reklama

Pizza neapolitańska w Łodzi? Prawdziwy smak znajdziesz na Teofilowie!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Materiał partnera

Pizza neapolitańska w Łodzi? Prawdziwy smak znajdziesz na Teofilowie! - Zdjęcie główne

Pizza neapolitańska w Łodzi | foto Materiał partnera

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Materiały partnerskiePizza neapolitańska zdobywa serca łodzian – jej popularność rośnie z każdym dniem. Nic dziwnego: według standardów Associazione Verace Pizza Napoletana ciasto powinno być wyrabiane z mąki typu 00, a miękki, elastyczny środek nie może przekraczać 3 mm grubości. Tak przygotowany placek trafia do rozgrzanego pieca na zaledwie około minutę (w temperaturze zbliżonej do 430 °C). Po wyjęciu zachwyca delikatnie wilgotnym wnętrzem oraz puszystym rantem z apetycznymi przypieczeniami. Całości dopełnia aromatyczny sos ze słynnych włoskich pomidorów San Marzano. Brzmi jak kulinarna podróż do Neapolu?

Pizza napoletana w Pizzeri Otto

? Szukasz miejsca, gdzie zjesz oryginalną pizzę neapolitańską w Łodzi?

Odwiedź Otto pizzerie w Łodzi na Teofilowie – lokal z certyfikatem AVPN i pasją do włoskiej tradycji.

Co to właściwie jest AVPN?

Za autentycznym smakiem pizzy neapolitańskiej stoi stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) – neapolitańska organizacja non profit, która powstała w 1984 r., by chronić i promować prawdziwą recepturę tej pizzy. AVPN określa wszystko: od rodzaju mąki, przez długość fermentacji, po temperaturę i czas pieczenia. Dzięki tym standardom na całym świecie – również w Łodzi – powstają lokale, które serwują pizzę dokładnie taką, jaką zjesz w Neapolu.

Pizzeria Otto – certyfikowana pizza neapolitańska w Łodzi

Teofilów długo omijany był przez miłośników włoskiej kuchni. Pizzeria Otto zmieniła ten stan rzeczy, wprowadzając na kulinarną mapę Łodzi miejsce z certyfikowaną pizzą neapolitańską. Ich ciasto dojrzewa minimum 24 godziny, a składniki – od włoskiej mąki po mozzarellę fior di latte – spełniają rygorystyczne normy AVPN. W specjalnym piecu elektrycznym pizza piecze się zaledwie kilkadziesiąt sekund, zachowując delikatny środek i apetyczne bąbelki na rantach.

Załoga Otto to zespół wyszkolony przez włoskich pizzaiolo – pasjonaci, którzy każdą pizzę traktują jak rzemiosło. Oprócz klasyków (Margherita, Marinara, Bianca) znajdziesz też sezonowe propozycje, np. z grillowanymi warzywami, śródziemnomorskimi owocami morza czy wędzonym twarogiem.

Pizza neapolitańska na Teofilowie – więcej niż posiłek

Pizzeria Otto to miejsce stworzone z pasji do włoskiego smaku – bez kompromisów i bez schematów. To kameralna pizzeria, w której liczy się jakość, cierpliwość i szacunek do neapolitańskiej tradycji.

Każda pizza przygotowywana jest zgodnie z rygorystycznymi standardami AVPN – z włoskiej mąki typu 00, dojrzewającego ciasta i najwyższej jakości składników. Piec opalany elektrycznie osiąga temperaturę ponad 400°C, dzięki czemu wypieki mają delikatny środek i charakterystyczny, przypieczony rant. Ambicją właścicieli jest, aby pizza neapolitańska na Teofilowie stała się kulinarnym symbolem północnej Łodzi – autentyczną alternatywą dla lokali w centrum miasta.

Dlaczego warto odwiedzić tę pizzerię w Łodzi?

Autentyczność – składniki z Włoch, certyfikat AVPN, włoska technika.

Szybkość – pizza gotowa w mniej niż minutę.

Sezonowość – autorskie propozycje zmieniające się wraz z porami roku.

Atmosfera – zapach, otwarta kuchnia, prawdziwa włoska gościnność.

Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Łodzi?

Nie musisz jechać do centrum – najlepsza pizza neapolitańska w Łodzi czeka na Ciebie na Teofilowie.

Zobacz menu, sprawdź godziny otwarcia i zarezerwuj stolik na https://pizzeriaotto.pl/ 

Pizza neapolitańska z mortadelą i bazylią na białym talerzu.z mortadelą i bazylią na białym talerzu

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
logo