Metoda absorpcji
Klasyczny sposób gotowania ryżu, metoda absorpcyjna łączy odmierzoną jego z odpowiednią ilością wody w garnku lub rondlu. Ryż jest następnie gotowany, przykrywany i zostawiany na wolnym ogniu, aż cała woda zostanie przez niego wchłonięta. To nie tylko najprostszy sposób gotowania ryżu, ale także najbardziej pożywny. Jedyną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że różne jego rodzaje wymagają odmiennych ilości wody i czasu do gotowania.
Metoda gotowania na parze
Metoda ta, zwykle zarezerwowana dla lepkiego (kleistego) ryżu, polega na rozsypaniu ziaren do metalowego kosza, plecionego lub bambusowego naczynia do gotowania na parze, które następnie umieszcza się na garnku, woku lub specjalnym naczyniu w kształcie klepsydry z wrzącą wodą. Ryż gotuje się na parze i nigdy nie zanurza się go w wodzie ani nie pozwala na bezpośredni kontakt z nią.
Komplet garnków nierdzewnych TOPFANN Triada 7-częściowy
Metoda makaronowa
Jeśli odmierzanie nie jest twoją sprawą, ale makaron zdecydowanie tak, to może być dla ciebie właściwa metoda gotowania ryżu. Wsyp ryż do dużego garnka z wrzącą wodą i mieszaj tak często, jak w przypadku przygotowywania makaronu. Przetestuj go po drodze, a kiedy już to zrobisz, dobrze odsącz na drobnym sicie. Uważamy, że ta metoda jest najlepsza w przypadku ryżu dzikiego, ale można jej również użyć do ryżu brązowego, parzony, a nawet jaśminowego – po prostu uważaj, aby go nie przegotować.
Jak ugotować dziki ryż?
Gotowanie ryżu w elektrycznym garnku jest prawdopodobnie najłatwiejszą metodą ze wszystkich, ale wymaga zakupu maszyny, która, jeśli nie będzie używana, może wylądować na zakurzonym stosie zapomnianej elektroniki kuchennej. Odmierzona ilość ryżu i wody trafia do szybkowaru – podobnie jak w przypadku metody absorpcji, której używa również elektryczna kuchenka– włącza się przełącznik zasilania, a szybkowar wyłączy się automatycznie, gdy ryż będzie gotowy. Utrzyma go również w cieple, włączając się w określonych odstępach czasu, co jest przydatne, jeśli nie planujesz jeść posiłku od razu. Jeśli gotujesz dużo i masz miejsce w swojej kuchni, urządzenie to jest fajną alternatywą, ale w żadnym wypadku nie jest koniecznością.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.