Kawa to… owoce!
Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, to kawa to nic innego jak owoce. Rosną one na drzewach. Palarnie, które oferują szeroki wybór kaw, proponują rozmaite kawy, ale zdecydowana większość z nich pochodzi z odległych plantacji. Także tych, które są na prawie drugim końcu świata - np. w Ameryce Południowej, czy Afryce. Zależnie od tego, gdzie znajduje się plantacja, kawa może mieć różne cechy, a te są zależne m.in. od otoczenia, otaczających roślin, czy nawet klimatu. Kawę zbiera się ręcznie, a następnie wyrusza ona w daleką podróż.
Proces palenia kawy
Zarówno wiedza, jak i umiejętności osób wypalających kawę są bardzo ważne, jeśli chodzi o proces palenia kawy. Do palarni trafiają surowe, zielona ziarna kawy. Wówczas mają one nieco ziemisty zapach. Na początku surowa kawa ma tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, aczkolwiek już po procesie palenia ma ich nawet 700! Kawa przyjeżdża do palarni w dużych workach, a następnie pali się ją. Używa się do tego specjalnych pieców, w których temperatura może osiągać nawet 250 stopni. Ziarna kawy wypala się przez kilka lub kilkanaście minut. Tutaj wszystko zależy od tego, jaki jest pożądany stopień wypalenia. Mistrz palenia kawy musi co pewien czas kontrolować, czy to już ten moment, aby wyjąć ziarna z pieca. Zapamiętaj, że proces palenia ziaren jest najważniejszy, ponieważ to właśnie ono powoduje, że ziarna zyskują swój aromat, goryczkę i kwasowość. Co więcej, każdy rodzaj ziaren potrzebuje innego traktowania. Co to oznacza? Nic innego jak to, że niektóre ziarna zyskują lepszy smak i aromat podczas krótkiego palenia, zaś inne - przy długim.
Chłodzenie i pakowanie ziaren
Po paleniu kawy przychodzi czas na chłodzenie ziaren. Tuż po opuszczeniu pieca mają bardzo wysoką temperaturę. Absolutnie nie mogą stygnąć samodzielnie. Należy je wysypać na specjalną schłodzoną tacę, gdzie pod wpływem przepływającego powietrza, dojdzie do obniżenia temperatury ziaren.
Na samym końcu ma miejsce odgazowywanie. Świeżo palona kawa nie powinna mieć dwutlenku węgla. Dlatego ziarna odgazowuje się przez kilka godzin w specjalnych, przewiewnych koszach. Co ważne: w tym procesie nie tracą one całego dwutlenku węgla, ale znaczną jego część. Później pozostaje spakować ziarna do specjalnych opakowań, które umożliwiają zachowanie doskonałego aromatu świeżo palonej kawy. Najlepsze palarnie kawy takie jak Finest Coffee sięgają wyłącznie po opakowania, które pozwalają na wypuszczanie nadmiaru dwutlenku węgla i przy tym nie wpuszczają do środka powietrza. To wszystko sprawia, że taka kawa jest idealna w smaku. Najwyższej jakości kawy specialty znajdziesz w rzemieślniczych palarniach kawy.
Świeżo palona kawa trafia do Twojej kuchni
Po tych wszystkich procesach ziarna w końcu trafiają do Twojej kuchni. Wiedz, że świeżo palona kawa jest dużo lepsza niż tradycyjne kawy z marketu. Wypala się ją kilka dni przed tym, zanim wyląduje ona w Twojej kuchni, co sprawia, że wyróżnia się bogatym smakiem i aromatem. Niezależnie od tego, czy dopiero chcesz zacząć pić kawę, czy jesteś już koneserem tego napoju, eksperymentuj, nie zapominając o tym, że kawa może mieć różny smak w zależności od typu ziaren, czy stopnia ich wypalenia.
Jeśli właśnie w tej chwili pijesz świeżo paloną kawę, to wiedz, że najprawdopodobniej trafiła ona do Ciebie z bardzo daleka, a dzięki niezwykłym umiejętnościom mistrza palenia możesz cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem kawy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.