reklama

Gęsie pipki z łódzkiej Manufaktury podbiły Poznań. Wielki sukces w kulinarnym konkursie

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Instagram/rajskie_manu

Gęsie pipki z łódzkiej Manufaktury podbiły Poznań. Wielki sukces w kulinarnym konkursie - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
5
zdjęć

foto Instagram/rajskie_manu

reklama
Udostępnij na:
Facebook
ŁódzkieGęsie pipki na żuliku z ulęgałkami podbiły Poznań. To właśnie ta potrawa przygotowana przez łódzką restaurację Rajskie Manu - Cynamon zdobyła jedną z najważniejszych nagród na targach „Smaki Regionów”. Obok niej doceniono m.in. lody Kamienie Pingwin z Kłudzic, twarożek z Wielunia, masło osełkę z Głuchowa i szynkę żarnowicką z nogą.
reklama

Najlepsze smaki Łódzkiego w Poznaniu

„Smaki Regionów” to jedno z największych wydarzeń w Polsce promujących kulinarne dziedzictwo. Do Poznania przyjeżdżają producenci z całego kraju, a w tym roku województwo łódzkie reprezentowało aż 20 wystawców wyłonionych podczas Jarmarku Wojewódzkiego w Łodzi.

Właśnie spośród nich kapituła wybrała laureatów prestiżowych nagród „Perła 2025” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz zwycięzców Medali Targów.

Gęsie pipki i kluski żelazne z nagrodami

W kategorii dań „Perły” trafiły do Rajskiego Manu - Cynamon z Łodzi za gęsie pipki na żuliku z ulęgałkami oraz kluski żelazne z wędzonym twarogiem i smalcem. Wyróżnienie otrzymał też Związek Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej za „Wiejską Bombę Smaków”.

reklama
Rozwiń

Produkty z perłowym posmakiem

Wśród produktów nagrodzonych „Perłami” znalazły się:

  • szynka żarnowicka z nogą z Masarni „Żarnowickie Smaki”,
  • masło ekstra „Osełka” z OSM w Głuchowie,
  • twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój ulubiony” ze Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu (chyba wszystkie gospodynie domowe wiedzą, że jeśli pieczemy sernik, to tylko z twarogu „Mój ulubiony” ;),
  • chleb żytni szadkowski,
  • lody Kamienie Pingwin z Kłudzic,
  • miód lipowy z Grabicy.

Medale Targów także dla Łódzkiego

Specjalna komisja ekspertów przyznała też Medale Targów. W tym roku powędrowały one do producentów lodów Kamienie Pingwin, soku z czarnej porzeczki z tłoczni Vero oraz masła osełki z Głuchowa.

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
logo