Najlepsze smaki Łódzkiego w Poznaniu
„Smaki Regionów” to jedno z największych wydarzeń w Polsce promujących kulinarne dziedzictwo. Do Poznania przyjeżdżają producenci z całego kraju, a w tym roku województwo łódzkie reprezentowało aż 20 wystawców wyłonionych podczas Jarmarku Wojewódzkiego w Łodzi.Właśnie spośród nich kapituła wybrała laureatów prestiżowych nagród „Perła 2025” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz zwycięzców Medali Targów.
Gęsie pipki i kluski żelazne z nagrodami
W kategorii dań „Perły” trafiły do Rajskiego Manu - Cynamon z Łodzi za gęsie pipki na żuliku z ulęgałkami oraz kluski żelazne z wędzonym twarogiem i smalcem. Wyróżnienie otrzymał też Związek Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej za „Wiejską Bombę Smaków”.
Produkty z perłowym posmakiem
Wśród produktów nagrodzonych „Perłami” znalazły się:
- szynka żarnowicka z nogą z Masarni „Żarnowickie Smaki”,
- masło ekstra „Osełka” z OSM w Głuchowie,
- twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój ulubiony” ze Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu (chyba wszystkie gospodynie domowe wiedzą, że jeśli pieczemy sernik, to tylko z twarogu „Mój ulubiony” ;),
- chleb żytni szadkowski,
- lody Kamienie Pingwin z Kłudzic,
- miód lipowy z Grabicy.
Medale Targów także dla Łódzkiego
Specjalna komisja ekspertów przyznała też Medale Targów. W tym roku powędrowały one do producentów lodów Kamienie Pingwin, soku z czarnej porzeczki z tłoczni Vero oraz masła osełki z Głuchowa.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.