reklama

Wygrałeś konkurs lub loterię? Skarbówka może upomnieć się o podatek. Eksperci wyjaśniają

Opublikowano:
Autor: Alicja Kawczyńska

Wygrałeś konkurs lub loterię? Skarbówka może upomnieć się o podatek. Eksperci wyjaśniają - Zdjęcie główne
Autor: Canva | Opis: Problem pojawia się wtedy, gdy zwycięzca dowiaduje się, że otrzymanie nagrody wiąże się również z obowiązkiem podatkowym.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Polska i światWygrana w konkursie, loterii czy internetowej zabawie może być miłą niespodzianką. Telefon, gotówka, wycieczka, a nawet samochód - nie każdy jednak pamięta, że od wartościowej nagrody może trzeba zapłacić podatek. W niektórych przypadkach wynosi on 10 proc. wartości wygranej. Są jednak wyjątki i limity, które warto znać, zanim odbierzemy nagrodę. Istotne jest również to, że nie zawsze koszt podatku musi ponieść zwycięzca.
reklama

Wiele firm organizuje konkursy dla klientów, a media i portale społecznościowe zachęcają do udziału w kolejnych zabawach z nagrodami. Problem pojawia się wtedy, gdy zwycięzca dowiaduje się, że otrzymanie nagrody wiąże się również z obowiązkiem podatkowym.

Zasady określa ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 2 podatek od wygranych w konkursach, grach i zakładach wzajemnych oraz nagród związanych ze sprzedażą premiową wynosi zasadniczo 10 proc.

2000 zł lub 2280 zł. Od jakiej wygranej trzeba zapłacić podatek?

Wysokość limitu zależy od rodzaju nagrody. W przypadku określonych konkursów i nagród związanych ze sprzedażą premiową zwolnienie obejmuje jednorazowe nagrody o wartości nieprzekraczającej 2000 zł. Dotyczy to m.in. konkursów organizowanych i ogłaszanych przez środki masowego przekazu oraz konkursów z dziedziny nauki, kultury, sztuki, dziennikarstwa i sportu.

reklama

Inny limit obowiązuje w przypadku określonych gier liczbowych, loterii pieniężnych, loterii promocyjnych i zakładów wzajemnych. Tutaj zwolnienie wynosi 2280 zł za jednorazową wygraną.

Co ważne, jeżeli nagroda przekroczy właściwy limit, podatek naliczany jest od całej jej wartości, a nie tylko od nadwyżki.

Przykład? Osoba, która wygrała w konkursie objętym limitem 2000 zł nagrodę wartą 3000 zł, nie zapłaci podatku jedynie od tysiąca złotych. Przy braku innego zwolnienia należność wyniesie 300 zł.

Konkurs na Facebooku. Nie każda nagroda jest bez podatku

Szczególną uwagę warto zwrócić na konkursy internetowe. Sam fakt, że zabawa odbywa się na Facebooku lub Instagramie, nie oznacza, że zwycięzca automatycznie korzysta ze zwolnienia podatkowego.

reklama

Znaczenie ma m.in. charakter konkursu, jego organizator oraz to, czy spełnione są warunki określone w ustawie.

Zwraca na to uwagę dr Małgorzata Rzeszutek, doradca podatkowy, w artykule „Opodatkowanie nagród w konkursie”, opublikowanym w serwisie Izba Podatkowa.

Ekspertka podkreśla, że odpowiednio przygotowany regulamin ma znaczenie dla możliwości zastosowania zwolnienia podatkowego. Powinien określać m.in. organizatora, uczestników, nagrody oraz zasady wyboru zwycięzców.

Wygrałeś samochód? Podatek trzeba rozliczyć przed odbiorem

Podatek może dotyczyć nie tylko nagród pieniężnych, ale również rzeczowych. Jeśli ktoś wygrywa samochód wart 100 tys. zł, a nagroda nie korzysta ze zwolnienia, należność podatkowa wyniesie 10 tys. zł.

reklama

Jak w takiej sytuacji rozliczyć podatek, skoro zwycięzca nie otrzymuje pieniędzy, lecz konkretny przedmiot?

Ustawa przewiduje, że w przypadku nagrody rzeczowej zwycięzca musi wpłacić płatnikowi kwotę należnego podatku przed wydaniem nagrody. Nie oznacza to jednak, że zawsze musi finansować ją z własnej kieszeni.

Kto płaci podatek od wygranej? Nie zawsze zwycięzca musi sięgać do portfela

Warto rozróżnić dwie kwestie: kto odpowiada za rozliczenie podatku, a kto faktycznie ponosi jego koszt. W przypadku typowych konkursów organizator występuje w roli płatnika. Oznacza to, że musi obliczyć należny podatek, pobrać go i przekazać do urzędu skarbowego. Nie oznacza to jednak automatycznie, że finansuje go z własnych pieniędzy.

reklama

Jeśli nagrodą jest gotówka, organizator może potrącić podatek z przyznanej kwoty. Przykładowo, przy wygranej wynoszącej 10 tys. zł zwycięzca otrzyma 9 tys. zł, a 1 tys. zł zostanie przekazany fiskusowi.

Inaczej wygląda sytuacja, gdy nagrodą jest przedmiot, np. samochód. Zgodnie z art. 41 ust. 7 pkt 3 ustawy o PIT zwycięzca musi wpłacić organizatorowi należny podatek przed wydaniem nagrody rzeczowej.

Niektóre firmy rozwiązują ten problem, fundując dodatkową nagrodę pieniężną przeznaczoną na pokrycie podatku. Dzięki temu laureat nie musi wykładać własnych pieniędzy, aby odebrać wygraną.

Na kwestie związane z obowiązkami płatnika i rozliczaniem nagród zwraca uwagę również dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji z 21 maja 2026 roku, dotyczącej opodatkowania nagród konkursowych.

Wniosek jest istotny dla uczestników konkursów: nie wystarczy sprawdzić, co można wygrać. Warto również przeczytać regulamin i sprawdzić, czy organizator przewidział dodatkowe pieniądze na podatek, czy też koszt ten będzie musiał pokryć zwycięzca.

Nagroda od pracodawcy. Radca prawny wyjaśnia, kiedy obowiązują inne zasady

Nieco inaczej wygląda sytuacja osób, które wygrywają konkurs organizowany przez własnego pracodawcę. Znaczenie ma przede wszystkim to, kto mógł w nim uczestniczyć.

Magdalena Jeziorska, radca prawny, w publikacji „Jak opodatkować nagrodę uzyskaną w konkursie organizowanym przez pracodawcę?”, zamieszczonej 23 sierpnia 2026 roku w serwisie PCKP, zwraca uwagę, że decydujące znaczenie ma krąg uczestników.

Jak pisze ekspertka, „decyduje jeden konkretny czynnik: kto może wziąć udział w konkursie”.

Jeżeli konkurs jest przeznaczony wyłącznie dla pracowników, nagroda stanowi przychód ze stosunku pracy. Jej wartość dolicza się do pozostałych przychodów pracownika i opodatkowuje według skali podatkowej.

Jeżeli natomiast konkurs jest otwarty również dla osób spoza firmy, zastosowanie mogą mieć zasady dotyczące 10-procentowego podatku od wygranych.

Kiedy skarbówka może upomnieć się o pieniądze?

Jeśli podatek nie zostanie prawidłowo rozliczony, może powstać zaległość podatkowa, a urząd skarbowy może dochodzić należności wraz z odsetkami.

Trzeba jednak pamiętać, że obowiązki zwycięzcy i organizatora nie są takie same. Jeżeli to organizator jest płatnikiem i powinien pobrać podatek, odpowiedzialność za jego prawidłowe rozliczenie spoczywa zasadniczo na nim. Zwycięzca nie musi wówczas samodzielnie wykazywać takiej nagrody w rocznym zeznaniu PIT.

Inaczej może wyglądać sytuacja w przypadku zagranicznych wygranych, nagród związanych z działalnością gospodarczą lub innych szczególnych okoliczności.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
logo