zwalczenia choroby. Niektórzy woleli się przemęczyć i swoje odchorować niż łykać ten domowy lek.
  4. Zupa mleczna
    Zapach przypalonego ciepłego mleka to nieodłączne wspomnienie szkolnych i przedszkolnych stołówek naszego dzieciństwa. O mleku napisano mnóstwo, niektórzy odradzają podawanie go dzieciom w czystej postaci, bo jest bardzo silnym alergenem.
  5. Wątróbka z cebulką
    Płacz, jęk, stękanie, dłubanie widelcem w talerzu. Koszmar przedszkolaków, zmora stołówkowiczów - sam jej zapach przyprawiał nas o mdłości. Spośród wszystkich podrobów wątróbka wymieniana jest najczęściej jako znienawidzone danie.
  6. Czarnina
    To polska zupa i na tym jej zalety się kończą. Podstawowymi składnikami czarniny są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika, rzadziej prosięcia. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadają czerninie cukier i ocet. Nie polecamy!
  7. Zupa szczawiowa
    Łzy cisnęły się do oczu, ale na hasło „zjedz, bo nie wstaniesz od stołu”, brało się kolejną łyżkę tej zielonej mazi.
  8. Salceson
    Tutaj nie pasowało nam kompletnie nic. I nie ma co się dziwić. Jak podaje Wikipedia, salceson to rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek. Nie brzmi to zbyt zachęcająco.
  9. Kasza manna
    Podobnie, jak przy zupie mlecznej, na samą myśl o kaszy mannej, przenosimy się do przedszkola lub podstawówki. Niestety, najczęściej z ulgą, że to zło już nie wróci. Pamiętacie, jak pochyleni nad obowiązkową kaszą manną obiecaliśmy sobie nie spojrzeć na nią więcej, gdy tylko będziemy mogli sami o tym decydować?
  10. Szpinak
    Niczym nie przyprawiona zielona paćka na zawsze pozostanie w naszej pamięci. A szkoda, bo przecież dodanie odrobiny czosnku, soli i śmietany sprawia, że ten posiłek nie jest już taki straszny.

A co wy dodacie do tej listy? Podzielcie się swoimi wspomnieniami w komentarzach!

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama