Przedstawiamy rukiew wodną
Rukiew wodna (Nasturtium officinale) to występująca naturalnie w Europie i Azji roślina z rodziny kapustowatych. W naszym kraju rukiew widywana jest gównie na zachodzie. Jak wskazuje jej nazwa, roślina uwielbia wodę i najchętniej rośnie w jej pobliżu, np. nad brzegami rzeczek czy na wilgotnych łąkach. Wznoszące się łodygi są porośnięte przez nieparzystopierzaste jajowate lub sercowate listki, ułożone naprzemianlegle. Wierzchołek pędy zdobią drobne, białe kwiatuszki zakwitające od maja do sierpnia. Zawiązane z kwiatów nasiona samoczynnie się osypują, dzięki czemu roślina wraca w kolejnym sezonie na swoje stanowisko. Maksymalna wysokość rośliny to 60-80 cm. W starożytnym Rzymie rukiew była spożywana przez najniższe warstwy społeczne, dla których stanowiła nieocenione źródło witamin i soli mineralnych. Dziś uznawana jest za jedną z najzdrowszych roślin występujących na świecie, więc warto zainteresować się jej uprawą.
Jak wyhodować własną rukiew wodną
Roślina nie jest wymagająca, rośnie na podłożu przeciętnym, ale podmokłym lub regularnie nawadnianym. Jako nieliczna nadaje się do wysiewania na terenach okresowo zalewanych. Dobrym rozwiązaniem jest uprawa w doniczce wstawionej do większego naczynia z wodą. To ciekawa metoda, dobrze sprawdzająca się a kuchennych parapetach. Rukiew wodna wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego. Może być uprawiana w ogrodzie i w pojemnikach. Wysiew nasion rukwi nie jest trudny. Umieszcza się je płytko w podłożu, a już po 8-12 dniach obserwuje pierwsze wschody. Zbioru listków można dokonać po 40 dniach. Roślina nie wymaga nawożenia z uwagi na krótki okres wegetacji, nie trzeba jej też wybitnie pielęgnować. Doniczki z uprawą rukwi możemy w sezonie trzymać na zewnątrz np. na balkonie. Jeśli schowamy je przed mrozem do mieszkania, zbiór pysznej zieleniny będzie można kontynuować zimą. Więcej: https://sklep-nasiona.pl/rukiew-wodna-bomba-witaminowa.html
Niepozorna roślina o nieocenionych właściwościach
Rukiew wodna inaczej nazywana rzeżuchą wodną jest cenioną na świecie rośliną o bardzo dużej wartości odżywczej i właściwościach leczniczych. Niskokaloryczne listki kryją w sobie prawdzie bogactwo dobroczynnych składników. Witaminy, minerały, białko, węglowodany, cukry i tłuszcze- rukiew ma w sobie wszystko czego potrzeba organizmowi. Nic dziwnego, że ta mało atrakcyjna roślina jest zwycięzca rankingu na najzdrowsze warzywo Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji. Skoncentrowane dawki witamin zawarte w rukwi działają lepiej od suplementów diety, zalecane są osobom z silną anemią i awitaminozą. Medycyna ludowa stosuje rukiew jako środek na zaparcia, poprawę pracy wątroby czy leczeniu kaszlu. Rukiew wodna ma udowodnione, mocne działanie antynowotworowe. Spożywanie rukwi o pikantnym smaku hamuje namnażanie się komórek rakowych, a także pomaga przeciwdziałać nawrotom choroby. Ponadto badania pokazały, że roślina włączona do menu podnosi odporność organizmu, wspomaga proces przemiany materii, wzmaga wydzielanie żółci, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Sałatka z rukwi pomoże nam obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz ustabilizować stężenie glukozy we krwi. Tylko osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, z zapaleniem nerek i jelit oraz kobiety w ciąży i karmiące powinny zrezygnować ze spożycia rośliny. Nie tylko fitoterapia czerpie z dobrodziejstwa rukwi. Roślinę wykorzystuje się też w kosmetyce. Bogata w antyoksydanty rukiew spowalnia procesy starzenia się skóry, a nawet potrafi nieco zniwelować istniejące już zmarszczki. Oprócz zajadania roślin można się nimi okładać w postaci maseczek. Zabieg przynosi wiele korzyści: wygładza, uelastycznia, oczyszcza, reguluje działanie gruczołów łojowych, rozjaśnia przebarwienia i piegi.
Co dobrego przyrządzimy z rukwi wodnej
Pikantny smak rukwi jest wspaniałym uzupełnieniem potraw. Sałatka, koktajl czy zapiekanka wzbogacona liśćmi prozdrowotnej rośliny, będzie miała orzeźwiający smak. Wybór przepisów z wykorzystaniem rukwi poszerza się błyskawicznie. Ten super dodatek można zjadać na kanapkach w postaci listków lub w past warzywnych. Świeże warzywo warto, jest połączyć z produktami o mniej wyrazistym smaku. Inne zdrowa warzyw uprawiane z siewu nasion: https://sklep-nasiona.pl/warzywa-sklep-nasiona/