Badania naukowe dokładnie wskazują, których produktów lepiej unikać, jeśli chcemy zachować zdrowie. Co ciekawe, większość z nich spożywamy regularnie, przynajmniej raz dziennie.
!reklama!
Co gorsza, ludzie często nie zdają sobie sprawy, że zbyt częste spożywanie powszechnie dostępnych produktów może podnosić ryzyko zachorowania na nowotwór. Przeważnie dotyczy to żywności przetworzonej, której na polskim rynku przybywa z każdym kolejnym rokiem.
Jak podaje portal polskatimes.pl, światowy Fundusz Badań nad Rakiem i Amerykański Instytut Badań nad Rakiem oszacowały, że predyspozycje genetyczne odpowiadają zaledwie za 5-10% przypadków zachorowań. Tymczasem nieodpowiednia dieta, nadwaga, otyłość czy brak aktywności fizycznej – za około 50%.
O ile żywność sama w sobie - gdyby pozostawała w pełni naturalnego pochodzenia - nie powinna nam zaszkodzić, o tyle substancje używane do jej produkcji, sposób jej przechowywania lub stopień przetworzenia - już owszem.
Zgodnie z danymi portalu polskatimes.pl, do najbardziej rakotwórczych produktów zaliczają się:
- alkohol
- mięso czerwone
- nabiał
- sól
- cukier
- wysokoprzetworzone węglowodany
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.