Reklama

Reklama

Jakie istnieją metody gotowania ryżu?

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Materiał partnera

Jakie istnieją metody gotowania ryżu? - Zdjęcie główne

Jak ugotować ryż ? | foto Materiał partnera

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Materiały partnerskie Czasami najprostsze rzeczy do gotowania sprawiają, że ludzie są najbardziej nerwowi i niepewni – a ryż zdecydowanie należy do tej kategorii! Niemniej niezależnie od tego, czy nigdy wcześniej nie gotowałeś ryżu, po zapoznaniu się z czterema głównymi metodami jego przygotowywania zobaczysz, że nie ma się czego bać.

Metoda absorpcji

Klasyczny sposób gotowania ryżu, metoda absorpcyjna łączy odmierzoną jego z odpowiednią ilością wody w garnku lub rondlu. Ryż jest następnie gotowany, przykrywany i zostawiany na wolnym ogniu, aż cała woda zostanie przez niego wchłonięta. To nie tylko najprostszy sposób gotowania ryżu, ale także najbardziej pożywny. Jedyną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że różne jego rodzaje wymagają odmiennych ilości wody i czasu do gotowania.

Metoda gotowania na parze

Metoda ta, zwykle zarezerwowana dla lepkiego (kleistego) ryżu, polega na rozsypaniu ziaren do metalowego kosza, plecionego lub bambusowego naczynia do gotowania na parze, które następnie umieszcza się na garnku, woku lub specjalnym naczyniu w kształcie klepsydry z wrzącą wodą. Ryż gotuje się na parze i nigdy nie zanurza się go w wodzie ani nie pozwala na bezpośredni kontakt z nią.

Komplet garnków nierdzewnych TOPFANN Triada 7-częściowy

Metoda makaronowa

Jeśli odmierzanie nie jest twoją sprawą, ale makaron zdecydowanie tak, to może być dla ciebie właściwa metoda gotowania ryżu. Wsyp ryż do dużego garnka z wrzącą wodą i mieszaj tak często, jak w przypadku przygotowywania makaronu. Przetestuj go po drodze, a kiedy już to zrobisz, dobrze odsącz na drobnym sicie. Uważamy, że ta metoda jest najlepsza w przypadku ryżu dzikiego, ale można jej również użyć do ryżu brązowego, parzony, a nawet jaśminowego – po prostu uważaj, aby go nie przegotować.

Jak ugotować dziki ryż?

Gotowanie ryżu w elektrycznym garnku jest prawdopodobnie najłatwiejszą metodą ze wszystkich, ale wymaga zakupu maszyny, która, jeśli nie będzie używana, może wylądować na zakurzonym stosie zapomnianej elektroniki kuchennej. Odmierzona ilość ryżu i wody trafia do szybkowaru – podobnie jak w przypadku metody absorpcji, której używa również elektryczna kuchenka– włącza się przełącznik zasilania, a szybkowar wyłączy się automatycznie, gdy ryż będzie gotowy. Utrzyma go również w cieple, włączając się w określonych odstępach czasu, co jest przydatne, jeśli nie planujesz jeść posiłku od razu. Jeśli gotujesz dużo i masz miejsce w swojej kuchni, urządzenie to jest fajną alternatywą, ale w żadnym wypadku nie jest koniecznością.

Podsumowanie

Niezależnie od wyboru metody nie obejdzie się oczywiście bez właściwego sprzętu w postaci garnków. Szczególnie gdy lubimy gotować wszystko za jednym razem bez przerw na wychodzenie z kuchni do czasu, aż jedna rzecz „dojdzie” i będzie można przygotować następną. Słabej jakości garnek dodatkowo generuje ryzyko przypaleń, a tych należy unikać możliwie jak najczęściej. Zaletą postawienia na jakościowe naczynia kuchenne będzie nie tylko bezpieczeństwo całego procesu gotowania, ale i pewność, że te posłużą nam jak najdłużej!

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy